ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΑΡ ΜΥΡΙΖΕΙ

06,Μάι
zoodoxos«Σήμερον ἔαρ μυρίζει, καὶ καινὴ κτίσις χορεύει»: μέσα στην ανθοφορούσα, καταστολισμένη φύση, φορτωμένος για μια ακόμα φορά ο λαός μας με ασήκωτα  βάρη, γιορτάζει το Πάσχα. Με όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, στο μυαλό μας έρχεται η εποχή της Τουρκοκρατίας, που οι ιεροκήρυκες μιλούσαν αλληγορικά για τη «σταύρωση» και την «ανάσταση» του Γένους. Πολλά πασχαλινά ελληνικά έθιμα διασώζουν μέχρι σήμερα τέτοια μηνύματα.
 Εμείς ξεκινούμε ένα μικρό «οδοιπορικό» σ’ ένα πλουσιότατο  τοπίο με μια σπάνια πνευματική ανθοφορία, που εκπέμπεται από την εκκλησιαστική Λατρεία και τις εορτές αυτής της πανέμορφης περιόδου. Φέτος, το Πάσχα συνέπεσε με την Πρωτομαγιά, μέρα πολύ σπουδαία για τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και για τα πλούσια  λαογραφικά της στοιχεία . Άλλωστε, ολόκληρος ο Μάης φέρνει πολλά «μαγικά»: πανάρχαιες δεισιδαιμονίες, προλήψεις, δοξασίες, που έχουν περάσει και στην καθημερινή ζωή πολλών, υποτίθεται, πιστών χριστιανών! Αλλά, θα ξέφευγε από το σκοπό αυτού του άρθρου έστω και η απλή αναφορά τους.
[audiotube id=”AAY2WJM6srs”]
Τις ομορφιές της Ανοίξεως, που από την αρχαιότητα έχουν συνδεθεί με πολλούς συμβολισμούς, ας τις δούμε όπως ο Άγιος Μακάριος Αιγύπτου, ως υποδείγματα και εικόνες των σωζομένων και δοξασμένων δια της αναστάσεως των νεκρών, που οι χριστιανοί προσδοκούμε. Και, πράγματι, προσφέρεται για βαθύτερους υπαρξιακούς στοχασμούς η περίοδος που άρχισε από την Κυριακή και είναι γνωστή στην εκκλησιαστική γλώσσα ως «Αναστάσιμο Τριώδιο», ή «Τριώδιο των ρόδων». Για την Εκκλησία μας, ολόκληρη η Διακαινήσιμος Εβδομάδα  θεωρείται και πανηγυρίζεται ως μία πασχάλια ημέρα. Αυτές οι λατρευτικές εμπειρίες, με τη διαδοχική εναλλαγή όλων των ήχων και πολλών ευαγγελικών περικοπών, έχει αποκρυσταλλωθεί και στη σοφία του λαού μας, όπως δείχνουν έθιμα και αποφθέγματα, σαν και τούτο: «τρεις (μέρες γιορτινές) τα Γέννα, τρεις τα Φώτα, κι έξε την Ανάσταση». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ημερών  αυτών, εκτός από τη «χαλάρωση» στις εργασίες των αγροτικών κοινωνιών, είναι οι απλές, κατανυκτικές λειτουργίες στους περιφερειακούς ναούς και στα γραφικά ξωκλήσια, με τις αναστάσιμες λιτανείες και δεήσεις, τα τραγούδια, τους χορούς και τα τοπικά νεκρικά έθιμα, τις ωραίες παραδόσεις. Ανάμεσα στις Εορτές, ξεχωρίζουν: του Αγίου Γεωργίου, από τους πιο λαοφιλείς, που σηματοδοτεί το πέρασμα προς το καλοκαίρι και το ανέβασμα των κοπαδιών στα πιο ψηλά. Του Αγίου Αθανασίου και του Ευαγγελιστή Μάρκου, των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος και της Ζωοδόχου Πηγής. Τούτη η τελευταία καθιερώθηκε με τα εγκαίνια του Ναού της Θεοτόκου στο Μπαλουκλί, το ιστορικό προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη: σπουδαίο λατρευτικό κέντρο, με  πάμπολλα ιστορικά γεγονότα,  περιπέτειες, θαύματα,  θρύλους,  παραδόσεις. Τη σπουδαιότητα της Εορτής αποδίδουν οι ωραιότατοι ύμνοι της, όπως ο εξής: «Χαίροις ἡ ζωοδόχος Πηγή, ἡ ἀενάως ἀναβλύζουσα χάριτας, ἡ βρύσις τῶν ἰαμάτων ἡ πᾶσαν νόσων ἰσχύν, ἀσθενῆ καὶ φαύλην ἀπελέγχουσα, τυφλῶν ἡ ἀνάβλεψις, καὶ λεπρῶν θεία κάθαρσις, ἡ πηγάζουσα, νοσημάτων πᾶν φάρμακον, ἅπασι τοῖς προστρέχουσι, πιστῶς τῷ τεμένει σου, μέγα κοινὸν ἰατρεῖον ἄμισθον ὄντως καὶ ἕτοιμον, Χριστοῦ Μῆτερ Λόγου, τοῦ πηγάζοντος τῷ κόσμῳ τὸ μέγα ἔλεος».
[audiotube id=”oI5bv6hNlcg”]
Η ευλογημένη Εβδομάδα κλείνει με την Κυριακή του Θωμά, γνωστή και ως Αντίπασχα, που φέτος συμπίπτει με την Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και θεωρείται τύπος της Όγδοης Ημέρας του μέλλοντος, ατελεύτητου αιώνος! Η «καλή απιστία» του Θωμά, μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε στα θέματα της Πίστεως, που είναι «ανοιχτά» για όλους. Να αναρωτηθούμε αν ο Θεός θέλει άβουλα όντα, ή, αντιθέτως, υπεύθυνους ανθρώπους, προικισμένους με τα έξοχα χαρίσματα του αυτεξουσίου, της αγάπης, της δημιουργικότητας, της  κοινωνίας. Αν είναι σύμφωνες με την Ορθόδοξη Παράδοση ιδέες περί «ιδιωτικής» πίστεως, που οι φορείς της Παγκοσμιοποιήσεως προωθούν και θέλουν να μας επιβάλουν. Η απάντηση σ’ αυτά τα σπουδαιότατα ζητήματα νομίζω πως έρχεται από μια «ψηλάφηση» της Ελληνορθόδοξης Παραδόσεως, των Εορτών και του εκκλησιαστικού τρόπου ζωής. Ψηλάφησις του Θωμά Για σαράντα μέρες ο Ιησούς εμφανιζόταν στους μαθητές Του, ώσπου ανελήφθη στους Ουρανούς. Ο πραγματικός χριστιανός δεν επαναπαύεται. Βρίσκεται διαρκώς «καθ’ οδόν», ακοίμητος «ταξιδιώτης», αναζητητής της πνευματικής ζωής, αλλά και «συνοδοιπόρος» του Κυρίου. Μακάρι κι εμείς να μοιάσουμε στο Λουκά και στον Κλεόπα, που η καρδιά τους «καιγόταν», καθώς πορεύονταν προς τους Εμμαούς και ανυποψίαστοι μιλούσαν μαζί Του. Κι Εκείνος, όπως τους είχε υποσχεθεί, αποκαλύπτεται  αναστημένος και δοξαζόμενος στην Εκκλησία Του, στους αιώνες των αιώνων!

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176655

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 10/07/2020 εορτάζουν:Άγιοι Σαράντα Πέντε ΜάρτυρεςΆγιοι Βιάνωρ και ΣιλουανόςΆγιος Απολλώνιος από τις ΣάρδειςΆγιοι ΜύριοιΣύναξη πάντων των Βατοπαιδινών ΑγίωνΆγιος Αθανάσιος ο ΠεντασχοινίτηςΌσιοι Παρθένιος και Ευμένιος οι εν Γορτύνη της Νήσου ΚρήτηςΟσία ΑμαλίαΣύναξη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εν τοις Βιάτου ή ΒεώτουΑνακομιδή Ιερών Λειψανων του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Άσσου εν Γέρα ΛέσβουΆγιος Τιθόης […]
Go To Top