Σύντομη περιδιάβαση στον Οκτώβρη

05,Οκτ
«Οκτώβρης Οκτωβράκι, το μικρό καλοκαιράκι», λέει ένα λαϊκό ρητό, δείχνοντας την ιδιαιτερότητα αυτού του μήνα, με τον ήλιο να φωτίζει ακόμα δυνατά, πριν κοντοζυγώσει ο χειμώνας. Βέβαια, μ’ όλα όσα βιώνουμε στην πατρίδα μας, ο ορίζοντας συννεφιάζει ολοένα  και περισσότερο, και κανείς δεν ξέρει πια πότε και από πού  θα ξεσπάσει η «μπόρα». Και στενοχωρούμαστε πολύ, βλέποντας συνανθρώπους μας να απελπίζονται και να εγκαταλείπουν τον αγώνα-αφαιρώντας ακόμα και την ίδια τη ζωή τους!

Ας επιχειρήσουμε, όμως, μια σύντομη περιδιάβαση στις  Εορτές των Αγίων του μήνα, που είναι πολλές κι ενδιαφέρουσες κι έχουν πολλά να μας δώσουν. Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, το Ημερολόγιο, βλέπουμε να γιορτάζουν: Προφήτες, Απόστολοι, Πατέρες, Μάρτυρες, Όσιοι-«νέφος» θαυμαστό. Αναγκαστικά θα αρκεστούμε στους παρακάτω:

 Τον Άγιο Κυπριανό, ονομαστό μάγο, που έγινε χριστιανός από την Ιουστίνη και μαρτύρησε μαζί της ( στις 2 του μήνα).Τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη (στις 3), πολιούχο των Αθηνών, που μεταστράφηκε από την ειδωλολατρία, με το κήρυγμα του Παύλου στην πόλη, όπως και ο Άγιος Ιερόθεος, ο πρώτος επίσκοπος Αθηνών (στις 4).Την Αγία Πελαγία (στις 8).Τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά (στις 18), συγγραφέα του τρίτου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, συνοδό και ιατρό του Παύλου, με το ομώνυμο Μοναστήρι στη  Βοιωτία. Κατά την παράδοση, ζωγράφισε τρεις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, ευλογημένες αυτοπροσώπως από Εκείνην. Οι αγρότες τον σέβονται ιδιαιτέρως και τηρούν ως αργία τη γιορτή του, γεγονός που μαρτυρούν πολλές λαϊκές παραδόσεις, έθιμα και παροιμίες.
c5f7f8ba22bc61faa6aa803ae1139d1d_xl

Τους Αγίους Αρτέμιο και Γεράσιμο (στις 20). Ο πρώτος, αξιωματικός του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μετά το γνωστό όραμα, έγινε χριστιανός και μαρτύρησε επί Ιουλιανού του παραβάτη. Ο δεύτερος, με μεγάλη κατηχητική δράση στην εποχή των Ενετών στην Κεφαλονιά, τιμάται με πολλή λαμπρότητα εκεί, και μάλιστα στη Μονή του, όπου φυλάσσεται  ολόσωμο το σκήνωμά του.Τον Απόστολο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο (στις 23). Τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, γνωστό σ’ όλα τα Βαλκάνια, με τα θαύματά του (στις 26). Η γιορτή του έχει πλούσια λαογραφικά στοιχεία, καθώς ανέκαθεν συνδεόταν με πολλές γεωργικές συνήθειες και ασχολίες και σήμαινε την αρχή μιας περιόδου για τους κτηνοτρόφους, που μετακινούνταν από τα ορεινά στα πεδινά μέρη,  ενώ, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου (στις 23 Απριλίου) έδειχνε, σε αντιστοιχία, την αντίστροφη πορεία. Πασίγνωστος ο  Άγιος Δημήτριος, πολιούχος της Θεσσαλονίκης, με τους λαμπρούς εορτασμούς, με αμέτρητους ναούς σ’ όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες ορθόδοξες χώρες, συνδέεται με πολλές συνήθειες και έθιμα σε πολλούς άλλους τομείς: στην οικογενειακή ζωή, τη ναυτική, τις παλιές ελληνικές κοινότητες, με τις Δημογεροντίες και τις περίφημες Συντεχνίες, με το πλήθος από τεχνίτες και εμπόρους.

 Όλα τούτα, βεβαίως, δείχνουν την κοινωνικότητα και την αξία διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων, που ολοένα και περισσότερο χάνονται στην εποχή μας. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε παραδόσεις και τραγούδια οι δυο Μεγαλομάρτυρες παρουσιάζονται σε αντιπαράθεση, στη συνείδηση του λαού έχουν μια ιδιαίτερη θέση, σαν πολύ κοντινοί του φίλοι και προστάτες, όπως δείχνει και η κοινή αγιογράφησή τους σε τέμπλα και σε τοίχους.  Τέλος, έχομε την Εθνική Γιορτή, την Αγία Σκέπη και τους Τέσσερις Νεομάρτυρες (στις 28), και τη γιορτή της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας (στις 29 του μήνα).


Θα μπορούσε κανείς να εστιάσει το ενδιαφέρον του σε πολλά θέματα. Εμείς, ας αναρωτηθούμε απλώς: γιατί τόσοι άνθρωποι με σπάνιες γνώσεις, σπουδαίες πολιτικές και κοινωνικές  θέσεις, ή στρατιωτικά αξιώματα, τα εγκαταλείπουν όλα- κοσμική εξουσία, χρήμα, δόξες, ηδονές- και αφιερώνονται ολοκληρωτικά στο Χριστό, κηρύσσοντας ή και μαρτυρώντας γι’ Αυτόν; Πώς οι θεοφόροι Πατέρες, μα και αναρίθμητοι επιστήμονες από κάθε τομέα, και Άγιοι σ’ όλες τις εποχές, αλλά και στον αιώνα μας, συνδυάζουν τη γνώση με την πίστη και δεν εμποδίζονται από την «Κατήχηση» και το «κήρυγμα» της Εκκλησίας, που σήμερα κάποιοι τα αποστρέφονται και τα κατασυκοφαντούν, λες και.. παθαίνουν «αλλεργία» και μόνο στο άκουσμά τους;  

Τελειώνοντας: σκέφτομαι ότι ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στους Αθηναίους, χωρίς άμεσα, εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αλλά, οι επόμενοι αιώνες έδειξαν πόση δύναμη διαθέτει αυτό το «μικρό ποίμνιο» του Χριστού, για το οποίο τόσο ωραία γράφτηκαν προσφάτως σε τούτες τις σελίδες. Όντως ευλογημένοι όσοι ανήκουν σ’ αυτό! Αρχές του μήνα, με τα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα να οξύνονται. Κι αντί για την ενότητα, μας προέκυψε κι ο «πονοκέφαλος» στις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, με τον υπουργό Παιδείας να προκαλεί, με τις ιδεοληψίες και τα «νέα» προγράμματά του.  Ήταν ανάγκη;

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3130426

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 28/02/2020 εορτάζουν:Όσιος Βασίλειος ο ΟμολογητήςΑγία Κυράννα η ΝεομάρτυςΆγιος Προτέριος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος ΑλεξανδρείαςΌσιος Βάρσος Επίσκοπος ΔαμασκούΆγιος Αβρίκιος ο ΜάρτυραςΆγιος Νέστωρ ο ΜάρτυραςΟσίες Μαράνα και ΚύραΆγιοι Έξι Μάρτυρες εξ ΑιγύπτουΆγιος Ιωνάς ο ΛέριοςΆγιοι Νυμφάς και Εύβουλος οι ΑπόστολοιΆγιοι Μακάριος, Ρουφίνος, Ιούστος και Θεόφιλος οι ΜάρτυρεςΆγιοι Καιράλιος, Πουπούλιος, Γάιος και Σεραπίων οι ΜάρτυρεςΆγιοι […]
Go To Top