Τα δώρα των Χριστουγέννων

29,Δεκ

(Τότε…)

Και έφεραν οι τρεις Μάγοι δώρα στο νεογέννητο Χριστό. Χρυσό, λίβανο και σμύρνα! Ο χρυσός, με τη λάμψη και τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του, αποτελεί δώρο βασιλικής γέννησης. Ο λίβανος είναι δηλωτικός της θεϊκής ιδιότητας του Χριστού. Η σμύρνα της θνητής φύσης Του.

(Τώρα…)

Και όλοι μας επιδιώκουμε το χρυσό, το λίβανο και τη σμύρνα. Τα οποία τα μεταφράζουμε, κυρίως, σε χρήμα, δόξα, δύναμη… Και γεμίζουμε τα σπίτια μας και τις αγκαλιές μας με καταναλωτικά αγαθά, απόδειξη της αξίας μας, της δύναμης, της ικανότητάς μας. Και λάμπουν όλα και πιστοποιούν την ανωτερότητά μας.

Και η αλήθεια είναι ότι είναι ωραία, χρήσιμα, απολαυστικά.

Μα τότε, γιατί αισθανόμαστε ένα κενό; Γιατί ποτέ δεν είναι αρκετά; Γιατί δε μας κάνουν τόσο ευτυχισμένους, όσο μας υποσχέθηκαν και περιμέναμε;

Ειπώθηκε κάποτε ότι ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών μας δεν ήταν τόσο κοντά και οι καρδιές μας τόσο μακριά. Ευθαρσώς θα παραλλάξω: ποτέ άλλοτε τα σπίτια μας δεν ήταν τόσο γεμάτα και οι καρδιές μας τόσο άδειες…

Κι όμως μέσα στις καρδιές μας βρίσκονται όλα όσα ψάχνουμε, για να είμαστε ευτυχισμένοι. Έχουμε δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση. Και μέσα στις καρδιές μας βρίσκονται όλα αυτά που θα μας οδηγήσουν στη θέωση.

Είμαστε όλοι πλασμένοι από το ίδιο ακριβώς υλικό. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε όλοι ικανοί να αναπτύξουμε τις δυνατότητες και τα προσόντα μας, τα τάλαντά μας. Αυτά που θα μας προσφέρουν τη χαρά, την ικανοποίηση, την αυτοεκτίμηση, την πληρότητα, την αγάπη. Αυτά που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, να απελευθερωθούμε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Τα τελευταία είναι τα μόνα δεσμά που μας αποτρέπουν από το να πετύχουμε και να απολαύσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και θέλουμε. Γιατί ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας είμαστε εμείς. Εμείς επιλέγουμε το ρόλο του αδύναμου ή του θύματος, εμείς βασανιζόμαστε και στερούμαστε όλα αυτά τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε και να απολαύσουμε, απλά και μόνο επειδή δεν πιστεύουμε. Και βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε προβλήματα τεράστια και άλυτα, απλά και μόνο γιατί ανήκουμε σε αυτούς που δε βρίσκουν λύση στα προβλήματα, αλλά προβλήματα στις λύσεις. Και η εύκολη λύση είναι να ρίχνουμε τις ευθύνες στην τύχη μας, στο Θεό ή στους άλλους. Και παρακαλούμε το Θεό να μας βοηθήσει, την ώρα που, ουσιαστικά, δεν το επιθυμούμε, γιατί, αν όποιος πνίγεται θέλει να σωθεί, τότε κουνά και τα χέρια του και τα πόδια του.

Αντίθετα υψώνουμε ψηλά τείχη γύρω μας, για την αυτοπροστασία μας, λέει, από τους άλλους. Στην ουσία εξαιτίας των φόβων μας, των ανασφαλειών μας, των βιωμάτων μας και ποιος ξέρει για πόσους και ποιους λόγους ο καθένας. Και εφαρμόζοντας το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» προσπαθούμε να προστατευθούμε από τους άλλους που μας απειλούν… Ζωώδες το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και πανίσχυρο, δόξα τω θεώ! Αλλά από ποια απειλή; Σε ποιο θανάσιμο κίνδυνο μας θέτουν οι άλλοι; Προστατευμένοι και απομονωμένοι μέσα στο κάστρο μας από όλους αυτούς τους κακούς, δεν καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο έχουμε αποκλείσει τους άλλους από τη ζωή μας, αλλά έχουμε αποκλείσει και τον ίδιο τον εαυτό μας από τη ζωή. Γιατί ο «θανάσιμος κίνδυνος» στον οποίο μας θέτουν συχνά οι άλλοι δεν είναι άλλος από το να μας αναγκάσουν ο καθένας με τον τρόπο του να διορθώσουμε τα ελαττώματά μας, να βρούμε τη δύναμή μας, να «κάνουμε στην άκρη» φόβους, ανασφάλειες, πάθη και να αφεθούμε να απολαύσουμε τη στιγμή, τη χαρά, την αγάπη και ένα σωρό άλλα συναισθήματα, δώρα τα όποια είχαμε στερήσει από τον εαυτό μας.

Κι εκεί έγκειται η αξία του καθενός. Γιατί όλοι είμαστε ισότιμοι, φτιαγμένοι γαρ από το ίδιο υλικό, αλλά η αξία του καθενός έγκειται στο αν τελικά επιλέξει να σπάσει τα τείχη του, να πάρει τα ρίσκα του, να μαθαίνει, να εξελίσσεται, να απελευθερωθεί από τα-δικά του-δεσμά. Εκεί έγκειται η αξία του καθενός. Και αυτή η επιλογή ή η ώρα και ο καιρός της είναι αποκλειστικά και ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση.

Χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Αν συμβόλιζαν το χρήμα, τη δύναμη, τη δόξα, όλοι όσοι τα έχουν θα ήταν ευτυχισμένοι. Ας ψάξουμε μέσα του ο καθένας να δούμε τι πραγματικά συμβολίζουν τα δώρα αυτά.

Εύχομαι αυτές τις γιορτές ο καθένας από μας να πάρει το χάδι και την αγκαλιά που επιθυμεί, να απολαύσει την αγάπη, τη γαλήνη και τη χαρά που χρειάζεται, και φυσικά πάντοτε με υγεία. Αλλά, πολύ φοβούμαι, ο καθένας από μας επιθυμεί ακριβώς αυτά τα ίδια δώρα και ακριβώς αυτά περιμένει από τους άλλους. Και για αυτό, αλίμονο, ίσως όλοι θα περιμένουν και κανείς δε θα κάνει την αρχή. Αλλά αυτά είναι από τα δώρα που, για να τα πάρεις, πρέπει πρώτα να τα έχεις δώσει… Ας κάνει, λοιπόν, ο καθένας από μας την «επανάστασή του» και ας κάνει εκείνος την αρχή. Γιατί είναι στη διάθεση του καθενός μας να απολαύσει αυτά τα δώρα! Είναι δική μας επιλογή να φερόμαστε στους άλλους, έτσι ακριβώς όπως θέλουμε να φέρονται οι άλλοι σε εμάς. Όλοι, πίσω από τις μάσκες και τους ρόλους μας, είμαστε ίδιοι, επιθυμούμε και χρειαζόμαστε τα ίδια πράγματα!

Ας αναλογιστούμε λίγο τι είναι αυτό που μας ενοχλεί! Είναι η οικονομική κρίση, η κακία και η ασυνεννοησία των άλλων, η γκρίνια;;; Πιθανόν ατέλειωτος ο κατάλογος! Και τι μπορούμε, άραγε, να αλλάξουμε εμείς από όλα αυτά; Μάλλον μόνο τον εαυτό μας και τον τρόπο που εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά. Γιατί, όσο συνεχίζουμε να λειτουργούμε μέσα στο ίδιο ως τώρα πλαίσιο, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν τα ίδια ως τώρα πράγματα. Ας μην περιμένουμε τους άλλους. Ο καθένας δίνει το δικό του, φανερό ή κρυφό, αγώνα. Και αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το αποδεχτούμε- τουλάχιστον -με ανθρωπιά. Η ζωή μας είναι αποκλειστικά και μόνο δική μας ευθύνη και όχι των άλλων. Οι επιλογές μας είναι αποκλειστικά και μόνο δική μας ευθύνη και όχι των άλλων. Ας βγούμε, λοιπόν, από το φαύλο κύκλο και ας αφήσουμε την καρδιά μας να γεμίσει από όλα αυτά τα ωραία που εμείς επιθυμούμε, αγάπη, γαλήνη, χαρά, υγεία! Και ας τα σκορπίσουμε γύρω μας, γιατί μόνο έτσι πολλαπλασιάζονται!!! Και είναι μόνο στο δικό μας χέρι να το κάνουμε αυτό. Ελεύθερη βούληση γαρ.

Αγάπη, γαλήνη, χαρά, υγεία!!! Αυτές είναι οι ευχές μου και τα δώρα μου για όλους μας! Μακάρι να τα απολαύσουμε όλοι μας!!!

Μαρία Παναγιωτάκη
φιλόλογος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176976

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 13/07/2020 εορτάζουν:Σύναξη του Αρχαγγέλου ΓαβριήλΌσιος Στέφανος ο ΣαββαΐτηςΟσία ΣάρραΑγία Γολινδούχ η Περσίδα που μετονομάστηκε ΜαρίαΆγιοι ΗλιόφωτοιΆγιος ΟνησίφοροςΌσιος Νικόδημος της ΤισμάναΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Εβρ. β´ 2 - 10Ευαγγέλιο: Λουκ. ι´ 16 - 21
Go To Top