Το Θεραπευτικό παιχνίδι

05,Ιαν

Η μη κατευθυντική Παιγνιοθεραπεία

Αρκετοί έχουν ακούσει τον όρο Παιγνιοθεραπεία. Τι ακριβώς, όμως, κρύβεται πίσω από αυτήν την παιχνιδιάρικη Λέξη;

Η Παιγνιοθεραπεία αποτελεί μια Θεραπευτική Προσέγγιση για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω, που αντιμετωπίζουν:

-Προβλήματα Συμπεριφοράς

-Συναισθηματικές Διαταραχές

-Δυσκολίες στην Επικοινωνία

-Αυτισμό / Αισθησιοκινητικές Διαταραχές

-Προβλήματα Κοινωνικής ενσωμάτωσης

-Καθυστερημένη εκφορά λόγου/ σωματική ανάπτυξη/ αποκοπή από αντικείμενο προσκόλλησης

– Έντονη προσκόλληση

-Δυσκολίες ενσωμάτωσης στο σχολικό/ οικογενειακό/ φιλικό περιβάλλον.

Χρησιμοποιεί ως μέσον το παιχνίδι και τις τέχνες. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων, το δίσκο άμμου, τη ζωγραφική, την κίνηση, το χορό, τον πηλό, τη μουσική και πολλά άλλα εργαλεία, γεννάται μια διαπροσωπική διεργασία θεραπευτή-παιδιού, η οποία βοηθά το παιδί να εξωτερικεύσει συναισθήματα που επηρεάζουν την ικανότητά του να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του και να αντιμετωπίσει δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις της καθημερινότητάς του.

Τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένη τη δεξιότητα να εκφράσουν λεκτικά πολύπλοκες σκέψεις και συναισθήματα. Η φυσική τους τάση είναι να εκφράζονται παίζοντας. Χτίζοντας ένα φανταστικό κόσμο, προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντικό μέσο κατανόησης των προβλημάτων και της δυναμικής του παιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο της Παιγνιοθεραπείας το παιδί έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα σε ένα χώρο που παρέχει ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό, κατανόηση και αποδοχή. Σαν αποτέλεσμα επιτυγχάνεται το παιδί να νιώσει καλύτερα, να αποδεχθεί τον εαυτό του, να αλλάξει αρνητικές συμπεριφορές, να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και να προσαρμοστεί καλύτερα στο περιβάλλον.

Οι έρευνες καταδεικνύουν θετικά αποτελέσματα στο 70 με 88% των παιδιών που λαμβάνουν μια παρέμβαση μέσω Παιγνιοθεραπείας.

Έντονη βάση έχει δοθεί στη μελέτη της Νευρολογίας, καθώς ο παιδικός εγκέφαλος κρύβει όλα τα μυστικά για τη συμπεριφορά του Παιδιού. Τα κλάματα και οι φωνές ενός παιδιού συνηθίζεται να αποκαλούνται παιδιαρίσματα ή κακομαθημένη συμπεριφορά από τον ενήλικα. Γιατί, όμως, το παιδί αντιδρά έτσι, κι όχι όπως «πρέπει» να συμπεριφερόμαστε, κόσμια και ευπρεπώς; Η απάντηση βρίσκεται στο διαφορετικό τρόπο που ο εγκέφαλος του παιδιού αντιλαμβάνεται το μήνυμα που θα πάρει. Το παιδί μεταφράζει με το συναίσθημα. Ο ενήλικας με τη λογική.

Κι εκεί ξεκινούν οι παρερμηνείες, οι φωνές, τα κλάματα και η γνωστή πρόταση «Το παιδί μου είναι προβληματικό. Δεν ξέρω τι να το κάνω!»

Κι εκεί έρχεται η Παιγνιοθεραπεία, να λύσει το Πρόβλημα με τρόπο μαγικό! Ωθώντας το παιδί να βρει μόνο του τη Λύση, χωρίς να Κατευθύνει!

H Virginia Axline, η σημαντικότερη εκπρόσωπος της προσωποκεντρικής Παιγνιοθεραπείας, βασίστηκε στη θεωρία Προσωπικοτήτων του Carl Rogers. Πίστευε ότι το παιδί έχει την ικανότητα να επιλύσει το ίδιο τα προβλήματά του σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας. Μέσα στο δωμάτιο της Παιγνιοθεραπείας το παιδί είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο. Αυτό έχει τον έλεγχο της κατάστασης και του εαυτού του και γίνεται απόλυτα αποδεκτό από τον ενήλικα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σταδιακά ανακαλύπτει την προσωπική του δύναμη, αποφασίζει για τον εαυτό του και ωριμάζει.

Η Παιγνιοθεραπεία δεν είναι δημιουργική απασχόληση, δεν είναι μια παρέμβαση που μπορεί να εφαρμοστεί από μη εκπαιδευμένα άτομα, δεν εφαρμόζεται χωρίς αίτημα θεραπευτικό, χωρίς πλαίσιο, χωρίς θεραπευτικό συμβόλαιο. Ο θεραπευτής οφείλει να έχει εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο κι όχι απλά να «ασκεί» παιγνιοθεραπεία, παρακολουθώντας μερικές ώρες σεμιναρίων.

Τα παιδιά είναι η συνέχεια του Κόσμου μας. Το πιο απαραίτητο στοιχείο του. Κι εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό την κάθε Παιδική Ψυχή.

Κουκουράκη Χαρά 
Εκπαιδευόμενη Παιγνιοθεραπεύτρια-
Παιδαγωγός Ειδικής  Αγωγής/ Εμψυχώτρια

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3180740

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 10/08/2020 εορτάζουν:Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και ΙππόλυτοςΆγιος Ήρων ο φιλόσοφοςΆγιοι Έξι Μάρτυρες οι εν ΒιζύηΑγία Αγαθονίκη η Παρθενομάρτυς η εν ΚαρχηδόνιΆγιος Λαυρέντιος της ΚαλούγαςΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Α. Κορ. ιε´ 12 - 20Ευαγγέλιο: Ματθ. κα´ 18 - 22
Go To Top