ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΘΛΟΦΟΡΟΣ

24,Jul
Paraskevi
Καθώς ο Ιούλιος, ο Αλωνάρης ή Αλωνιστής, όπως λεγότανε στην άλλοτε ευλογημένη με τη γεωργική παραγωγή πατρίδα μας,  πηγαίνει προς το τέλος του, έχει ακόμα να μας δώσει χαρές, με τις όμορφες γιορτές αρκετών αγίων. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και της Οσιομάρτυρος Παρασκευής, που  την αγαπά  και την τιμά πολύ ο λαός μας. Θα προσπαθήσομε να σκιαγραφήσομε το βίο της, που, ενώ υπήρξε σύντομος, ομόρφυνε και ευωδιάζει μέχρι σήμερα σ’ όλη την Οικουμένη.

Παιδεία, κήρυγμα και ομολογία Κυρίου

«Καθαρότητα σώματος, και ψυχής την λαμπρότητα, κτησαμένη πάντοτε ώφθης άμωμος. Συ γαρ νυμφίον ποθήσασα, κατ’ ίχνος εβάδισας, νοητού μύρου Σεμνή, Παρασκευή αοίδιμε» (Στιχηρό του Εσπερινού).

Έτσι επαινεί ο υμνογράφος την Αγία. Ας δούμε πώς άνοιξε ο δρόμος της αγάπης του Χριστού, ήδη από τη γέννησή της. Σύμφωνα με το Συναξάρι, η Αγία γεννήθηκε στη Ρώμη (117-118 μ.Χ.) επί αυτοκράτορος Αντωνίνου από ευσεβείς γονείς, τον Αγάθωνα και την Πολιτεία. Τη μονάκριβη και ωραιότατη κόρη τους, καρπό πολλής προσευχής, ανέθρεψαν με μεγάλη επιμέλεια, παρέχοντάς της όλες τις δυνατότητες της κατά κόσμον και κατά Θεόν παιδείας. Δοσμένη   στη μελέτη της Αγίας Γραφής και στην προσευχή, η Παρασκευή κοσμούσε την Εκκλησία από την παιδική της ηλικία. Με τα προσόντα που είχε, πολλοί τη ζητούσανε σε γάμο. Όμως, αυτή είχε άλλη κλήση: προτίμησε το Νυμφίο Χριστό! Πώς; Στην ηλικία των είκοσι χρόνων πεθαίνουν οι γονείς της. Πουλάει, λοιπόν, την περιουσία της και μοιράζει τα  χρήματα στους φτωχούς. Λαμβάνει το μοναχικό σχήμα και αφιερώνεται στην ιεραποστολή. Φεύγοντας από τη Ρώμη, περιέρχεται πολλές πόλεις και χωριά, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο με τέτοια δύναμη, ώστε, πολλοί Ιουδαίοι και ειδωλολάτρες να ασπαστούν το Χριστιανισμό. Αι λοιπόν, η δράση της αυτή δεν επρόκειτο να μην «πληρωθεί». Πώς αλλιώς, άραγε, παρά, όπως οι περισσότεροι Απόστολοι και οι αναρίθμητοι μάρτυρες της Εκκλησίας; Με την επιστροφή της στη Ρώμη, ο αυτοκράτορας διέταξε να τη συλλάβουν και να τη φέρουν μπροστά του. Έκθαμβος από την ωραιότητα και τη σύνεσή της, προσπάθησε  ποικιλοτρόπως να αλλάξει την πίστη της. Στις υποσχέσεις και στις απειλές, η Αγία απαντούσε: «Μη μοι γένοιτο να αρνηθώ το όνομα του Χριστού και Θεού μου. Γιατί, οι θεοί που δεν κατασκεύασαν τον ουρανό και τη γη, ας καταστραφούν». Ω, γλυκύτατο όνομα, του κόσμου όλου το πιο γλυκό! Από τότε που ακούστηκες, γέμισες τον κόσμο ομορφιά! Με το κάλεσμά σου, τα δαιμόνια φρίσσουν και εξαφανίζονται. Άρρωστοι θεραπεύονται. Παραλυτικοί περπατούν. Ανασταίνονται νεκροί. Η δύναμή σου είναι απεριόριστη, ως «νοερή προσευχή». Γλυκύτατε Ιησού, όσοι σε επικαλούνται, σώζονται. Αλλά, έχουν και τεράστια ευθύνη, ώστε να μην αρκούνται στην προσευχή, ακόμη κι αν κάνουν θαύματα. Γιατί, Συ είπες, πάνω απ’ όλα, να εφαρμόζουν τις αξεπέραστες εντολές Σου. Όπως έκανε η  Αγία Παρασκευή. Βλέποντας ο αυτοκράτορας ότι δεν πετύχαινε το σκοπό του, διατάσσει να τη βασανίσουν ποικιλοτρόπως. Όμως, ο Κύριος την προφυλάσσει συνεχώς. Τη φυλακίζουν, αλλά, άγγελος της λύνει τα δεσμά. Πολλοί ειδωλολάτρες, βλέποντας τις θαυματουργικές επεμβάσεις του Θεού, γίνονται χριστιανοί και τιμωρούνται  με θάνατο. Τα μαρτύρια  της αγίας συνεχίζονται, χωρίς αποτέλεσμα: ούτε η φωτιά, ούτε το καυτό λάδι κι η πίσσα στο καζάνι που την έριξαν μπόρεσαν να την αλλάξουν, αλλά, μάλλον το αντίθετο: Ο Αντωνίνος, αφού με θαύμα της ανέκτησε την όραση, που είχε χάσει καθώς τη βασάνιζε, μετάνιωσε και βαφτίστηκε και σταμάτησε  τους διωγμούς κατά των χριστιανών.

Αθλούσα Μάρτυς

Τώρα, η αγία μας, με ανεξάντλητη δύναμη, συνεχίζει να κηρύττει το Χριστό, σε διάφορες πόλεις και χωριά. Στοaγια+παρασκευη μεταξύ, τον Αντωνίνο  διαδέχτηκε στο θρόνο της Ρώμης ο Μάρκος Αυρήλιος ή Ευσεβής, που κήρυξε διωγμό εναντίον των χριστιανών. Δύο τοπικοί άρχοντες βασάνισαν την αγία: ο Ασκληπιός και ο Ταράσιος. Μπροστά στον πρώτο, η αθλοφόρος, με την επίκληση του ονόματος του Χριστού και, κάνοντας το σημείο του σταυρού, ομολόγησε ότι είναι χριστιανή και το Χριστό ως Θεό αληθινό. Τότε, ο βασιλιάς διέταξε να τη ρίξουν σε θηριοτροφείο, όπου φυλασσόταν ένας πελώριος δηλητηριώδης όφις. Αυτός, μόλις την αντίκρισε, βρυχήθηκε δυνατά κι έβγαλε από το στόμα καπνό. Η Παρασκευή σχηματίζει το σημείο  του σταυρού εναντίον του. Αμέσως το θηρίο, μετά από ένα δυνατό συριγμό, κόπηκε στα δύο! Βλέποντας το εκπληκτικό θαύμα ο βασιλιάς και οι δικοί του, πίστεψαν στο Χριστό. Ο δεύτερος βασιλιάς, για την ομολογία της θεότητας του Χριστού, διατάσσει να βασανιστεί η αγία σκληρά. Τα θαύματα που γίνονται, δεν του αλλάζουν αντιλήψεις. Στο τέλος, διατάσσει  να την αποκεφαλίσουν. Έτσι σίγησε το άγιο στόμα της στη γη. Το πνεύμα της πέταξε στους ουρανούς, για να συναντήσει το Νυμφίο της και να απολαμβάνει  κοντά Του τις αιώνιες χαρές! Με το δικό του τρόπο μας δίνει ο υμνογράφος την πηγή της δυνάμεως, καθώς και το αποτέλεσμα της θαρραλέας στάσης και του μαρτυρίου της αθλοφόρου:  «Ρωσθείσα καλλιπάρθενε, Σταυρώ τω του Κυρίου σου, τυράννων έλυσας θράσος, αθλούσα Μάρτυς γενναίως. Και προς Χριστού απείληφας, βραβεία νίκης πάνσοφε, Παρασκευή πανθαύμαστε, υπέρ ημών δυσωπούσα, των σε τιμώντων εκ πόθου» (Εξαποστειλάριον).

Στο «ψυχικό ιατρείο»

Μιλήσαμε στην αρχή για την αγάπη του λαού μας προς την Αγία. Είναι εκπληκτικός ο αριθμός των ναών, των μοναστηριών, των χωριών και περιοχών, σ’ όλη τη χώρα, που φέρουν το όνομά της.«Δρακοντοκτόνος», προστάτρια, γιατρός των ασθενών και ιδιαιτέρως για τα μάτια. Λαμπρά πανηγύρια στήνονται παντού, διασώζοντας πολύ παλιές παραδόσεις. «Εν πόλει του Θεού ημών, εν όρει αγίω αυτού, εκεί κατεσκήνωσεν η Αγία, την λαμπάδα άσβεστον τηρήσασα», λέει ο υμνωδός, εννοώντας τη δύναμη της πίστεως και της ένθεης  αγάπης της. Στις «αυλές» του Κυρίου χορεύει η Μεγαλομάρτυς, με τη συντροφιά των αγγέλων. Θαυμαστές της αγωνιστικότητάς της κι εμείς, προστρέχοντας στους ναούς της, με θέρμη καρδιάς ας της ψάλομε: «Τον ναόν σου πάνσεμνε, ως ιατρείον ψυχικόν ευράμενοι, εν τούτω πάντες οι πιστοί, μεγαλοφώνως τιμώμεν σε, Οσιομάρτυς Παρασκευή αοίδιμε» (Κοντάκιον).

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Εσπερινός Εγκαινίων του Ιερού Ναου Αγίας Άννης

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3649591

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 29/03/2024 εορτάζουν:Β' ΧαιρετισμοίΆγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων, Κύριλλος διάκονος, και των εν Ασκάλωνι και Γάζη παρθένων γυναικών και ιερωμένων ανδρώνΆγιοι Ιωνάς, Βαραχήσιος και οι συν αυτοίς Ζανιθάς, Λάζαρος, Μαρουθάς, Ναρσής, Ηλίας, Μάρης, Άβιβος, Σιμιάθης και Σάββας (ή Σώθα)Άγιος Διάδοχος επίσκοπος ΦωτικήςΆγιος Ευστάθιος ο Ομολογητής επίσκοπος Κίου ΒιθυνίαςΌσιος Ησύχιος ο ΣιναΐτηςΌσιοι Ιωνάς, Μάρκος […]
Go To Top