Φωτογραφίες / Βίντεο


Άγιοι της Ενορίας μας


Άρθρα / Ομιλίες


Μουσικά αρχεία


Εξορμήσεις


Επίκαιρα θέματα


Τοπικές ειδήσεις


Βήμα νέων


 

synaxaritis

 

gerontes

 

radio

 

 

 

τυπικο

 

 

 

 

 

Stats 

 

Τοπικοί σύνδεσμοι

 

BioAroma

 

ανατολη

impeh

 

agios nikolaos

 

 

Άλλοι σύνδεσμοι

(Εκκλησιαστικές ειδήσεις)

Ρομφαία

Amen.gr

Αγιορείτικο βήμα

(Βυζαντινή μουσική)

Αναλόγιον

Ιεροψάλτης

Ψαλτολόγιο

 

 

Ενορία Ευαγγελίστριας Αγίου Νικολάου

 

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ/ ΠΑΙΔΙΚΑ/ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ/ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ - ΓΕΡΟΝΤΙΚΑ/ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

ena potiri akomaΤα διηγήματα αυτού του τόμου αφηγούνται ιστορίες ανθρωπίνων έργων. Ιστορίες όπου συγχέονται τα μέσα και οι σκοποί και δυσδιακρίνονται το μείζον και το έλασσον στα κριτηρια των ανθρώπων.σελ. 200, α΄έκδ.2001ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Επιμέλεια Βασίλης ΑργυριάδηςΣΧΗΜΑ:14Χ20,5

 

 

 

 

pinelopi

Η αληθινή ιστορία μιας δεκαεξάχρονης Μοσχονησιώτισσας που την ερωτεύεται και με δόλο την αποσπά από τους γονείς της, ένας Τούρκος αξιωματικός, παλαιός φίλος της οικογένειας της.σελ. 176 Α΄έκδ. 2000ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Βασιλική Ράλλη ΣΧΗΜΑ:14Χ20,5

 

 

 

 


 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

efiviaΕίναι φυσιολογικές οι ακρότητες των εφήβων; Ποιες διεργασίες γίνονται στον ψυχισμό του; Πόσα χρόνια μπορεί να διαρκέσει η εφηβεία; Πώς μπορεί να επαναδιοργανώσει ο έφηβος το εσωτερικό του χάος; Μπορεί η σημερινή οικογένεια, το σημερινό σχολείο, η σημερινή κοινωνία να βοηθήσον τον <επαναστατημένο> νέο; Γιατί οι έφηβοι, ιδιαίτερα στην εποχή μας, οδηγούνται στη βία και σε ακραίες λύσες; Μπορούν να ανακαλύψουν σήμερα οι έφηβοι οράματα, ήθος, πολιτισμό; Στα ερωτήματα αυτά στην τηλεοπτική εκπομπή <ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ> απαντούν ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος-Θεολόγος, και ο κ. Αλέξανδρος Καργιώτογλου, Δρ. Θεολογίας.

 

 


 

ΠΑΙΔΙΚΑ

zwgrafies... O Βράχος είπε: «Είμαι πάντα εδώ ότι κι αν γίνει, ο ίδιος». Το κύμα είπε: «Μόλις προφταίνεις να μου το πεις. Πρέπει να φύγω αμέσως· πίσω μου κιόλας έρχεται ένα άλλο κύμα. Γι’ αυτό κάθε φορά που έρχομαι και σε πλησιάζω δεν είμαι ποτέ το ίδιο. Όμως αν το καλοσκεφτείς, ούτε και εσύ πρέπει να είσαι ο ίδιος που ήσουν την προηγούμενη στιγμή». «Γιατί;» ρώτησε ο βράχος έκπληκτος. «Επειδή» είπε το κύμα, «έχεις δεχτεί επάνω σου εμένα, που ποτέ δεν είμαι το ίδιο με το προηγούμενό μου». Σαράντα μικρές ιστορίες, για μικρούς και για μεγάλους, γραμμένες με την ευαισθησία της Λένας Παππά και τις ζωγραφιές της Τζέννης Μαρκάκη μας ταξιδεύουν με οδηγό την φαντασία.

 

mariaΜέσα από ένα κείμενο λιτό και μεστό, όπως άλλωστε ταιριάζει στο θέμα, παρουσιάζεται στα παιδιά Η Ιερή Παράδοσή μας για την Παναγία: από τις μαρτυρίες των Ευαγγελίων ως τα κείμενα των πατέρων (ανάμεσά τους ο Άγιος Φιλόθεος Κόκκινος και ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς). Τη βασική αφήγηση πλαισιώνουν ωραιότατα τροπάρια με απόδοση στη νέα ελληνική γλώσσα.

 

 

 


 

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

perivalonΟ αναγνώστης περιηγείται στο μεγαλείο της φύσης, στο μεγαλείο του Δημιουργού. Πληροφορείται για το κάλλος της φύσης και αντιλαμβάνεται τα θαύματα της. Συνειδητοποιεί τη πραγματική του Φύση και τον ρόλο του μέσα στη Φύση. Μ' αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο θαυμασμός και ο σεβασμός προς αυτήν. Συγχρόνως όμως, του υπενθυμίζεται και η υπευθυνότητα για την όποια κακοποίησή της.

 

 

 

narkotikaΜια εκτενής παρουσίαση του τόσο καυτού θέματος και προτάσεις αντιμετώπισής του με βάσεις εκκλησιοκεντρικής ποιμαντικής διακονίας

 

 

 

 

 

 

 


 

ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ - ΓΕΡΟΝΤΙΚΑ

serafim«Απόκτησε το πνεύµα της ειρήνης και χιλιάδες γύρω σου θα σωθούν». Ο περήφανος αυτός λόγος του Αγίου Σεραφείµ του Σαρώφ δέν συνοψίζει µόνον την πνευματική του διδασκαλία, αλλά και το μεγάλο επίτευγμα της ζωής του. Μέσω της νηστείας, του αγώνα και της εξουδένωσης του εαυτού του, ο Άγιος Σεραφείµ απέκτησε το πνεύµα της ειρήνης σέ τέτοιο βαθµό πού µόνον πολύ λίγοι πρίν από αυτόν το είχαν απο­κτήσει. Η έκδοση της πνευ­µατικής βιογραφίας του Αγίου Σεραφείµ στην Ελληνική γλώσσα ας γίνει αφορµή να αισθανθούµε στις καρδιές µας τον χαιρετισµό πού ο Άγιος Σεραφείµ απηύθυνε σε όλους: «Χριστός Ανέστη χαρά µου!»

 

 

athanasiosΗ σκιαγράφηση της ζωής και του έργου του ιερομονάχου Αθανάσιου Χαμακιώτη ανθρώπου με σπάνια πνευματικά χαρίσματα. σελ. 226,
Γ΄έκδ. 2001ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: π.Νεκτάριος
ΑντωνόπουλοςΣΧΗΜΑ:14,5Χ18

 

 

 

 

 


 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

gamosΜέσα από απλά και καθημερινά παραδείγματα συγχρόνων και παλαιοτέρων εποχών, το βιβλίο προτείνει μιαν άλλη προοπτική στο γάμο. Έναν δρόμο ζωής βασισμένο στην ενότητα και στην αγάπη των συζύγων, που τόσο σπανίζει, αλλά και είναι τόσο απαραίτητη στην εποχή μας.

 

 

 

 


 

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

 

Σύγχρονα θέματα

ΗμεροδρόμιοΣτα μέρη του πλανήτη που ζούμε, έχει καθιερωθεί, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, οι άνθρωποι να διεκδικούν ένα διάλειμμα ευφορίας, χωρίς πια να γνωρίζουν το γιατί. Ανταλλάσσουν χαιρετισμούς και φιλοφρονήσεις για «χρόνια πολλά», και «καλά Χριστούγεννα», χωρίς αναφορά στην αιτία, όλο και πιο συχνά αλλοιώνοντάς την… Βέβαια, η επέτειος παραμένει: Κάθε χρόνο γεννιέται ο Χριστός – έτσι έχει οριστεί στο παγκόσμιο εορτολόγιο. Για τους περισσότερους, η γιορτή είναι ετήσια, κι όπως κάθε γιορτή, αποτελεί καθιερωμένη συνήθεια και μέτρο της ζωής, που εξαντλείται: Έτσι εξηγείται, γιατί πολλοί βλέπουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ως ενοχλητική ματαιοπονία και παρένθεση θλίψεως – και σβήνουν τον καημό τους στο ξεφάντωμα. Στο Ημεροδρόμιο Χριστουγέννων, οι Εκδόσεις Ακρίτας και η επιμελήτρια Πολυξένη Τσαλίκη-Κιοσόγλου προσφέρουν στους αναγνώστες μια μικρή συλλογή επίκαιρων κειμένων για όλες τις ημέρες της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου. Ευκαιρία να αυξηθεί η ελπίδα και η προσμονή του Κυρίου, ευκαιρία να προφέρουμε το κάλεσμά μας προς Αυτόν με τρόπο όλο και λιγότερο ατελή: «’Ερχου, Κύριε Ιησού!»

 

 

Παιδικά

τι είδαν τα μάτια του παιδιού«Πριν από πολλά χρόνια, ένα τεράστιο αστέρι φάνηκε στον ουρανό. Ήταν πολύ μεγάλο! Σαν ένας μικρός ήλιος! Μια δεύτερη ανατολή έγινε εκείνο το γλυκό βράδυ. Το ξεχωριστό εκείνο αστέρι ήλθε και κάθισε πάνω από το στάβλο των ζώων του Ελεάζαρ του πανδοχέα. Εγώ, παιδιά μου, και ο πατέρας σας, μαζί με άλλους τρεις βοσκούς φυλούσαμε σκοπιά για τα θηρία…»
Πρόκειται για μια ιστορία, που οι ρίζες της βρίσκονται στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Ένα ταξίδι στα χρόνια του Χριστού του μικρού Ιωάννη και του παππού του. Θα ζήσουν μαζί εκείνη νύχτα, που κατέβηκαν οι Άγγελοι στη γη μας. Μαζί θα ψάξουν να βρούνε τα δύο υπέροχα μάτια που σκλάβωσαν και σημάδεψαν τη ζωή τους.

 

 Η γέννηση του Χριστού

Ποιος αρχάγγελος επισκέφτηκε την Παναγία; Ποια ζωάκια ζέσταιναν τον μικρό Χριστό; Τι συμβολίζουν τα δώρα που πρόσφεραν οι Μάγοι; Τα παιδιά μαθαίνουν για τη γέννηση του Χριστού μας, μέσα από τις πανέμορφες αγιογραφίες του Τζώρτζη, που βρίσκονται στο καθολικό της Ι. Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους. Ταυτόχρονα ξεκινούν ένα υπέροχο ταξίδι γνωριμίας με τη Βυζαντινή τέχνη.

 

 

 

Θεολογία

Ο ευάλωτος θεόςΟ Θεός μας αποκάλυψε το μεγαλείο του ανθρώπου. Το γεγονός ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα μια ένδειξη ότι ο άνθρωπος είναι τόσο πελώριος, τόσο μυστηριωδώς βαθύς, ώστε όχι μόνο μπορεί να περιέχει -ως ναός- τη θεία παρουσία, αλλά μπορεί και να ενωθεί με τον Θεό, να γίνει "θείας κοινωνός φύσεως", κατά τον απόστολο Πέτρο. Και ακόμη, όσο πολύ κι αν παρεξέκκλινε ο άνθρωπος από την κλήση του, όσο ανάξιος κι αν έγινε γι' αυτήν, ποτέ δεν θα έχει μια σχέση με τον Θεό κατώτερη από αυτή της πατρότητας και δεν θα πάψει ποτέ να έχει τη θέση του υιού ή της θυγατέρας του Υψίστου...  Αυτό που φανερώνεται εν Χριστώ και δια του Χριστού είναι ότι αυτό που έχει υπέρτατη σημασία είναι το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά· ότι ο Χριστός ζει και πεθαίνει για τον καθένα μας, ότι δεν Τον ενδιαφέρουν οι μάζες αλλά ο κάθε άνθρωπος.  Ο αρχαίος κόσμος ήξερε έθνη και φυλές, ήξερε δούλους και κυρίους, είχε κατηγορίες ανθρώπων, όπως ακριβώς και ο σύγχρονος κόσμος διακρίνει κατηγορίες και τύπους και ομάδες. Ο Θεός γνωρίζει μόνο ζώντες ανθρώπους - άνδρες και γυναίκες.

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το Χριστόψωμο του εχθρούΚατοχή και πείνα στο Βόλο. Η πανιότα γίνεται Χριστόψωμο. Και ένα φτωχό λουστράκι σώζει τον εχθρό που κινδύνεψε για να το ευεργετήσει. Ένα τρυφερό διήγημα βασισμένο σε μια αληθινή ιστορική μαρτυρία.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ

Άγιος Λουκάς ο ιατρόςΤο βιβλίο του πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Σεβτσένκο, καθηγητή χειρουργικής, αποτελεί σημαντική προσπάθεια κατανόησης του έργου του Αρχιεπισκόπου Λουκά (Βόινο – Γιασενέτσκι), καθηγητή τοπογραφικής ανατομίας και χειρουργικής. Ο συγγραφέας, με επαγωγικό τρόπο, περιγράφει την πορεία του αγίου Λουκά στον επιστημονικό χώρο. Τα πρώτα βήματα, τις πρώτες ανακαλύψεις, τα λάθη και τις επιτυχίες, τους αγώνες και τις αγωνίες. Έτσι, ακόμη και ο μη ειδικός μπορεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της μεγαλειώδους μορφής του αγίου Λουκά.

 

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αγκαλιά με τον εαυτό μαςΤο παρόν βιβλίο είναι μια προσπάθεια της συγγραφέως για βαθύτερη κατανόηση, προσδιορισμό και ανάλυση του ερωτήματος: Μήπως ο τυφλός εγωκεντρισμός δεν είναι σοβαρή αναπηρία; Πρόκειται για μια αναπηρία σοβαρότερη από οποιαδήποτε κινητική ή άλλη, επειδή είμαστε οι ίδιοι που την δημιουργούμε, αλλά και επειδή μπορεί να αλλοιώσεις προοδευτικά την ύπαρξή μας, τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας, ακόμα και αυτή την κτίση.

 

 

 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

 

Μαζί με τους γονείςΣτο βιβλίο αυτό περιγράφεται χαρακτηριστικά η σύγχυση και η αγάπη που αισθάνονται οι γονείς για τα παιδιά τους. Παράλληλα απαντώνται τα ερωτήματά τους όχι με το να τους προσφέρεται μια τεχνική λύση αλλά μαθαίνοντάς τους να σκέπτονται, να γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και να τον κρίνουν

 

 

 


 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

 

ΓΕΡΟΝΤΙΚΑ - ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ

Ο Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης (Λαζαράτα Λευκάδας 1912 - Δαδί Φθιώτιδας 2006) ανήκει στη χορεία εκείνων των ανθρώπων που βάζουν στόχους υψηλούς, στην επιδίωξη των οποίων μένουν αμετακίνητοι. Ο ίδιος ήταν ταπεινός, γεμάτος από αγάπη προς όλη τη Δημιουργία και ιδιαίτερα τον άνθρωπο, ενώ επεδίωκε ακατάπαυστα να τηρεί το Θέλημα του Θεού. Απλός και αυθεντικός, διέθετε έναν λόγο ιδιαίτερα αφυπνιστικό και αποτελεσματικό. Aκόμη και όταν εκδηλωνόταν με αυστηρότητα για να συνεφέρει κάποιον αδελφό, η αγάπη του ήταν περίσσια. Ο Κύριος τον αξίωσε με πλήθος χαρισμάτων (διορατικό, προορατικό, ιαματικό κ.λπ.) και εκείνος, με την επίγνωση ότι δεν του ανήκαν, αλλά προέρχονταν από τον Χριστό, τα χρησιμοποίησε για το όφελος και την εξέλιξη των άλλων και προς δόξαν Θεού.

 

 

 

Η ιστορία της Μαρίας από την Αίγυπτο του 4ου αι που αναζητούσε την αγάπη με σπασμωδικό τρόπο του σημερινού ανθρώπου.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Ένα πολύτιμο βιβλίο με πνευματικά κείμενα για την περίοδο πριν το Πάσχα και με κορύφωση την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού. Από τον πνευματικό Γέροντα Lev Gillet, γνωστό ως Μοναχό της Ανατολικής Εκκλησίας.

 

 

 

 

 

 

Κείμενα αυτογνωσίας από τον μεγάλο σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας, για πρώτη φορά στην δημοτική. Ο άγιος Νεκτάριος, ακολουθώντας την παράδοση των φιλοκαλικών Πατέρων της Εκκλησίας μας, παρουσιάζει σε βάθος όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, περιγράφοντας με ενάργεια τα πάθη και τις αρετές που εμφωλεύουν στο βάθος της.

 

 

 

 

 

 

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ

 

Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με σύντομες ερμηνευτικές σημειώσεις, στο περιθώριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Ένας ληστής μετανιωμένος και ένας κρατούμενος της φυλακής συμμετέχουν σε μια περιπέτεια της ανθρώπινης ψυχής, σε μια πορεία εξαγνισμού και συντριβής, που μέσα από διάφορα περιστατικά αποτυπώνει το μεγαλείο του ανθρώπου και τη δίψα του για το φώς και την αλήθεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Δύο επίκαιρα και άκρως διαφωτιστικά κείμενα που αφορούν στη νηστεία και στην καινή κτίση που εκόμισε η Ανάσταση του Χριστού στο γένος των ανθρώπων σε ένα εύληπτο και εύχρηστο τόμο. Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν και ευάρεστον των Κυρίω.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συλλογικός τόμος με δεκατέσσερεις συμμετοχές σημαντικών πνευματικών ανθρώπων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου και η βιτρίνα του παιχνιδάδικου ήταν στολισμένη με μεγάλα πλαστικά κόκκινα αβγά, άσπρα χνουδωτά κουνελάκια, πολύχρωμα φαναράκια και όλων των ειδών τις πασχαλινές λαμπάδες, που καμάρωναν στολισμένες με κορδέλες, λουλούδια, καραβάκια, κουκλιά και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου.

Ανάμεσά τους στριμωγμένο σε μια γωνιά ένα κίτρινο χλωμό κεράκι πρόβαλε δειλά το φιτιλάκι του. Το ταπεινό αυτό μικρό κεράκι έχει κρυφό πασχαλινό όνειρο. Ένα μεγάλο ταξίδι και μια απίθανη περιπέτεια το περιμένει. Ποια θα είναι η τύχη του άραγε;

 

 

 

Μύρισε Πασχαλιά και όλη η πλάση ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Χριστού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλείστε τα μάτια σας και ελάτε να ταξιδέψουμε μέχρι τη γραφική Ζάκυνθο!


Ακούτε κάτι;

Για ακούστε καλύτερα!

Ναι. ναι, αυτή τη νεογέννητη μελωδική φωνούλα! Μόλις γεννήθηκε μία καμπάνα! Μία πανέμορφη καμπάνα με

κρυστάλλινη φωνούλα!

Και ξέρετε, δε γεννήθηκε οποιαδήποτε μέρα, αλλά λίγες ώρες πριν υποδεχτούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα! Όλοι την επαινούσαν για την υπέροχη φωνή της, και εκείνη περνούσε ώρες ατελείωτες μπροστά στον καθρέφτη να πλάθει όνειρα για τη μεγάλη στιγμή! Τη στιγμή, που ενώ θα προσκαλεί τα παιδιά στην Εκκλησία, όλοι θα την καμαρώνουν! Και εκεί που περίμενε πώς και πώς, ξαφνικά, η καμπανούλα μας έπαθε ωτίτιδα και έμεινε κουφή!

Γιατί έμεινε κουφή; Δεν έχετε ξανακούσει κουφή καμπάνα; Τι θα γίνει τώρα; Πάρτε θέσεις, η ιστορία μας ξεκινάει! Τι λέτε, θα προλάβει η καμπανούλα να γίνει καλά μέχρι την Ανάσταση του Χριστού;

 

 

 

 

Ένα πρωτότυπο βιβλίο με νηστήσιμες συνταγές για παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H ιστορία του πρώτου Πάσχα, όπως την διηγείται στον μικρό εγγονό του, ο γάϊδαρος Παπουράκος που είχε την τύχη να κουβαλήσει στην ράχη του τον Xριστό κατά την θριαμβευτική του πορεία στα Iεροσόλυμα, αλλά και να τον ακολουθήσει κατά την διάρκεια των παθών και της ένδοξης Aνάστασής του. Ένα βιβλίο που θα μαγέψει τις ψυχές των μικρών παιδιών με την τρυφερότητά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι γίνεται όταν τα φώτα στο δωμάτιο του μικρού Λάμπρου κλείνουν και τα εφτά πόδια της ζυμαρένιας κυρά Σαρακοστής αρχίζουν έναν τρελό καυγά για το ποιό είναι το καλύτερο; Θα μπορέσει ο Λάμπρος ύστερα από εφτά συναρπαστικά ταξίδια, να τα πείσει ότι είναι εξίσου σημαντικά, όπως άλλωστε όλες οι εβδομάδες της Σαρακοστής;