Φωτογραφίες / Βίντεο


Άγιοι της Ενορίας μας


Άρθρα / Ομιλίες


Μουσικά αρχεία


Εξορμήσεις


Επίκαιρα θέματα


Τοπικές ειδήσεις


Βήμα νέων


 

synaxaritis

 

gerontes

 

radio

 

 

 

τυπικο

 

 

 

 

   

 

Τοπικοί σύνδεσμοι

 

BioAroma

 

ανατολη

impeh

 

agios nikolaos

 

 

Άλλοι σύνδεσμοι

(Εκκλησιαστικές ειδήσεις)

Ρομφαία

Amen.gr

Αγιορείτικο βήμα

(Βυζαντινή μουσική)

Αναλόγιον

Ιεροψάλτης

Ψαλτολόγιο

 

Ενορία Ευαγγελίστριας Αγίου Νικολάου

 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ

ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ.

 

 

Παράκληση στην Παναγία την Οδηγήτρια.

 


 

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΔΟΥΜΑ

KOYDOYMASΣτις 15 Οκτωβρίου οργανώθηκε από την ενορία μας,  προσκυνηματική  εκδρομή στην ιερά μονή Κουδουμά, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.  
Με καθοδηγητή μας τον πατέρα Γεώργιο Τζάβλα και με την καλή διάθεση φίλων, συνεργατών και πιστών της ενορίας ξεκινήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου το οδοιπορικό μας προς τη μονή. Ύστερα από μια μικρή στάση για ξεκούραση στο χωριό Στέρνες αρχίσαμε τη δύσκολη, αλλά γεμάτη ομορφιές, ανάβαση  του όρους Κόφινα. Παρά το πετρώδες του τοπίου, το ύψος μας αποζημίωσε με την καταπληκτική θέα του εύφορου κάμπου της  Μεσσαράς. Και μετά το υψηλότερο σημείο του βουνού αρχίσαμε την κάθοδο, προς τη μονή με μία θέα που κυριολεκτικά ήταν τέρψη ψυχών και οφθαλμών! Από τη μία τα καταπράσινα πεύκα, στη σκιά των οποίων μέλισσες εργάζονταν στις κυψέλες τους, και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους την ώρα που ο ήλιος  άπλωνε τις τελευταίες του ακτίνες.
Το μοναστήρι πρωτοφάνηκε μετά από λίγα χιλιόμετρα καθόδου, φρούριο στην άκρη της θάλασσας, σε τόπο ευλογημένο από το θεάρεστο βίο οσίων, ασκητών και μοναχών που έζησαν στη μονή και στα σπήλαια γύρω από αυτήν κατά το παρελθόν.
Η υποδοχή, ζεστή και ευπροσήγορη προσήμανε τη φιλοξενία που θα μας πρόσφεραν οι μοναχοί και οι άνθρωποι της μονής. Μετά την τακτοποίησή μας στα δωμάτια του μοναστηριού, παρακολουθήσαμε την ακολουθία των ωρών σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στο ημίφως των κεριών, στο αγγελικό άκουσμα των ψαλμών η ψυχή γαληνεύει και τα άνω θωρεί. Στο καθολικό της μονής προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της  Ελεούσας του Κύκκου, που η παράδοση λέει ότι βρέθηκε εν μέσω δύο αναμμένων λαμπάδων στο κονάκι του Αλή πασά στα Γιάννενα. Ακολούθωςπροσκυνήσαμε τα ιερά λείψανα των Αγίων Παρθενίου και Ευμενίου, κτητόρων της μονής. Είναι οι Άγιοι που με προτροπή της Παναγίας κατάφεραν να χτίσουν το μοναστήρι, για την οικοδόμηση του οποίου, οι πλίνθοι  βρέθηκαν με θαυματουργό τρόπο.
Ο  Ηγούμενος της μονής Μακάριος μας καλωσόρισε μετά το πέρας της ακολουθίας με λόγια συγκινητικά  και ψυχωφελή. Ακολούθησε ένα λιτό αλλά γευστικότατο, χάριν ευλογίας, δείπνο στην τράπεζα της μονής και η νύκτα έκλεισε ήρεμα και ευλογημένα.
Στο πρωινό τάλαντο πολλοί πιστοί έσπευσαν στην Εκκλησία για τη θεία λειτουργία της Κυριακής. Σ’ ένα μυσταγωγικό κλίμα τελέστηκε η θεία λειτουργία μετά το τέλος της οποίας ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα στο αρχονταρίκι της μονής. Ο καιρός στη συνέχεια επέτρεψε να επισκεφθούμε το σπήλαιο του οσίου Κοσμά του Ερημίτη koudoumasακολουθώντας μία πετρώδη αρκετά αλλά όχι δυσπρόσιτη διαδρομή, ενώ κάποιοι,περισσότερο τολμηροί, συνέχισαν με τον πατέρα Γεώργιο προς τα καλούμενα και Αββακόσπηλα.Είναι τα σπήλαια όπου ασκήτεψαν οι κτήτορες της μονής Άγιοι Παρθένιος και Ευμένιος. Το μεσημέρι παρακολουθήσαμε την Παράκληση στην Παναγία και ακούσαμε την ιστορία της μονής από τον Ηγούμενο Μακάριο. Ακολούθησε η παράθεση του μεσημεριανού γεύματος και στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε και τουςυπόλοιπους μικρούς ναούς της μονής αφιερωμένους στους Αγίους Παρθένιο και Ευμένιο, στηνΥπαπαντή του Χριστού και στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Στον τελευταίο βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας γνωστής για τη θαυματουργή  μεσολάβηση της σε γέροντα του Αγίου Όρους. Η ώρα της επιστροφής είχε φτάσει. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και πάλι, με την ευλογία του ηγούμενου και με άπειρη ψυχική και ηθική ανάταση αναχωρήσαμε το απογευματάκι για τον Άγιο Νικόλαο.
Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλα προσκυνήματα σε τόπους τόσο ευαγείς και ψυχωφελείς, πολύτιμα στην πνευματική ανομβρία των ημερών μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον πατέρα Γεώργιο Τζάβλα, τον ηγούμενο της μονής για τη ζεστή και ευλογημένη φιλοξενία, τους μοναχούς και λαϊκούς που πρόσφεραν ό,τι ήταν δυνατό για τη διαμονή μας και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδρομή με όρεξη και ζέση ψυχής. Περιμένουμε με χαρά το επόμενο προσκύνημα!

 

Το οδοιπορικό έγραψε η Φιλόλογος Ασπασία Τρουγκάκου

 

.Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Κουδουμά

 

.Πορεία προς τη Ι.Μονή Κουδουμά

 


 

.Προσκυνηματική εκδρoμή του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας μας στις Ι.Μονή  «Άξιον Εστί» στην Ιεράπετρα στον Μητροπολιτικό Ναό «Αγίου Γεωργίου» στην Ιεράπετρα και «Αγίου Ιωάννη» στον Καψά στις 4/12/2011

.Ι.Μονή Αγ. Ιωάννη Καψά

 


 

 

.Προσκυνηματική εκδρoμή της Ενορία μας στις Ι. Μονές  «Παναγίας της Παλιανής» στο Βενεράτο και «Εισοδίων Της Θεοτόκου» στη Ρογδιά στις 11/12/2011

 

 

Εκδρομή στην Ι.ΜονήΠαναγιάς της Παλιανής.