Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής

29,Νοέ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ΄ ΛΟΥΚΑ (Λουκ.ΙΗ΄,18-27)

         tyflou Πολλές θεραπείες τυφλών αναφέρονται στα ευαγγέλια. Η σημερινή πραγματοποιείται στην Ιεριχώ, γνωστή στην Παλαιά Διαθήκη και ως «Πόλη των φοινικόδεντρων». Στην άκρη της ερήμου, δυτικά της Νεκράς Θάλασσας, προσήλκυε ανέκαθεν πληθυσμούς. Έχομε, λοιπόν, την ευκαιρία να παρακολουθήσομε ένα ανθρώπινο δράμα και τη λύση που δίνει ο Χριστός, φωτίζοντας τη ζωή των ανθρώπων.

Ο τυφλός και το πλήθος

          Όσοι έχουν επισκεφτεί  αυτή την περιοχή, μπορούν πιο εύκολα να φανταστούν την ψυχική κατάσταση του τυφλού της ευαγγελικής περικοπής. Νιώθοντας τις δωρεές του Θεού  τριγύρω του, δεν μπορούσε να τις δει με τα μάτια του, να σχηματίσει την εικόνα με τις ομορφιές του ευλογημένου αυτού τόπου. Ούτε μπορούσε να νιώσει ενεργό μέλος της κοινωνίας, να συναναστραφεί με τους συνανθρώπους του, να δημιουργήσει προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Κλεισμένος στον «κόσμο» του, στις σκέψεις του, με τα συναισθήματα της πίκρας από την απόρριψη και τη μοναξιά, περιμένει ολημερίς λίγα ψίχουλα αγάπης εκεί,  σε μια γωνιά του πολυσύχναστου δρόμου. Ω, να μπορούσε  να δει και να θαυμάσει την πανέμορφη γη, τον ουρανό, τα νερά από τις πολλές πηγές να τρέχουν τριγύρω, τα ζώα, τα πουλιά, τους ανθρώπους! Μικρούς και μεγάλους να πηγαινοέρχονται. Τρέχουν να προλάβουν, βιάζονται, αγωνιούν, με υποχρεώσεις και έγνοιες πολλές, απολαμβάνοντας, βέβαια, το φως και τις χαρές της ζωής. Όμως: με κέντρο αναφοράς το Εγώ τους, διεκδικώντας τα «ατομικά δικαιώματά» τους. Ζώντας με την πνευματική τύφλωσή τους. Εντελώς ανυποψίαστοι για τη θεϊκή καταγωγή τους. Με αχαριστία και αγνωμοσύνη προς το Δημιουργό. Λοιπόν, ο Βαρτιμαίος, δε φαίνεται να συγκινεί καθόλου τους συνανθρώπους του. Άλλωστε, τόσον καιρό, εκεί, στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης τους, τον έχουν πια βαρεθεί. Γι’ αυτό και τον   προσπερνούν αδιάφοροι, για τις δουλειές τους. Όμως, αυτός δεν απογοητεύεται. Μέσα του κρύβει δυνάμεις και αντοχές αξιοθαύμαστες. Κι αυτές, ακριβώς, είναι που θα καρποφορήσουν το θαύμα. Γιατί, όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος, ο Θεός στέλνει την αγάπη Του παντού, αλλά επιζητεί τους άξιους. Κι ο τυφλός αυτός, όπως θα αποδειχτεί, ήταν άξιος της θεραπείας.

Το θαύμα

          Καθώς ακούει τη βοή του πλήθους που περνάει βιαστικά δίπλα του, ρωτάει και μαθαίνει ότι έρχεται ο Χριστός. Τότε, μ’ όση δύναμη είχε, φώναξε: «Ιησού Δαυίδ, ελέησόν με». Οι συνάνθρωποί του, αντί να τον λυπηθούν και να τον βοηθήσουν να πλησιάσει κι αυτός το Σωτήρα, τον μάλωναν να σωπάσει. Δεν ξέρω, φίλοι μου, μήπως η στάση τους ανακαλεί στη μνήμη μας  παρόμοιες σκηνές από τη δική μας ζωή, στους ναούς, στις «πνευματικές» εκδηλώσεις μας, καθώς παρενοχλείται η έκφραση της «ευσέβειάς» μας! Μήπως κι εμείς, με τον τρόπο μας, απομονώνουμε, ή διώχνουμε αδέλφια του Χριστού, πολλές φορές μικρά, που θέλουν, και τα καλεί να τον γνωρίσουν; Όμως, ο άνθρωπος του πόνου επιμένει να κραυγάζει μέσα από το πλήθος, ζητώντας τη βοήθειά Του. Πώς να μη θαυμάσομε την αντοχή, την υπομονή και επιμονή, τη δυνατή πίστη του; Ο Άγιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας τονίζει, ακριβώς, αυτό το στοιχείο, λέγοντας ότι ο τυφλός δε θεωρεί τον Ιησού απλό άνθρωπο, αλλά ως τον αναμενόμενο Μεσσία, γι’ αυτό και επιμένει στην ομολογία του. Εκείνος, σε αντίθεση με το πλήθος, που τον αφήνει αβοήθητο, δεν τον προσπερνά. Κάνει στάση. Δίνει εντολή να τον φέρουν κοντά Του. Τον πλησιάζει και συνομιλεί μαζί Του. Τον ρωτάει ήρεμα: «τι σοι θέλεις ποιήσω»; Κι αυτός, όπως ήταν φυσικό, ζήτησε το φως του. Και, δεν είναι μόνο που ήξερε τί ζητούσε, πράγμα που σωστά τονίζουν διάφοροι ερμηνευτές. Το σπουδαιότερο είναι ότι, όπως είπαμε, ήταν άξιος της χάρης του Θεού. Κι αυτό το επιβεβαιώνει ο Χριστός, καθώς τον θεράπευσε αμέσως, και, λέγοντάς του ότι τον έσωσε η πίστη του. Θέλομε κι άλλο επιχείρημα; Βλέπομε ότι δεν απομακρύνθηκε, αλλά  τον ακολούθησε, δοξάζοντας το Θεό, όπως, στη συνέχεια, έκανε κι όλος ο λαός.

«Τι σοι θέλεις ποιήσω»;

          Αλήθεια, πόσες φορές, καθώς πορευόμαστε στους δρόμους και, περιδιαβάζοντας σε πλατείες, δεν αντικρίζομε τέτοιους ανθρώπους και κάνομε πως δεν τους βλέπουμε; Πόσες φορές δεν προσπερνούμε ανθρώπους του σκληρού πόνου, δίπλα μας, κοντά μας, στη γειτονιά μας, αδιάφορα, άσπλαχνα, χωρίς μια σταγόνα δάκρυ παρηγοριάς; Συνήθως, προκαλούν δυσαρέσκεια, ψυχική διαταραχή στους έχοντες και κατέχοντες σωματική αρτιότητα, υγεία, υλικά αγαθά, γνωριμίες, σχέσεις. Στη θέα και μόνο, ή την πληροφόρηση, ή τις εκκλήσεις τους για βοήθεια,  γινόμαστε «δικαστές». Χωρίς να γνωρίζομε το παρελθόν και τα αίτια που τους οδήγησαν εκεί, αποφασίζομε την απόρριψή τους. Μονάχα όταν βρεθούμε κι εμείς σε παρόμοια κατάσταση, έστω και παροδικά, αρχίζομε να υποψιαζόμαστε τί σημαίνουν βάσανα, μοναξιά, σκληρός πόνος. Ύστερα, αναρωτηθήκαμε ποτέ, πόσες φορές ο Κύριος απευθύνει την ερώτηση στον καθένα από μας, «τι σοι θέλεις ποιήσω»; Μήπως, ζώντας σε ένα κόσμο γεμάτο σύγχρονα είδωλα, δεν ακούμε τη φωνή Του; Μήπως, θαμπωμένοι από τα φώτα του κόσμου, που, σαν πυγολαμπίδες, φέγγουν και σβήνουν γρήγορα, αδυνατούμε να αισθανθούμε το δικό Του; Ή, μήπως οι φωνές και οι «συχνότητές» μας, ακόμα και οι ψαλμωδίες μας, δυνατές, παράξενες πολλές φορές, σκεπάζουν τα  δικά Του καλέσματα, που γίνονται αισθητά μέσα από τη σιωπή, την πραότητα, την ταπεινοφροσύνη; Ίσως η κακή χρήση  Τεχνολογίας, μας απομονώνει από Κείνον και τους συνανθρώπους μας. Καταστρέφει τη γνήσια ανθρώπινη επικοινωνία. Οδεύοντας  προς τα Χριστούγεννα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα βρίσκονται στο δρόμο μας, εκλιπαρώντας τη βοήθειά μας. Το βιαστικό μας προσπέρασμα δε θα είναι η καλύτερη στάση. Από την Ιεριχώ, με τα σπουδαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα, όπου οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις σε σπουδαία ζητήματα, με την  ηχώ των δροσερών υδάτων των πηγών στα αυτιά μας έρχεται, πολύ πιο ζωντανή, η κραυγή του τυφλού, που, με τα λίγα ακούσματα που είχε για τον Κύριο, πίστεψε αληθινά και ζήτησε τη βοήθειά Του. Αν αποτινάξομε τα κατακάθια του εγωκεντρισμού, της αυταρέσκειας και της αυτοπεποίθησης, ίσως μπορέσουμε να μπούμε στην αναζήτησή Του, με την καρδιακή προσευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν».

Ν.Σ.

               

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176654

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 10/07/2020 εορτάζουν:Άγιοι Σαράντα Πέντε ΜάρτυρεςΆγιοι Βιάνωρ και ΣιλουανόςΆγιος Απολλώνιος από τις ΣάρδειςΆγιοι ΜύριοιΣύναξη πάντων των Βατοπαιδινών ΑγίωνΆγιος Αθανάσιος ο ΠεντασχοινίτηςΌσιοι Παρθένιος και Ευμένιος οι εν Γορτύνη της Νήσου ΚρήτηςΟσία ΑμαλίαΣύναξη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εν τοις Βιάτου ή ΒεώτουΑνακομιδή Ιερών Λειψανων του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Άσσου εν Γέρα ΛέσβουΆγιος Τιθόης […]
Go To Top