ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (Μάρκ. Α΄, 1-8)

04,Ιαν

«Ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου»

          Στις  κατανυκτικότατες Ιερές Ακολουθίες αυτών των ημερών οι υμνογράφοι με εξαιρετικές εικόνες μάς οδηγούν στα μελλούμενα να συμβούν την ημέρα των Θεοφανίων. Oι πιστοί παρακινούνται να βιώσουν τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της επίγειας παρουσίας του Κυρίου ως ένα ενιαίο σύνολο, σε μια σταυροαναστάσιμη πορεία. Και θα ακουστεί την Κυριακή η μεγαλοπρεπής περικοπή του αρχαιότερου Ευαγγελίου, ως εγερτήριο σάλπισμα:

«Αρχή του ευαγγελίου Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού. Ως γέγραπται εν τοις Προφήταις…». Η Αγία Γραφή ξεκινάει με τη φράση: «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην». Μα και ο ευαγγελιστής Ιωάννης αρχίζει το Ευαγγέλιο λέγοντας: «Εν αρχή ην ο Λόγος». Όλα έχουν μια σειρά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ορατά και αόρατα, και οι κόσμοι του Θεού έχουν ειρμό, λογική, σκοπό («τέλος»).Μόνο οι άσχετοι, αδαείς, ανόητοι άνθρωποι τα μπερδεύουν και «θάβουν» το ίδιο το λογικό τους στον εγωισμό τους, απορρίπτοντας την Αποκάλυψη του Θεού. Οι Προφήτες, με το φωτισμό του Πνεύματος είδαν και προανήγγειλαν όλα όσα επρόκειτο να συμβούν μετά από εκατοντάδες χρόνια. Οι θεόπνευστοι Ευαγγελιστές θέλουν να μας πουν: ο Θεός Λόγος που δημιούργησε το Σύμπαν σαρκώνεται, γίνεται άνθρωπος, έρχεται κοντά μας, κατοικεί «εν ημίν», για να σώσει το ανθρώπινο γένος. Το Ευαγγέλιο περιγράφει αυτή τη νέα, εντελώς πρωτοφανή πραγματικότητα, της αναδημιουργίας του κόσμου και τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού.

Εμφανίζεται λοιπόν ο «αγγελιοφόρος» του Χριστού, Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο τελευταίος και μέγιστος των Προφητών. Χριστέ μου, πόσο σεβάσμια μορφή! Πόση απλότητα, πόση ταπεινότητα, πόση ένθεη σοφία! Λιτοδίαιτος, ασκητικός, αυστηρός και μειλίχιος, λίαν αγαπητός στα πλήθη που έρχονται  από όλη την Ιουδαία και την Ιερουσαλήμ με ιερό δέος να τον δουν και να τον ακούσουν, να τον συμβουλευτούν. Έμπαιναν στον Ιορδάνη ποταμό, εξομολογούνταν με παρρησία τις αμαρτίες τους μπροστά στην αγία του μορφή κι έφευγαν ενδυναμωμένοι, για να συνεχίσουν το σκληρό αγώνα της ζωής. Ο Ιωάννης ήταν «ενδεδυμένος τρίχας καμήλου και ζώνην δερματίνην» κι έτρωγε πικρά χόρτα και άγριο μέλι! Και κήρυττε λέγοντας: «έρχεται πίσω μου ο ισχυρότερος, του οποίου δεν είμαι άξιος να λύσω τους ιμάντες που έχουν τα σαντάλια του. Κι εγώ μεν σας βάπτισα στο νερό, αλλά Εκείνος θα σας βαπτίσει στο Άγιο Πνεύμα».

 Τον πλησίαζαν βέβαια άνθρωποι πολλών λογιών: απλοί και επίσημοι, τελώνες, στρατιώτες, Φαρισαίοι και Σαδδουκαίοι. Και τους έλεγε να είναι σπλαχνικοί προς όλους, να μοιράζονται τα αγαθά, να μην αδικούν, να μη συκοφαντούν, να μην καταχρώνται της εξουσίας τους, να μην καυχώνται για την τυχόν σπουδαία θέση και καταγωγή τους. Τους υποδεικνύει, δηλαδή, έναν άλλο τρόπο ζωής: το δρόμο της μετάνοιας, της αγιότητας, της Βασιλείας του Θεού. Και είναι γνωστό ότι ήλεγχε τις ηγεσίες και τον Ηρώδη για τις άνομες και ανήθικες πράξεις τους κι ότι «πλήρωσε» το θάρρος του με τον αποκεφαλισμό του. Αναδεικνύεται έτσι, εκτός από Βαπτιστής του Κυρίου, και ο πρώτος μέγας Μάρτυρας, εγκαινιάζοντας το μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας. Έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής του, αφιερώθηκε στο Θεό κι υπηρέτησε με συνέπεια το θέλημά Του, για να εμπνέει αμέτρητες γενιές με το παράδειγμά του.

          «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου…», ήταν ο θείος Πρόδρομος. Αστέρι λαμπρό, που έπαιρνε το φως του από το νοητό Ήλιο της δικαιοσύνης. Έβλεπε θείες οπτασίες κι άκουε θείες φωνές. Φώτιζε τις ψυχές των σκοτισμένων ανθρώπων κι αυτοί μετανοούσαν, βαπτίζονταν κι έφευγαν ανακαινισμένοι. «Εξήνθησεν η έρημος» και απέδωσε αρίφνητους πνευματικούς καρπούς. Κι αργότερα ζήλεψαν τον τρόπο ζωής του Βαπτιστή αμέτρητοι άνθρωποι, αφιερώθηκαν στο Θεό και μετέτρεψαν τις ερήμους και τα βουνά σε κοινωνίες αγίων. Κι έμαθαν οι «κοσμικοί» να προστρέχουν εκεί, στα Μοναστήρια, στις Σκήτες και στα κελιά οσίων Γερόντων, για να βιώσουν πιο έντονα την Ορθόδοξη Λατρεία και πνευματικότητα, να ενδυναμωθούν!

«Τα ευαγγέλια γράφτηκαν για να ακουστούν κατά τη διάρκεια της λατρευτικής Σύναξης την Κυριακή ημέρα μέσα σε ένα κλίμα εσχατολογικού  ενθουσιασμού, ενεργού ανάμνησης των έργων της θείας Οικονομίας και αναμονής του Ιησού», λέει ένας καθηγητής. Μα πόσοι πιστοί το συνειδητοποιούν; Σήμερα η γη μοιάζει απέραντη έρημος. «Σειρήνες» και κηρύγματα ακούγονται πολλά, αλλά δεν ξέρομε από πού προέρχονται και πού αποσκοπούν. Σπανίζουν τα πνευματικά αναστήματα. Τα πρότυπα που δείχνουν το Χριστό. Το πλήρωμα της Εκκλησίας, ακατήχητο σε πολύ μεγάλο βαθμό, συχνά μοιάζει να βρίσκεται σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Η ίδια  δε κινδυνεύει να βρεθεί σε καινούργια σχίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους Ορθόδοξους λαούς-και όχι μόνο. Ο Λόγος του Θεού και το κήρυγμα του Προδρόμου είναι αναγκαία, όσο ποτέ.

Μέρες άγιες, φίλοι μου, μέρες γιορτινές. Ας απομονώσουμε τις αντίθεες φωνές και ας ακούσομε τη μοναδική σωτήρια, που μας αποκαλύπτει η Εκκλησία: «Φωνή Κυρίου επί των υδάτων βοά λέγουσα. Δεύτε λάβετε πάντες, Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, Πνεύμα φόβου Θεού, του επιφανέντος Χριστού».

 Πολλές ευχές για μια Καλή, ειρηνική και δημιουργική Χρονιά. Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3189612

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 22/09/2020 εορτάζουν:Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο ΘαυματουργόςΆγιος Φωκάς ο κηπουρόςΆγιοι Ισαάκ και ΜαρτίνοςΌσιος Κοσμάς ο ΖωγραφίτηςΆγιοι Είκοσι Έξι Οσιομάρτυρες ΖωγραφίτεςΟσία Παρασκευή του Σάρωφ - ΝτιβέεβοΠεριττώς αναφέρεται από ορισμένους συναξαριστές η μνήμη της Αγίας Δροσίδος κόρης του Tραϊανού, και των πέντε Kανονικών (βλέπε 22 Μαρτίου).ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Γαλ. ε´ 11 - 21Ευαγγέλιο: Λουκ. γ´ […]
Go To Top