Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής

22,Νοέ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ΄ΛΟΥΚΑ (ΙΗ΄,18-27)

          o kyrios kai o plousios neos«Όν τρόπον επιποθεί η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων, ούτως επιποθεί η ψυχή μου προς σε, ο Θεός» (Ψαλμός 41).           Για άλλη μια φορά, το Ευαγγέλιο φέρνει μπροστά μας  το θέμα του πλούτου, των υλικών αγαθών, της εγκόσμιας ζωής, καθώς συγκρούονται μέσα μας με τον αιώνιο πόθο μας να βρούμε την πραγματική ευτυχία, που δεν υπάρχει μακριά από το Θεό. Η περιπέτεια του πλούσιου νέου της σημερινής  περικοπής και ο δρόμος που ανοίγει ο Χριστός, μας δίνουν την ευκαιρία να ψηλαφήσουμε σπουδαία ζητήματα, θανάτου και ζωής.

Τα όρια των εντολών

          Ο νεαρός άρχοντας, μ’ όλες τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, μέσα στην πλησμονή των υλικών αγαθών, νιώθει να «πνίγεται». Γι’ αυτό ζητάει επειγόντως να «αναπνεύσει».  Εξ αρχής, φαίνεται πολύ διαφορετικός από τους γνωστούς πλουσίους  των Παραβολών. Δεν είναι απόλυτα προσκολλημένος στα εγκόσμια. Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα. Βαθύτερους προβληματισμούς. Στρέφει το βλέμμα του στον Ουρανό, ψάχνοντας το  νόημα  της ζωής. Τρέχει, λοιπόν, στον Ιησού, σαν  σ’ ένα τρανό Δάσκαλο, ένα μεγάλο σοφό. Προσφωνώντας Τον αγαθό, του δίνει αφορμή να υποδηλώσει τη θεϊκή Του υπόσταση, λέγοντας ότι ένας είναι πράγματι αγαθός, ο Θεός. Στη συνέχεια, ο Κύριος παραπέμπει στις Εντολές του Μωσαϊκού Νόμου, προφανώς, γιατί τις θεωρεί βασικές σε κάθε κοινωνία και στη ζωή όλων των ανθρώπων. Για να ομολογήσει, ύστερα, ο πλούσιος, ότι τις εφαρμόζει από τα νεανικά του χρόνια. Όλοι μας, κατ’ αρχήν, θαυμάζομε  τον άνθρωπο αυτό. Για να πούμε την αλήθεια, πολλοί είναι εκείνοι που θα τον ήθελαν ως πρότυπο στη ζωή τους. Μάλιστα, νιώθουν  μια επάρκεια, έναν εφησυχασμό, καθώς, όπως συνήθως λένε, τηρούν τις Δέκα Εντολές. Καμαρώνουν για την «ηθική» τους. Μάλιστα,  ως άλλοι Φαρισαίοι,  προβάλλουν τις «επιτυχίες» τους. Δημοσιεύουν, κιόλας, τις «καλές» τους πράξεις! Ας αναρωτηθούμε, όμως, γιατί ο άρχοντας αυτός δε νιώθει απόλυτα ευτυχισμένος. Και, πιο πέρα, γιατί ήρθε στη γη ο Χριστός. Προφανώς, όχι για να επαναλάβει το Νόμο. Ούτε, βέβαια, για να προσθέσει, ως άλλος ένας προφήτης, ή σοφός, κάποιες  εντολές.  Όσοι τον θεωρούν ως έναν ηθικολόγο, ιδρυτή μιας «καλύτερης θρησκείας», είναι πλανεμένοι. Και, νομίζοντας τους εαυτούς τους καλούς κι ευσεβείς, παρασέρνουν κι άλλους στις πλάνες τους τις οικτρές.

Πρόταση αιώνιας ζωής

Βλέποντας ο Κύριος την ανησυχία του νέου, προχωρεί στην πιο τολμηρή Του πρόταση: του λέει να πουλήσει τα υπάρχοντά του, να μοιράσει τα χρήματα στους φτωχούς και να τον ακολουθήσει! Φτάνομε έτσι στην ακτημοσύνη, την ανώτερη βαθμίδα των αρετών. Και, βεβαίως, όχι σε μία αυτόνομη, ατομική «πνευματικότητα», αλλά, χριστοκεντρική, που οδηγεί με ασφάλεια στη Βασιλεία του Θεού. Όμως, δεν ήταν καθόλου εύκολη μια τέτοια επιλογή. Στο δίλημμα, τους εγκόσμιους ή τους ουράνιους θησαυρούς, που του υποσχέθηκε ο Κύριος,  ο άνθρωπος αυτός προτίμησε τους πρώτους. Πατέρες, όπως ο Χρυσόστομος, βλέπουν το πάθος της φιλαργυρίας να υποκρύπτεται σ’ όλη αυτή την περιπέτεια, αλλά, να κυριαρχεί ιδιαίτερα την πιο κρίσιμη στιγμή. Έτσι, ο άρχοντας με τον πόθο της αιωνιότητας, δεν τόλμησε να αλλάξει τη ζωή του τόσο ριζικά. Δεν  μπόρεσε να πάρει μιαν ηρωική απόφαση, σαν τους μαθητές και, αργότερα, αμέτρητους Αγίους. Έφυγε καταστενοχωρημένος, γιατί ήταν πολύ πλούσιος. Έχασε, έτσι, τη μοναδική ευκαιρία που του δόθηκε για την αιώνια ζωή. Η μεγάλη του λύπη έδωσε την αφορμή στον Ιησού να τονίσει με πολλή παραστατικότητα τη δυσκολία των πλουσίων να εισέλθουν στη Βασιλεία του Θεού. Με το διάλογο που ακολούθησε, καθώς τον ρωτούν, ποιος, με τέτοιες δυσκολίες, μπορεί να σωθεί, ο Κύριος λέει ότι, αυτά που είναι αδύνατα για τους ανθρώπους, για το Θεό είναι δυνατά. Κι ακόμα, απαντώντας  στον Πέτρο, διαβεβαιώνει πως, όσοι εγκατέλειψαν τα πάντα για τη Βασιλεία του Θεού, θα απολαύσουν πολλαπλάσια, από τώρα και στη μέλλουσα ζωή. Ο άγιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας σχολιάζει ότι δεν είναι αδύνατο να σωθούν οι πλούσιοι. Πώς όμως; Όχι αυτοί που λατρεύουν τον πλούτο, είναι δούλοι του και τον κρατούν για τους εαυτούς τους. Μπορούν να σωθούν εκείνοι που νιώθουν ως «διαχειριστές» του και τον χρησιμοποιούν για χάρη των άλλων. Όποιοι επιθυμούν τα γήινα και προσκολλούνται σ’ αυτά, ακόμα και στα λίγα, είναι αδύνατο να σωθούν. Γι αυτό, λέει, αν δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε όλα, ας κάνουμε τουλάχιστον μετόχους τους φτωχούς, ελπίζοντας στη φιλανθρωπία του Θεού. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, ως πραγματικοί ποιμένες,  αγκάλιασαν με αγάπη όλους τους ανθρώπους κι ανάλωσαν  τη ζωή τους, διακονώντας τους πάσχοντες αδελφούς του Χριστού. Ακολουθώντας τα ίχνη του Χριστού και των Αποστόλων, δεν έπαψαν ποτέ να καυτηριάζουν την πλεονεξία, ως ειδωλολατρία. Αμφισβητούν την ταξική κοινωνία, συνέπεια των «ασθενειών» της Πτώσης και ως εκτροπή από τον αληθινό μας προορισμό.

«Δεύρο ακολούθει μοι»

Καθώς αναλογιζόμαστε τη διαδρομή του χρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας, φρίττομε μπροστά στις τερατουργίες που διαπράττονται για την απόκτηση, τον έλεγχο, αλλά, και  με την κατάχρησή του. Αν λάβουμε υπόψη μας τη διδασκαλία του Χριστού και την παράδοση της Εκκλησίας μας,  δεν δικαιούμαστε να έχομε  κοσμικό φρόνημα, διαγράφοντας το θέλημα του Κυρίου. Αναρωτιόμαστε, ως πότε θα συνεχίζονται οι τεράστιες ανισότητες, τα ατέλειωτα  δράματα, η καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, που, στην ουσία, οφείλονται στην απληστία μανιακών «δανειστών» και κερδοσκόπων. Και, μάλιστα, αμετανόητοι, άσπλαχνοι πλούσιοι,  να υποκρίνονται πως, τάχα,  έχουν την ευλογία του Θεού! Μπορεί να λυπόμαστε το νέο του Ευαγγελίου κι όλους τους ομοίους του. Όμως, ας αναρωτηθούμε, πόσες ευκαιρίες  χάνομε,  όταν μας ζητάει  ο Κύριος πολύ μικρότερες θυσίες. Μπροστά στον  κίνδυνο να προσκολληθούμε στα υλικά αγαθά, αδιαφορώντας για τις πνευματικές μας ανάγκες και τους συνανθρώπους  μας, ας τον ακούσομε, καθώς  μας καλεί συνεχώς στο σωστό δρόμο.  Τούτη η όμορφη περίοδος, της «Χειμωνιάτικης Πασχαλιάς», μ’ όλες τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα, ευνοεί  ιδιαίτερα την αναζήτηση του αληθινού προσώπου του Χριστού, που  σ’ όλους  απευθύνει το «δεύρο ακολούθει μοι». Σε μας, όμως, ως πρόσωπα-εικόνες Του, αφήνονται  οι αποφάσεις και οι  επιλογές.

Ν.Σ.

     

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176663

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 10/07/2020 εορτάζουν:Άγιοι Σαράντα Πέντε ΜάρτυρεςΆγιοι Βιάνωρ και ΣιλουανόςΆγιος Απολλώνιος από τις ΣάρδειςΆγιοι ΜύριοιΣύναξη πάντων των Βατοπαιδινών ΑγίωνΆγιος Αθανάσιος ο ΠεντασχοινίτηςΌσιοι Παρθένιος και Ευμένιος οι εν Γορτύνη της Νήσου ΚρήτηςΟσία ΑμαλίαΣύναξη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εν τοις Βιάτου ή ΒεώτουΑνακομιδή Ιερών Λειψανων του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Άσσου εν Γέρα ΛέσβουΆγιος Τιθόης […]
Go To Top