Το δώρο της Συγχώρεσης

03,Apr

Καθημερινά σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι λένε την Κυριακή Προσευχή και εύχονται «άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέτες ημών». Προσεύχονται για συγχώρεση. Ωστόσο, σπάνια παρατηρείται τήρηση λόγων και πράξεων. Ο άνθρωπος ζητά από το Θεό συγχώρεση, αλλά ο ίδιος αδυνατεί να την παραχωρήσει, μένοντας δέσμιος του εγωισμού του και της αλαζονείας του.

Και όμως, η συγχώρεση είναι το πιο δυνατό συναίσθημα. Μια κίνηση που μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας, στο συνάνθρωπό μας και στον Θεό. Συγχωρώντας αυτόν που μας έκανε κακό, αρχικά νιώθουμε γαλήνη, ηρεμία και αγαλλίαση στην καρδιά μας, σε αντίθεση, μάλιστα, με την αναταραχή, την ένταση και τη διαρκή αναστάτωση, όταν προσπαθούμε να βρούμε τρόπους εκδίκησης.

Επίσης, όταν προσφέρουμε συγχώρεση, βάζουμε και αυτόν που συγχωρούμε να σκεφτεί την πράξη του, να συνειδητοποιήσει τι έκανε και να μετανιώσει. Ακόμα, όμως, και να μην καταλάβει την ουσία της συγχώρεσης που του δόθηκε, εμείς έχουμε κάνει αυτό που ηρεμεί την ψυχή μας.

Ο Χριστός πρόσφερε τη συγχώρεση σε αυτούς που τον οδήγησαν στο σταυρό. Ο ίδιος ο Θεός συγχωρεί τον άνθρωπο…

Πώς γίνεται, λοιπόν, εμείς να παραμένουμε προσκολλημένοι στο «εγώ» μας και να αρνούμαστε το σπουδαίο αυτό δώρο;

Ας ανοίξουμε την καρδιά μας, ας δεχθούμε το δώρο της συγχώρεσης, ας το προσφέρουμε απλόχερα και τότε η θυσία του Χριστού θα έχει πραγματικά εκπληρώσει το σκοπό της.

Χρυσή-Σίσσυ 
Αγγελίδου, θεολόγος

Εσπερινός Εγκαινίων του Ιερού Ναου Αγίας Άννης

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3654925

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 19/04/2024 εορτάζουν:Ακάθιστος ΎμνοςΆγιος Παφνούτιος ο Ιεροσολυμήτης, ΙερομάρτυραςΆγιος Θεόδωρος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Φιλίππα, Διόσκορος, Σωκράτης και ΔιονύσιοςΆγιος Αγαθάγγελος ο ΕσφιγμενίτηςΌσιος Γεώργιος ο Ομολογητής Επίσκοπος ΠισιδίαςΆγιος Τρύφων Πατριάρχης ΚωνσταντινούποληςΌσιος Συμεών ηγούμενος Ιεράς μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους ο Μονοχίτων και ΑνυπόδητοςΑγία Ασινέθ του ΓκορίτσκυΆγιος ΑλπέγιοςΆγιοι Ερμογένης, Εξπέδιτος, Αριστόνικος, Ρούφος και Γαλατάς […]
Go To Top