Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής

19,Ιούλ

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Η΄, 5-13)

« Γαλιλαία των εθνών, ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα»

dmathaioyΑπό τότε που ο Κύριος αρχίζει να δρα δημοσίως, το άκτιστο φως της Τρισηλίου Θεότητας διαλύει τα σκοτάδια της άγνοιας και φωτίζει τις ψυχές των παραστρατημένων ανθρώπων. Ακούοντας την Επί του όρους Ομιλία Του, ο κόσμος είχε βαθιά εντυπωσιαστεί, γιατί δίδασκε με τη θεϊκή αυθεντία, που κανείς δεν είχε παρουσιάσει στη γη. Αμέσως μετά την κάθοδό Του από κείνο το βουνό διαδραματίζονται όσα μας διηγείται ο Ματθαίος στο ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής. Πρόκειται για μια περίπτωση μεγάλης πίστεως, που, σίγουρα έχει να μας διδάξει πολλά.

Τα γεγονότα

          Μόλις είχε μπει ο Ιησούς στην Καπερναούμ, τον πλησιάζει ένας εκατόνταρχος και τον πληροφορεί ότι  ο δούλος του στο σπίτι, κατάκοιτος, βασανίζεται σκληρά. Όταν ο Κύριος του λέει πως θα πάει εκεί να τον θεραπεύσει, απαντά ότι είναι ανάξιος για μια τέτοια επίσκεψη. Όμως, μ’ ένα λόγο Του, ο άρρωστος μπορεί να γιατρευτεί. Άλλωστε-συνεχίζει- κι εγώ διοικώ στρατιώτες και κάνουν ό,τι τους διατάξω. Στο άκουσμα αυτών των λόγων, θαύμασε ο Ιησούς και λέει: σας βεβαιώνω ότι ούτε στον ισραηλιτικό λαό δε βρήκα τόση πίστη. Πολλοί θα έρθουν από ανατολή και δύση και θα καθίσουν μαζί με τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ιακώβ στο τραπέζι της Βασιλείας των ουρανών, ενώ οι κληρονόμοι της θα πεταχτούν έξω. Ύστερα  λέει στον εκατόνταρχο, πήγαινε και, όπως πίστεψες, ας γίνει. Και, όντως, θεραπεύτηκε ο δούλος την ώρα εκείνη.

Ταπείνωση, πίστη και απιστία

          Ο εκατόνταρχος ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού,  ενταγμένος, δηλαδή σε μια σκληρή ιεραρχία. Θα περίμενε κανείς απ’ αυτόν μια συμπεριφορά υπεροπτική, αυταρχική, όπως, συνήθως, φέρονταν οι καταχτητές προς τους σκλάβους. Μήπως έτσι δεν συμβαίνει, παντού και πάντοτε, σχεδόν με όλους εκείνους που κατέχουν κοσμική εξουσία; Ποιος μπορεί να δαμάσει εύκολα πάθη  όπως η κενοδοξία, που φωλιάζουν στην ψυχή, και, σαν παράσιτα, τη φθείρουν, μέχρι να την καταστρέψουν; Όμως, τι παράξενο! Τούτος ήταν εντελώς διαφορετικός. Όπως μας πληροφορεί ο Λουκάς, αγαπούσε τους Ιουδαίους και είχε χτίσει τη συναγωγή τους. Η βαθιά ανθρωπιά του φαίνεται κι από την αγωνία του να θεραπευτεί ο δούλος του. Κάποιοι αποδίδουν τα φιλάνθρωπα αισθήματά του στην επίδραση του περιβάλλοντος, όπου ακούγονταν η Παλαιά Διαθήκη. Εμείς, πάντως, θαυμάζομε πολύ δύο μεγάλες αρετές του, που φανερώνονται από το διάλογό του με τον Ιησού: την ταπεινοφροσύνη και την πίστη. Δέστε πως, αυτός ο αξιωματούχος, που, στα μάτια του κόσμου φαντάζει μεγάλος και τρανός, τολμά να ομολογήσει  μπροστά στο Χριστό ότι δεν είναι άξιος να μπει στο δικό του σπίτι! Κι ύστερα, ενώ δεν τον γνώριζε, παρά μόνο από τη φήμη Του, τόσο δυνατά πιστεύει, ώστε να πει: «πες μονάχα ένα λόγο κι ο υπηρέτης μου θα γιατρευτεί». Για να του απονείμει, βέβαια, ο Κύριος τον έπαινο. Και, καθώς λέει ο ιερός Χρυσόστομος, τον εξύψωσε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο θεραπεύοντας το δούλο του, αλλά και παρέχοντάς του την είσοδο στη Βασιλεία Του. Παίρνοντας αφορμή από τον εκατόνταρχο ο Κύριος, καυτηριάζει την αχαριστία και την απιστία των Ισραηλιτών, που υποτιμούσαν τα άλλα έθνη, θεωρώντας το Θεό σχεδόν αποκλειστικά δικό τους! Όμως, ο Χριστός κάνει το πρωτόγνωρο άνοιγμα σ’ όλα τα έθνη. Κηρύσσοντας διαρκώς μετάνοια, υπόσχεται την αιώνια ζωή. Όπως ο πελεκάνος, με πληγωμένη από αγάπη την καρδιά Του, θα ανοίξει τα ματωμένα χέρια Του, για να συνάξει και ν’ αγκαλιάσει τα απολωλότα πρόβατά Του. Η Εκκλησία Του, ο «νέος Ισραήλ» έχει οικουμενική αποστολή. Αποτελώντας το σώμα Του, θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, φυλή, έθνος. Ως η «νέα Σιών», θα καλεί  από όλες τις κατευθύνσεις τα παιδιά του Θεού να γίνουν μέλη της και να τον ευλογούν σ’ όλους τους αιώνες.

Θέλημα του Θεού και θέλημα του ανθρώπου

          Είδαμε τον εκατόνταρχο να ζητά εναγωνίως τη θεραπεία ενός συνανθρώπου του. Ξέρομε ότι οι δούλοι εκείνη την εποχή θεωρούνταν κατώτεροι άνθρωποι-σαν ένα άψυχο πράγμα. Όμως, αυτός, διαθέτοντας απίστευτα  ψυχικά αποθέματα, έκαμε μεγάλες υπερβάσεις, ώστε να απολαύσει τέτοια ευλογία Θεού, που ποτέ δε θα φανταζόταν. Σ’ ολόκληρο το Ευαγγέλιο, λίγους επαίνους πίστεως γνωρίζουμε, όπως αυτού του «αλλοεθνούς» και «ειδωλολάτρη». Ο Κύριος, ανταποκρινόμενος στη βαθιά ικεσία του, δεμένη άρρηκτα με τη δυνατή πίστη, ικανοποίησε το αίτημά του αμέσως. Κάποιοι σχολιάζουν τον «αφανή και μυστηριακό χαρακτήρα» του θαύματος. Άλλοι συνδέουν τη συμπεριφορά του εκατόνταρχου με τη Θεία Ευχαριστία και την αναξιότητά μας να κοινωνούμε των αχράντων Μυστηρίων. Στην καθημερινή μας ζωή παρατηρούμε ότι, πολλοί παρασύρονται  σ’ ένα κατηγορητήριο εναντίον εκείνων που αρνούνται το Χριστό, είτε χριστιανοί είτε όχι. Καθώς, μάλιστα, στην εποχή μας είναι έντονος ένας θρησκευτικός συγκρητισμός, αλλά και πολλών ειδών ρατσισμοί διαδίδονται και προωθούνται, άγνωστο, βέβαια, από ποια κέντρα και με ποιους σκοπούς, εύκολα όλοι μας μπορεί να παρεξηγήσουμε το ρόλο μας και να βρεθούμε έξω από τη Βασιλεία του Θεού. Ας μην τη θεωρούμε, λοιπόν, καθόλου σίγουρη και δεδομένη, καθώς προβάλλει μπροστά μας ως το ωραιότερο όραμα, αλλά, μέσα από δρόμους γεμάτους πειρασμούς, δοκιμασίες και θλίψεις. Ξέρομε ότι ο Κύριος θέλει «πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν». Όμως, δεν πιέζει και δεν εκβιάζει κανένα. Αντιθέτως, σέβεται απολύτως τη θέλησή μας. Μπορεί, βέβαια, να νιώθουμε ανάξιοι να φιλοξενήσομε το Χριστό στα βάθη της καρδιάς μας. Καθώς, όμως, στην κοινωνία μας αυξάνονται διαρκώς οι αναξιοπαθούντες αδελφοί Του, είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ιερού Χρυσοστόμου: «Ακούσωμεν όσοι τον Χριστόν μέλλομεν υποδέχεσθαι. Δυνατόν γαρ αυτόν υποδέχεσθαι και νυν. Ακούσωμεν και ζηλώσωμεν, και μετά τοσαύτης δεξώμεθα σπουδής. Και γαρ όταν πένητα υποδέξη, πεινώντα και γυμνόν, εκείνον υπεδέξω και έθρεψας»(Ε.Π.Ε.10,172). Μακάρι να αξιωνόμασταν  να ακούσομε τον Κύριο να λέει και στον καθένα από μάς, όπως στον εκατόνταρχο: «ύπαγε, και ως επίστευσας γεννηθήτω σοι».

Ν.Σ.

 

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176315

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 06/07/2020 εορτάζουν:Όσιος Σισώης ο μεγάλοςΆγιοι Λουκία η παρθενομάρτυς, Ρήξος βικάριος και πολλοί άλλοι που μαρτύρησαν στην ΚομπανίαΆγιοι Εικοσιτέσσερις ΜάρτυρεςΆγιος Αστείος επίσκοπος ΔυρραχίουΆγιοι Φιλήμων, Άρχιππος και ΟνήσιμοςΆγιος ΑπολλώνιοςΆγιος ΑλεξανδρίωνΆγιος ΕπίμαχοςΜετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Οσίου ΕυδοκίμουΌσιος ΣίσινιοςΆγιος Κύριλλος ο οσιομάρτυρας από τη θεσσαλονίκηΆγιος Palladius απόστολος της ΣκωτίαςΆγιος ΒασίλειοςΕύρεσις των τιμίων λειψάνων της […]
Go To Top