Πρόσφορο

11,Αύγ

Το πρόσφορο, σκοπός του οποίου είναι να αποτελέσει σώμα που θα προσκομιστεί στην αγία πρόθεση, απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και καθαρότητα των υλικών και των σκευών.


Σκεύη που χρειάζονται

1 μεγάλο μπολ με καπάκι για το αλεύρι

1 κόσκινο

1 ξύλινη τύπωση

1-2 στρογγυλά αντικολλητικά ταψιά, διαμέτρου 18-22 cm

1 ξύλο κοπής λαχανικών

1 λεκάνη για το ζύμωμα

1 μπολ ανοιχτό για το προζύμι

1 μπολ με καπάκι για την αποθήκευση του προζυμιού για την επόμενη χρήση

1-2 πετσέτες κουζίνας, για να σκεπάσετε τη ζύμη

1-2 λευκά πανιά, για να τυλίξετε το ψημένο πρόσφορο.

Όλα τα σκεύη να είναι καινούρια και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή του πρόσφορου.

Υλικά που χρειάζονται

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προζύμι

1 ποτήρι νερό

Προσευχές

Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος του προζυμιού αλλά και του πρόσφορου καλό είναι να λέμε κάποια προσευχή, το «Πάτερ Ημών», το «Πιστεύω», την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» ή όποια άλλη προσευχή ξέρουμε.

Προζύμι

Το προζύμι αποτελεί το πιο βασικό από τα τρία συστατικά του πρόσφορου.

Από τα παλαιότερα χρόνια οι γιαγιάδες μας είχαν συνήθεια κάθε Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου και κατά τη διάρκεια του Απόστολου πριν το Ευαγγέλιο να κρατούν μαζί τους λίγο αλεύρι και νερό και να το ανακατεύουν. Το αλεύρι με το νερό φούσκωνε με θαυματουργό τρόπο χωρίς άλλες προσθήκες και έτσι γινόταν το προζύμι που το διατηρούσαν όλο το χρόνο.

Αφού, λοιπόν, αυτό φουσκώσει, θα το βάλουμε στο ψυγείο σε μορφή σφιχτού χυλού. Αν σκοπεύουμε να το κρατήσουμε για χρήση στο μέλλον, καλό είναι να το αποξηράνουμε, πριν το αποθηκεύσουμε. Αν σκοπεύουμε να κάνουμε άμεση χρήση, τότε χρειάζεται να το «αναπιάσουμε» μέχρι τρεις φορές μέσα στη βδομάδα.

«ανάπιασμα»

Παίρνουμε το προζύμι που έχουμε βάλει στο ψυγείο και το ανακατεύουμε με λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει αραιός χυλός. Βάζουμε αλεύρι και ανακατεύουμε το μίγμα, μέχρι να γίνει ξανά πηχτός χυλός. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, για να φουσκώσει λίγο και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες δυο φορές. Την τελευταία φορά θα το κάνουμε τη μέρα που θα ζυμώσουμε με τη μοναδική διαφορά ότι θα χωρίσουμε τη ζύμη στα τρία. Το 1/3 θα το βάλουμε στο ψυγείο και την υπόλοιπη θα την αφήσουμε να φουσκώσει καλά, για να ζυμώσουμε το πρόσφορο.

Ζύμωμα

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία ζυμώματος, θα πρέπει να θυμιάσουμε όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και το υπόλοιπο σπίτι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε στη λεκάνη ένα νεροπότηρο χλιαρό νερό. Παίρνουμε το προζύμι και το ρίχνουμε και αυτό στη λεκάνη που θα αρχίσουμε το ζύμωμα.

Ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ζύμη. Όταν η ζύμη είναι αρκετά σφιχτή, ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας, σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 περίπου λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια 700 -750 γραμμάρια και συνεχίζουμε το ζύμωμα για κάθε κομμάτι χωριστά πάνω στο ξύλο για άλλα 15 περίπου λεπτά.

Χαρακτηριστικό ότι η ζύμη είναι έτοιμη είναι η ελαστικότητά της. Την τραβάμε και, μόλις την αφήσουμε, έχει την τάση να επανέλθει.

Αφού τελειώσουμε το ζύμωμα, δημιουργούμε μια μπάλα με τη ζύμη όσο πιο λεία γίνεται και χωρίς γραμμές και σκασίματα. Τοποθετούμε τη ζύμη στο κέντρο του ταψιού. Αλευρώνουμε πολύ καλά τη σφραγίδα, για να μην κολλήσει, και μετά τη χτυπάμε να φύγει το αλεύρι και να μείνει μια ανεπαίσθητη στρώση πούδρας. Πιέζουμε με όλη μας τη δύναμη τη σφραγίδα, προσέχοντας να είναι ακριβώς στο κέντρο της ζύμης. Ανασηκώνουμε τη σφραγίδα από τη μια πλευρά, ώστε να ξεκολλήσει εύκολα από τη ζύμη. Σκεπάζουμε το πρόσφορο με την πετσέτα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 περίπου ώρες.

Ψήσιμο

Αφού ανέβει καλά το πρόσφορο (να έχει ξεπεράσει σε ύψος τα τοιχώματα του ταψιού), προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C – 200ο C ανάλογα με το φούρνο και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά.

Μικρά μυστικά

Αφού ψηθεί το πρόσφορο, το βγάζουμε αμέσως από το ταψάκι, το τυλίγουμε με το λευκό πανί, το βάζουμε σε μια νάιλον τσάντα –υποχρεωτικά, για να μην ξεραθεί – και τη δένουμε σφιχτά, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Μη φοβηθείτε ότι θα υγρασιαστεί το πρόσφορο. Είναι δοκιμασμένο. Το πανί θα απορροφήσει όλη την υγρασία και το πρόσφορο θα μείνει μαλακό, μέχρι την ώρα που θα το πάμε στην Εκκλησία.

Χρησιμοποιήστε μόνο σταρένιο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μην το ανακατέψετε με άλλο τύπο αλευριού.

Γράφει ο Γιάννης Μαγουλιανός 

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3411642

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 08/08/2022 εορτάζουν:Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος ΚυζίκουΆγιος ΜύρωνΆγιος Τριαντάφυλλος από τη ΖαγοράΌσιος Θεοδόσιος ηγούμενος ΟρόβωνΆγιοι Ελευθέριος, Λεωνίδης και τα Άγια ΝήπιαΆγιοι Δέκα Όσιοι και Ασκητές από την ΑίγυπτοΆγιοι Δύο Μάρτυρες από την ΤύροΆγιος ΣτυράκιοςAνάμνηση των εγκαινίων των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και ΠαύλουΆγιος Αναστάσιος από τη ΒουλγαρίαΌσιος Γρηγόριος ο ζωγράφος ο εν […]
Go To Top