Η αξία του βιβλίου

19,Mar

Πόσες φορές κλείσατε την τηλεόραση, ή σβήσατε την οθόνη του υπολογιστή και είπατε «Ας πάω, να διαβάσω το βιβλίο που έχω δίπλα στο κομοδίνο» ή ανοίξατε μία εφημερίδα να διαβάσετε κάποιο άρθρο; Όλο και πιο σπάνια πλέον ανοίγουμε ένα βιβλίο και ταξιδεύουμε μαζί του. Στην εποχή της «εικονικής πραγματικότητας», του Instagram, του Facebook και του Twitter, η αίσθηση του ξεφυλλίσματος ενός βιβλίου, μίας εφημερίδας, ακόμα και ενός περιοδικού κοντεύει να γίνει «μουσειακή διαδικασία».

Και αν, όπως πιστεύουν πολλοί, το βιβλίο μπορεί να εξαφανισθεί, καθώς τα e-book ήρθαν να το αντικαταστήσουν και να το συρρικνώσουν, το συναίσθημα της αναζήτησης δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθεί. Η ομορφιά του εξωφύλλου, η μυρωδιά της σελίδας, ο ήχος των σελίδων, όταν το ξεφυλλίζουμε, και η βιβλιοθήκη που σιγά – σιγά γεμίζει (σαν πάζλ που τελειώνει και σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση) δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθούν από μία απλή οθόνη ενός tablet ή ενός υπολογιστή.

Η αξία του βιβλίου είναι διαχρονική. Οι Τρεις Ιεράρχες – Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος – αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελέτη και στη μόρφωση. Για αυτό και τιμώνται από την Εκκλησία μας ως προστάτες των γραμμάτων. Μοίρασαν τη ζωή τους στο Θεό και τον συνάνθρωπο και παράλληλα αγάπησαν τα γράμματα. Απέκτησαν ελληνική μόρφωση, δίδαξαν και έγιναν σπουδαίοι ρήτορες. Η αγάπη τους για το βιβλίο ήταν τεράστια και αυτή μετέφεραν σε όλους τους πιστούς, παράλληλα με την πίστη στο Θεό.

Μέσα από την αγάπη τους αυτή για τα γράμματα, τη μόρφωση, την παιδεία γίνεται αντιληπτή η αξία του. Ένα βιβλίο, είτε επιστημονικό, είτε μυθιστόρημα, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και συμβάλλει στην απόκτηση γνώσης. Και μόνο μέσω της γνώσης – κυρίως της ιστορικής – μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος διάφορους εξωτερικούς κινδύνους. Μελετώντας ένα βιβλίο ο άνθρωπος αποκτά άνεση στο λόγο, κριτική σκέψη, φαντασία και δημιουργικότητα.

Το μυαλό και η καρδιά ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις εποχές, χωρίς διαβατήρια και έξοδα. Έτσι, μέσα από τα ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς δραπετεύει από τα προβλήματα της καθημερινότητας και ξεχνάει για λίγο ό,τι τον απασχολεί. Κρατάει το μυαλό του σε εγρήγορση, βοηθάει τη μνήμη του και απομακρύνει την κατάθλιψη. Για αυτό ας κλείσουμε την τηλεόραση, το tablet και το κινητό και ας ανοίξουμε ένα βιβλίο. Ας αφεθούμε στις σελίδες του και ας ταξιδέψουμε σε κόσμους μαγικούς και ονειρικούς.

Σίσσυ-Χρυσή Αγγελίδου
θεολόγος

Εσπερινός Εγκαινίων του Ιερού Ναου Αγίας Άννης

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3654802

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 18/04/2024 εορτάζουν:Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του ΔεκαπολίτουΆγιος Σάββας ο Στρατηλάτης ο ΓότθοςΟσία Αθανασία εξ Αιγίνης η ΘαυματουργόςΆγιος Ιωάννης ο Ράπτης ο Νεομάρτυρας εξ ΙωαννίνωνΆγιος Κοσμάς ο Ομολογητής Επίσκοπος ΧαλκηδόναςΆγιος Τούνομ ο εμίρης, ο ΜάρτυςΆγιος Ιωάννης ο ΚουλικάςΆγιος Ακάκιος ο Β' Επίσκοπος ΜελιτηνήςΌσιος Ευθύμιος ο ΘαυματουργόςΌσιος Ναυκράτιος ο […]
Go To Top