ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ (Ματθ. ΙΣΤ΄, 14-21) 

08,Mar

 Το «σάλπισμα» του Χριστού

Στεκόμαστε, αγαπητοί μου, στο κατώφλι της Μεγάλης Σαρακοστής, προετοιμασμένοι με τις ωραιότατες Παραβολές και με την εξαίσια εκκλησιαστική Υμνογραφία, για τις δυσκολίες που μας περιμένουν στο «στάδιο των αρετών» που ανοίγει, στο στίβο της ζωής. Στην ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής ο Χριστός έρχεται να δώσει τις σωστές βάσεις σε τρία σπουδαία ζητήματα και να διευρύνει τους ορίζοντές μας, σε μια ουράνια προοπτική.

Πρώτο θέμα είναι η συγχώρηση. Η ίδια η λέξη σημαίνει ότι συν-υπάρχουμε με τους άλλους. Φανταστείτε πως είστε σ’ ένα καράβι που σας πάει σε ταξίδι μακρινό, με τρικυμίες τρομερές και η ομαλή πορεία του προϋποθέτει την ομόνοια και τη συνεργασία όλων των ταξιδιωτών. Έρχεται λοιπόν ο Καπετάνιος και σας λέει: αν δεν ειρηνεύετε, το πλοίο κινδυνεύει να καταποντιστεί! Αυτό ζητάει από μάς ο Χριστός: να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, για να συγχωρεί κι εμάς ο ουράνιος Πατέρας και να πορευόμαστε ομαλά σε τούτο το σύντομο βίο, ώστε να φτάσουμε στο απάνεμο λιμάνι, όπου ανοίγεται η απέραντη χώρα της Αιώνιας ζωής. Πόσο, όμως, σκεφτόμαστε την αξία του αιτήματος της αλληλοσυγχωρήσεως, που ο ίδιος ο Κύριος  μάς υπέδειξε και στην ομώνυμη Προσευχή Του;

Από τότε που ο άνθρωπος έφυγε από τον Παράδεισο, στα βάθη της ψυχής του ενυπάρχει και ενεργεί η συνείδηση- εντολοδόχος, ως «φωνή» του Θεού. Η παραμέληση, η υποτίμηση και η περιφρόνησή της μπορούν να προκαλέσουν ανεξίτηλες πληγές, αδιέξοδα, δράματα, με απρόσμενες διαστάσεις. Αυτήν έρχεται να τροφοδοτήσει ο Χριστός, θέτοντας τη συγχωρητικότητα, την αλληλοπεριχώρηση, ως βασική προϋπόθεση της αληθινής σχέσης μας προς τον Ουράνιο Πατέρα. Αν η καρδιά μας «διασταλεί», ανοίξει, ώστε να συγχωρούμε αμέτρητες φορές, τότε θα συνυπάρχουμε αρμονικά μ’ Εκείνον και με τους συνανθρώπους μας. Μόνο έτσι θα βρούμε την αληθινή γαλήνη και πληρότητα και θα είμαστε συνδαιτυμόνες στο πλούσιο Τραπέζι της χαράς του Θεού!

Δεύτερο θέμα είναι η θεοδίδακτη νηστεία, που δικαιολογημένα οι άγιοι ποικιλοτρόπως εξυμνούν.  Δεμένη άρρηκτα ανέκαθεν με τη ζωή των χριστιανών, αλλά υποτιμημένη, αν και πολύ επίκαιρη και απαραίτητη και στην εποχή μας. Αποδεικνύεται «φάρμακο παθοκτόνο». Όπλο ακαταμάχητο κατά των δαιμονικών προσβολών. «Θερμοκήπιο» των θείων εντολών, με απώτερο σκοπό, την κάθαρση, το φωτισμό, τη μεταβολή του ανθρώπου σε «ναό» του Θεού. Ο Κύριος καυτηριάζει το φαινόμενο της επιφανειακής, υποκριτικής νηστείας, ενώ επαινεί την αληθινή, την «κρυφή», που τη γνωρίζει ο ουράνιος Πατέρα μας και θα μας ανταμείψει ολοφάνερα στον κατάλληλο καιρό.

Τέλος, όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο για  ένα φτωχοποιημένο λαό, έχομε το ζήτημα του θησαυρισμού. «Θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς εν ουρανώ…Όπου γαρ εστίν ο θησαυρός  υμών, εκεί  έσται και η καρδία υμών», φωνάζει ο Ιησούς. Πολλές φορές στιγμάτισε το πάθος του πλουτισμού, που εμποδίζει την είσοδο στη Βασιλεία των ουρανών. Εδώ υπογραμμίζει τη ματαιότητα της συνάξεως επίγειων αγαθών, πέραν των στοιχειωδών αναγκών της ζωής. Και σήμερα, εξαιτίας, ακριβώς, της συγκεντρώσεως του πλούτου στα χέρια μιας πανίσχυρης, αδίστακτης ολιγαρχίας και της παράλογης διαχείρισής του, βιώνομε σε παγκόσμια κλίμακα τις τραγικές συνέπειες των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και την καταστροφή της χώρας μας, με την υποθήκευση της εθνικής περιουσίας, την υπέρμετρη φορολογία και τις αποκαλύψεις τεράστιων οικονομικών σκανδάλων, καταχρήσεις, δάνεια και απάτες που δεν έχουν τελειωμό, ώστε να μην ξέρουμε πια τι πρέπει να πράξομε. Από ποιους και πώς να προφυλαχτούμε!

Συμβαίνει πολλές φορές να βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων διλημμάτων. Αναλώνουμε τις δυνάμεις μας, αναζητώντας φανερούς ή «Κρυμμένους θησαυρούς». Νιώθοντας να αντιπαλεύει η ύλη το πνεύμα. Αλλά, ο Λόγος του Θεού διαλύει τις ομιχλώδεις σκέψεις. Μπορούμε να τον ακούσομε; Εκεί «κρύβονται» οι απαντήσεις. Ο  Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς γράφει: «Το να διαλέξουμε τον ουράνιο θησαυρό, σημαίνει να εμπλουτίσουμε το νου μας με τη γνώση της ύπαρξης του Θεού και του θελήματός Του, να γεμίσουμε τις καρδιές και τις ψυχές μας με τη γνώση του Ευαγγελίου…Ό,τι φυλάει ο Θεός, δεν έχει κίνδυνο ούτε από σκόρο ούτε κι από ληστές… Ο θησαυρός αυτός θα μας οδηγήσει μπροστά στο Θεό. Όλοι οι άλλοι που μας απομάκρυναν από κοντά Του, θα μας χωρίσουν από Εκείνον αιωνίως στον ουρανό»(«ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ», σελ.99).

Στην Υμνογραφία αυτής της Κυριακής παρουσιάζεται με παραστατικότητα  η στέρηση του Παραδείσου της τρυφής. Μπροστά μας προβάλλει η εικόνα του κλαίοντος Αδάμ, για να μας αφυπνίσει και να αναλάβομε πάνοπλοι τον αγώνα της νηστείας, της άσκησης, της φιλανθρωπίας, της ελπίδας και της προσευχής. Η Μεγάλη Σαρακοστή παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες σ’ αυτή την προοπτική, στην πορεία μας προς τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση, όπου μας καλεί με το μεγαλειώδες εγερτήριο σάλπισμά Του ο Χριστός.

Καλή Σαρακοστή.
Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Εσπερινός Εγκαινίων του Ιερού Ναου Αγίας Άννης

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3649573

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 29/03/2024 εορτάζουν:Β' ΧαιρετισμοίΆγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων, Κύριλλος διάκονος, και των εν Ασκάλωνι και Γάζη παρθένων γυναικών και ιερωμένων ανδρώνΆγιοι Ιωνάς, Βαραχήσιος και οι συν αυτοίς Ζανιθάς, Λάζαρος, Μαρουθάς, Ναρσής, Ηλίας, Μάρης, Άβιβος, Σιμιάθης και Σάββας (ή Σώθα)Άγιος Διάδοχος επίσκοπος ΦωτικήςΆγιος Ευστάθιος ο Ομολογητής επίσκοπος Κίου ΒιθυνίαςΌσιος Ησύχιος ο ΣιναΐτηςΌσιοι Ιωνάς, Μάρκος […]
Go To Top