Το νόημα του Πάσχα

19,Apr

Άρθρο του περιοδικού “Ευ”

«Νονά, Νονέ, τι λαμπάδα θα μου πάρεις;», «Πού θα πάμε διακοπές το Πάσχα;», «Πόσα κιλά να είναι το αρνί που θα ψήσουμε;». Αυτά και άλλα πολλά, όπως κόκκινα αυγά, τσουρέκια, βόλτα στο χωριό, καινούργια ρούχα για την Εκκλησία, απασχολούν τους περισσότερους από εμάς, όταν πλησιάζει το Πάσχα. Όπως ακριβώς και τα Χριστούγεννα, έτσι και το Πάσχα μετατράπηκε σε μία γιορτή καταναλωτισμού. Η Μεγάλη Εβδομάδα, δυστυχώς, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «εβδομάδα μόδας», καθώς πολλοί είναι αυτοί που πάνε Εκκλησία, για να δείξουν τα νέα τους ρούχα. Η Κυριακή του Πάσχα είναι ευκαιρία για γλέντι, οινοποσία και φαγητό.

Και όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ευπρόσδεκτα και μη κατακριτέα, αν παράλληλα ενδιαφερόμασταν και για την ουσία του Πάσχα. Το Πάσχα είναι το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ο Λόγος του Θεού, ενσαρκώθηκε και αναστήθηκε, για να μας προσφέρει την αιώνια ζωή. Όπως στο Πάσχα των Εβραίων πραγματοποιήθηκε το πέρασμα από την αιχμαλωσία των Αιγυπτίων στην ελευθερία και την εγκατάσταση στη Γη της Επαγγελίας, έτσι και στο Πάσχα των χριστιανών πραγματοποιείται το πέρασμα από την αιχμαλωσία του θανάτου στην ελευθερία της ζωής.

Το πέρασμα αυτό, ωστόσο, δεν έγινε εύκολα. Ο Χριστός υπέφερε, βασανίστηκε και ταπεινώθηκε. Τα Πάθη του Χριστού αποτελούν συμβολισμό των παθών της καθημερινότητας του ανθρώπου. Τα Πάθη του Χριστού υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να λυγίζει. Αλλά με παράδειγμα τον Χριστό μπορεί να βρει τη δύναμη και να σταθεί στα πόδια του. Με οδηγό τον Χριστό, τα Πάθη και την Ανάστασή Του, ο άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στη δική του Ανάσταση. Με μετάνοια, προσευχή και παράκληση προς τον Θεό μπορεί να ενδυναμώνει την πίστη του, να αντιμετωπίζει με την Χάρη της Αγίας Τριάδας τη σκληρή καθημερινότητα και να προσδοκά «ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος».


Σίσσυ-Χρυσή Αγγελίδου, Θεολόγος

Εσπερινός Εγκαινίων του Ιερού Ναου Αγίας Άννης

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3654903

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 18/04/2024 εορτάζουν:Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του ΔεκαπολίτουΆγιος Σάββας ο Στρατηλάτης ο ΓότθοςΟσία Αθανασία εξ Αιγίνης η ΘαυματουργόςΆγιος Ιωάννης ο Ράπτης ο Νεομάρτυρας εξ ΙωαννίνωνΆγιος Κοσμάς ο Ομολογητής Επίσκοπος ΧαλκηδόναςΆγιος Τούνομ ο εμίρης, ο ΜάρτυςΆγιος Ιωάννης ο ΚουλικάςΆγιος Ακάκιος ο Β' Επίσκοπος ΜελιτηνήςΌσιος Ευθύμιος ο ΘαυματουργόςΌσιος Ναυκράτιος ο […]
Go To Top