ΣΤ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ (Η΄, 27-39)

19,Oct

Αντιμέτωποι με τις δαιμονικές δυνάμεις

          «Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την εναντίον μας μανίαν του Διαβόλου από τις επιθέσεις εκείνου κατά της ψυχής και από τη συνεργία του στην αμαρτία, παρεχώρησεν ο Θεός να υπάρχουν και κατά το σώμα δαιμονοφόρητοι, ώστε να μάθωμεν από αυτούς πόσον φοβερά είναι η κατάστασις της ψυχής που έκαμε ένοικόν της δια των πονηρών έργων» (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)! Τα τρομερά γεγονότα που περιγράφονται στην ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής μάς δίνουν την ευκαιρία να προβληματιστούμε για τις ενέργειες του Διαβόλου, να βεβαιωθούμε για όσα λέει ο μεγάλος Άγιος παραπάνω, αλλά και να θαυμάσουμε τα έργα του Χριστού, που μας προστατεύει από τον Μισόκαλο, το μεγαλύτερο εχθρό μας.

            Στον πρώτο καιρό, λοιπόν, της δράσης Του στη Γαλιλαία, ο Κύριος παίρνει τους μαθητές Του  να πάνε στην απέναντι όχθη, στην πόλη των Γεργεσηνών. Εκεί τους συνάντησε ένας δαιμονισμένος που, βγαίνοντας  από τους τάφους, ήταν τόσο φοβερός, ώστε κανείς δεν μπορούσε να περάσει από κείνο το δρόμο! Καθώς οι δαίμονες αντικρίζουν το Χριστό, διακηρύσσουν την απόσταση που τους χωρίζει, ομολογούν τη θεότητά Του και τον παρακαλούν να μην τους τιμωρήσει πριν έρθει η ώρα τους! Εκείνος τους διώχνει κι αυτοί μπαίνουν σ’ ένα κοπάδι χοίρων, που όρμησαν και πνίγηκαν στη λίμνη. Βλέποντας  οι βοσκοί τα τρομερά γεγονότα, έφυγαν αμέσως, πήγαν στην πόλη και τα ανήγγειλαν όλα. Τότε, όλοι οι κάτοικοι βγήκαν και μόλις είδαν τον Ιησού, τον παρακάλεσαν να φύγει από την περιοχή τους. Αντί να κρατήσουν κοντά τους το γιατρό των ψυχών και των σωμάτων, τον διώχνουν μακριά. Ο Κύριος μπήκε πάλι στο πλοιάριο με τους μαθητές Του και γύρισε στην Καπερναούμ. Όσο για τον πρώην δαιμονισμένο, έφυγε θεραπευμένος. Με την εντολή του Χριστού, επανήλθε στην ήρεμη ζωή, για να διακηρύσσει σ’ όλη την περιοχή τα θαυμάσιά Του.

          Την ίδια ιστορία έχομε συναντήσει και στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου με ελάχιστες διαφορές (Ζ΄ Κυριακή μετά την Πεντηκοστή). Και δεν είναι ανάγκη να ανατρέξουμε σ’ όλη την Αγία Γραφή, για να βεβαιωθούμε για το αναμφισβήτητο της διδασκαλίας του Χριστού και  της Εκκλησίας περί του Διαβόλου και των ενεργειών του. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ πάντοτε οι άνθρωποι πίστευαν στην ύπαρξη του κόσμου των πνευμάτων, ο σύγχρονος άνθρωπος, νιώθοντας, ως φαίνεται, παντοδύναμος, «απελευθερωμένος» από «υπερφυσικές δυνάμεις», μαζί με την πίστη στο Θεό απορρίπτει και την ύπαρξη του Διαβόλου. Αλλά κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του Αρχηγού του Σκότους!

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ιωάννη, «εις τούτο εφανερώθη ο υιός του ανθρώπου, ίνα λύση τα έργα του διαβόλου» (Α΄ Ιωάν. Γ΄8). Μετά την Ανάστασή του Κυρίου, η δύναμη του Διαβόλου έχει πολύ περιοριστεί. Εκείνος είχε δώσει εξουσία στους Αποστόλους να διώχνουν δαιμόνια και να θεραπεύουν ποικίλες ασθένειες. Ιδιαίτερα με την Πεντηκοστή, όλες οι επαγγελίες Του αρχίζουν να πραγματοποιούνται. Κι ήταν πολύ φυσικό. Γιατί, πώς ήταν δυνατό να αφήσει τους μαθητές, τους αγίους, τους πιστούς, απροστάτευτους  απέναντι στο Διάβολο, που, όπως λέει ο απόστολος Πέτρος, σα λιοντάρι πεινασμένο τριγυρίζει αδιάκοπα, ζητώντας ποιο να καταπιεί; Μέσα στην Εκκλησία, που είναι το Σώμα του Χριστού, ενεργεί το Άγιο Πνεύμα, παρέχοντας τη Χάρη και εξαγιάζοντας τους πιστούς. Από κει παίρνομε τα όπλα για τον πνευματικό μας αγώνα. Αντλούμε διαρκώς τη δύναμη των ιερών Μυστηρίων, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και των αγίων και τη συντροφιά των αγγέλων, ώστε να αντιμετωπίζομε τους πειρασμούς, τις ενέργειες, τις παγίδες, τις μεθιδείες του Διαβόλου.

Ήταν αξιολύπητος ο άνθρωπος που έβγαινε γυμνός από τα μνήματα, αφού δεν άντεχε να μείνει σε σπίτι. Όμως, πόσοι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν τριγύρω μας, όμοιοι ή και χειρότεροι από κείνον; Ανέστιοι κι αναίσθητοι, ξεδιάντροποι, θρασύδειλοι, προβαίνοντας σε πράξεις δαιμονικές, μέσα στην κακία, στη διαφθορά, στη βία, στο αίμα! Μα, μήπως η ανθρωπότητα  ολόκληρη δε μοιάζει με τους Γεργεσηνούς, αφού διώχνει το Θεό μακριά της;  Κοινωνίες που ενισχύουν ή ανέχονται βαρβάρους να αιματοκυλούνε και να ξεκληρίζουν ολόκληρους λαούς, είναι χριστιανικές, ή «δαιμονισμένες»; Τη στιγμή που οι Σκοτεινές δυνάμεις, όχι μόνο με τη Μαγεία και τον Αποκρυφισμό, αλλά και δια των ειδωλολατρικών θρησκειών, αντιλήψεων, τελετών και φανατισμών, κάνουν ολοένα και περισσότερο δυναμική την παρουσία τους, εμείς, στο όνομα μιας ομιχλώδους «πολυπολιτισμικότητας», εισάγουμε τις αλλόκοτες διδασκαλίες τους  στα Μ.Μ.Ε., στην κοινωνία, στα σχολειά μας!

«Έως πότε, Κύριε», φωνάζομε στις δύσκολες στιγμές μας, ίσως κι αγανακτισμένοι- αδίκως βεβαίως- εναντίον του Θεού, που είναι όλος Αγάπη. Αλλά, μήπως κι Εκείνος μας «λέει» σιωπηλά, ιδιαίτερα στους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, «έως πότε θα σας ανέχομαι»; Αν, τελικά, αισθανόμαστε τη φιλανθρωπία και τις δωρεές Του, τότε αυξάνει και το δικό μας χρέος η προσταγή Του προς το θεραπευμένο των Γαδάρων: «υπόστρεφε εις τον οίκον σου και διηγού όσα εποίησέ σοι ο Θεός».

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Εσπερινός Εγκαινίων του Ιερού Ναου Αγίας Άννης

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3649701

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 29/03/2024 εορτάζουν:Β' ΧαιρετισμοίΆγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων, Κύριλλος διάκονος, και των εν Ασκάλωνι και Γάζη παρθένων γυναικών και ιερωμένων ανδρώνΆγιοι Ιωνάς, Βαραχήσιος και οι συν αυτοίς Ζανιθάς, Λάζαρος, Μαρουθάς, Ναρσής, Ηλίας, Μάρης, Άβιβος, Σιμιάθης και Σάββας (ή Σώθα)Άγιος Διάδοχος επίσκοπος ΦωτικήςΆγιος Ευστάθιος ο Ομολογητής επίσκοπος Κίου ΒιθυνίαςΌσιος Ησύχιος ο ΣιναΐτηςΌσιοι Ιωνάς, Μάρκος […]
Go To Top