Χαιρετισμός

15,Μάρ

Αγαπητοί μας Ενορίτες, φίλοι, φιλάγιοι προσκυνητές του Ναού της Παναγίας μας, βηματίζουμε στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το μέγα πέλαγος, όπως το περιγράφουν οι Άγιοι Πατέρες.

Ένας ύμνος της Τετάρτης της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών, μεταξύ των πολλών που έγραψαν οι θεόπνευστοι Υμνογράφοι της Εκκλησίας μας, περιγράφει το βαθύτερο νόημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, «… Νηστεύοντες αδελφοί σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς, λύσωμεν πάντα σύνδεσμον αδικίας• διαρρήξωμεν στραγγαλιάς, βιαίων συναλλαγμάτων• πάσαν συγγραφήν άδικον διασπάσωμεν• δώσωμεν πεινώσιν άρτον, και πτωχούς αστέγους εισαγάγωμεν εις οίκους, ίνα λάβωμεν παρά Χριστού του Θεού, το μέγα έλεος».

Αυτός είναι ο στόχος κάθε πιστού που θέτει τον εαυτόν του υπό τον ζυγόν του Κυρίου και ζει με υπακοή στην Εκκλησία. Γιατί η νηστεία είναι πρωτίστως υπακοή στην Εκκλησία, τήρηση των εντολών του Χριστού και ταύτιση με το άγιο θέλημά Του. Ποιο είναι αυτό; Να αποχωριστούμε καθετί που μας συνδέει με την αδικία και βίαιες συναλλαγές, να δώσομεν ψωμί σε όσους πεινούν, από το περίσσευμα της νηστείας μαι και της εγκράτειάς, ή του υστερήματός μας, να στεγάσουμε τους άστεγους σε σπίτια ασφαλή, μα πρωτίστως μέσα στην καρδιά μας «…επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθατε προς με…» Ματθ. ΚΕ 35- 40

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι κίνηση αγάπης, σχέση, άνοιγμα προς το συνάνθρωπο και συνοδοιπορία, τροχοδρόμηση της ζωή μας στην τροχιά του θελήματος του Θεού, που οδηγεί στην αγκαλιά Του, εκεί που χωρούν όλοι, χωρίς διακρίσεις.

Κι οι ρημαδόροι της Κρητικής μούσας μας διηγούνται και μας προειδοποιούν

Δεν μπαίνεις στον παράδεισο

όσα κεριά κι ανάψεις,

αν με τον πόνο τ’ αλουνού

μαζί κι εσύ δεν κλάψεις

(Κωστής Φραγκούλης)

Ελάτε, αγαπητοί μου, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Η Φιλόπτωχη Αδελφότητα της Ενορίας μας, μας καλεί σε αυτή τη σχέση, σε αυτό το άνοιγμα, να ετοιμάσουμε το πασχάλειο δείπνο των εμπερίστατων αδελφών μας, σήμερα εκείνοι, αύριο εμείς και μεθαύριο άλλοι. Να συντροφεύσουμε τους μοναχικούς και ασθενείς ανθρώπους, να μεταφέρουμε όσους αδυνατούν στο Ναό, για να λειτουργηθούν, να μεταλάβουν το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου, να επικοινωνήσουν, για να παρηγορηθεί ο πόνος τους και να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους.

Έτσι, καθώς θα σημάνουν οι καμπάνες τη νύχτα της Ανάστασης και όλοι μαζί συναντηθούμε στην Εκκλησιά, να μπορέσουμε στον ασπασμό της αγάπης να αναφωνήσουμε «Χριστός Ανέστη!» κι ακόμα όπως αναφωνούσε ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ «Χριστός Ανέστη, ω χαρά μου!».

Καλή Σαρακοστή 

Με εγκάρδιες ευχές

ο προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ/ρος π΄ Γεώργιος Τζάβλας

Άρθρο από το ενοριακό περιοδικό “Ευ”

 

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3130426

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 28/02/2020 εορτάζουν:Όσιος Βασίλειος ο ΟμολογητήςΑγία Κυράννα η ΝεομάρτυςΆγιος Προτέριος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος ΑλεξανδρείαςΌσιος Βάρσος Επίσκοπος ΔαμασκούΆγιος Αβρίκιος ο ΜάρτυραςΆγιος Νέστωρ ο ΜάρτυραςΟσίες Μαράνα και ΚύραΆγιοι Έξι Μάρτυρες εξ ΑιγύπτουΆγιος Ιωνάς ο ΛέριοςΆγιοι Νυμφάς και Εύβουλος οι ΑπόστολοιΆγιοι Μακάριος, Ρουφίνος, Ιούστος και Θεόφιλος οι ΜάρτυρεςΆγιοι Καιράλιος, Πουπούλιος, Γάιος και Σεραπίων οι ΜάρτυρεςΆγιοι […]
Go To Top