H΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ιδ΄,14-22)

10,Αύγ

Στο χορηγό όλων των αγαθών

Είμαστε στον πρώτο καιρό της δημόσιας δράσης του Κυρίου, γύρω από την ευλογημένη Λίμνη της Τιβεριάδος. Ο λόγος, τα θαύματα, η όλη παρουσία Του, σαγηνεύουν τα πλήθη. Ωστόσο, Εκείνος φεύγει σε μια ερημιά, έξω από την πόλη Βηθσαϊδά. Όμως, πολλοί  τον είδαν κι έτρεξαν με τα πόδια από την τριγύρω περιοχή να τον βρουν. Βλέποντας το πλήθος, ο μόνος Καλός Ποιμένας, τους σπλαχνίστηκε. Και, βέβαια, δε γιάτρευε μόνο τους σωματικά αρρώστους. Με τα γλυκά Του λόγια  έριχνε βάλσαμο στις πληγές της ψυχής όλων. Σ’ άλλες περιπτώσεις ζητούσε την πίστη των ασθενών, για να θαυματουργήσει. Εδώ όμως ήταν ολοφάνερη. Τη μαρτυρούσε η ολοήμερη παραμονή του λαού κοντά  στο «Ύδωρ της ζωής». Στο μεγάλο Τροφοδότη.

Οι ώρες περνούν. Αρχίζει να νυχτώνει, μα δε φεύγει κανείς! Οι μαθητές λένε στον Κύριο να διώξει τον κόσμο να πάει να αγοράσει τρόφιμα από τα κοντινά χωριά. Κι Εκείνος τους απαντά: «Δώστε του εσείς να φάει». Όπως παρατηρεί ο ιερός Χρυσόστομος, ήταν ατελείς και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τα λόγια Του. Αυτός όμως θέλει να τους  ενεργοποιήσει και να τους τιμήσει.  Έτσι θα θυμούνταν όλα τούτα ως το τέλος της ζωής τους. Υπακούοντας, φέρνουν μπροστά Του τα πέντε ψωμιά και τα δυο ψάρια που είχαν εκεί. Εδώ φτάνομε στην κορυφαία, καθόλου τυχαία βέβαια, στιγμή: ο Ιησούς, στρέφοντας τα βλέμματα στον Ουρανό,  ευλογεί,  κόβει τα ψωμιά και δίνει στους μαθητές να μοιράσουν στον κόσμο. Τρώνε όλοι-γύρω στις δέκα χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά. Χόρτασαν, και με τα περισσεύματα γέμισαν δώδεκα κοφίνια! Κι αυτό βέβαια ήταν το πιο σπουδαίο θαύμα. Διέλυε κάθε αμφιβολία των κακοπροαίρετων και σφράγιζε βαθιά στη μνήμη όλων τα σημεία της δυνάμεως και της αγάπης Του. Ύστερα, στέλνει τους μαθητές με πλοιάριο στην απέναντι ακρογιαλιά-μάλλον για να ξεκουραστούν-ώσπου να διαλυθούν τα πλήθη.

 Είναι αξιοπρόσεκτο ότι αυτός ο κόσμος είναι ανικανοποίητος πνευματικά. Όλες οι διατάξεις του Νόμου, οι ερμηνείες και οι αναρίθμητες προσθήκες των Γραμματέων και των Φαρισαίων, όπως γράφει ο Τζοβάνι Παπίνι, μοιάζουν με ένα απέραντο τραπέζι με «ξερά φύλλα, κουρέλια άχρηστα και ροκανίδια», που δε μπορεί να χορτάσει το πλήθος των ταπεινών και απλών ανθρώπων. Αντιθέτως, ο λόγος του Χριστού «ξεπερνά την παγωμένη ευσέβεια των υπερήφανων και των χορτασμένων, γεμίζει την καρδιά, καθαρίζει την ψυχή, ικανοποιεί την πείνα της δικαιοσύνης, χορταίνει χιλιάδες και μένει ακόμη για να φάνε κι όσοι δεν ήταν παρόντες την πρώτη μέρα»(«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», σελ.77).

Ευλογημένοι οι άνθρωποι εκείνοι, που αφήνοντας εργασίες, υποχρεώσεις, μέριμνες και έγνοιες, έτρεξαν στην έρημο να βρουν τον Κύριο. Και τους καλοδέχτηκε Εκείνος που δημιούργησε τον κόσμο από την αγάπη Του. Η ευλογία Του είναι σημείο της θεϊκής υποστάσεώς Του. Συγχρόνως, μας διδάσκει να ευχαριστούμε κι εμείς το Θεό για την τροφή, καθώς και για όλα τα άλλα αγαθά που μας παρέχει. Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος γράφει: «Όταν ακούς το όνομα Χριστός, σκέψου τη δόξα της θεότητας, που ξεπερνά το νου και τη σκέψη, σκέψου την ανέκφραστη δύναμή της, το αμέτρητο έλεός της, τον ακατανόητο πλούτο της, αυτά που ο Χριστός δίνει με αφθονία και με γενναιοδωρία και που αρκούν να τα αναπληρώσουν όλα, σ’ αυτούς που δέχτηκαν μέσα τους Εκείνον τον ίδιο το Χριστό, τον αίτιο και βραβευτή κάθε καλού…Αυτός που γέμισε από την αγάπη του Θεού δεν ανέχεται να αγαπήσει επάνω στη γη κάποιον άλλο περισσότερο από το Χριστό» («Λόγος Δεύτερος»)!

Ο πολλαπλασιασμός των άρτων φέρνει στη σκέψη μας τη δημιουργία των έμβιων όντων που γέμισαν τον Παράδεισο της τρυφής για χάρη του ανθρώπου. Μας διδάσκει όμως και την ολιγάρκεια, την αδελφοσύνη και την κοινοχρησία των αγαθών. Όχι, δηλαδή, αφηρημένες ιδέες και εύκολα κηρύγματα, αλλά καθημερινή πράξη, τρόπο ζωής: έτσι έπραξαν οι Απόστολοι και οι Άγιοι, μιμούμενοι τον Κύριο και συνεχίζει ο Ορθόδοξος Μοναχισμός-κοντολογίς, η Παράδοσή μας. Στην όμορφη Ακολουθία της Αρτοκλασίας, η Εκκλησία υπενθυμίζει τον πολλαπλασιασμό των άρτων. Όμως, το πιο σπουδαίο είναι να συνειδητοποιήσουμε την αξία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, που πολλοί Πατέρες βλέπουν να συμβολίζεται σ’ αυτό το καταπληκτικό θαύμα.

 Σήμερα καλούμαστε να ανακαλύψουμε αξίες και πρότυπα ξεχασμένα εδώ και πολύν καιρό. Μέσα στη δίνη της εποχής μας, με τον καταναλωτισμό, την υπερπροσφορά αρνητικών προτύπων, τη βαρβαρότητα και την κακοποίηση της φύσης και των ανθρώπων, η Εκκλησία θα δείχνει τον Ιησού Χριστό, που έρχεται συνεχώς κοντά μας, για να ζωοποιήσει τις ερήμους της ζωής μας. Αρκεί κι εμείς να προστρέχουμε σε Κείνον, λαμβάνοντας υπόψη αλήθειες, που με τραγικότητα η καθημερινότητα επιβεβαιώνει, και σε λατρευτικά κείμενα διακηρύσσονται, όπως στο γνωστότατο και προσφιλή μας ύμνο: «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού».

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3169486

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 26/05/2020 εορτάζουν:Άγιος Κάρπος ο Απόστολος από τους ΕβδομήκονταΆγιος Αλφαίος ο ΑπόστολοςΆγιος Αλέξανδρος από την Θεσσαλονίκη ο ΔερβίσηςΆγιος Συνέσιος ο ΕπίσκοποςΆγιος ΑβέρκιοςΑγία ΕλένηΆγιος Αυγουστίνος Αρχιεπίσκοπος ΚαντουαρίαςΆγιος Σιμίτριος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Είκοσι τρείς ΜάρτυρεςΆγιος Ζαχαρίας ο ΙερομάρτυραςΌσιοι Φουγάτιος και ΔαμιανόςΆγιος Πρίσκος ο Μάρτυρας και η συνοδεία αυτούΆγιος Ιούλιος ο ΜάρτυραςΆγιοι […]
Go To Top