ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΝΥΜΦΩΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

16,Απρ

Μικρό Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα (Β΄ Μέρος)

Από τα Άγια Πάθη, στην Ανάσταση του Κυρίου

          Πολλά και διάφορα ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις μέρες  για  την Πίστη  και  τη Λατρεία, με αφορμή την τρομερή πανδημία που πλήττει τον πληθυσμό της γης. Βέβαια, καλά κάνουμε και «Μένουμε σπίτι»- μακάρι γρήγορα να τελειώσει γρήγορα το αναπάντεχο κακό. Μπορούμε να προσευχόμαστε παντού. Αλλά, Θεία Λειτουργία γίνεται μόνο στους ναούς (εκτάκτως, μπορεί και εκτός), για το λαό και με το λαό του Θεού-πράγμα που δηλώνει και η ίδια η λέξη. Και, χωρίς τακτική Θεία Κοινωνία- με τις αναγκαίες, εννοείται, προϋποθέσεις- δε σωζόμαστε οι χριστιανοί, όσες κι αν κάνομε νηστείες, αγαθοεργίες, αγρυπνίες, προσευχές. Αλλά, κι εκείνοι που, τρομοκρατημένοι από την ταχύτατη διάδοση της νόσου, υπό την επήρεια του επιστημονισμού τους, με περίσσεια έπαρση και αυτοπεποίθηση κατασυκοφάντησαν τη Θεία Ευχαριστία και λοιδορούν τους πιστούς, είναι καιρός να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να εγκαταλείψουν τις πλάνες τους. Γιατί, δεν μπορεί κανείς, κληρικός ή λαϊκός, πιστός ή άπιστος, να τοποθετεί τον εαυτό του πάνω από την Αγία Εκκλησία-το Σώμα του Χριστού.

          Συνεχίζομε τώρα το «Οδοιπορικό» μας, με τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε, σύμφωνα με το Συναξάριο, γιορτάζουμε: τον Ιερό Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου στη Γεθσημανή και την προδοσία του Ιούδα. Από τις πιο κατανυκτικές, η Ακολουθία του Νιπτήρα τελείται την Τετάρτη το βράδυ, αμέσως μετά το μυστήριο του Ευχελαίου. Ο ανεπανάληπτος Κανόνας, που αναφέρεται στη φιλοξενία του Οικοδεσπότη Χριστού, υποβάλλει  βαθιά κατάνυξη και αποπνέει μυστική θεολογία. Τη Μεγάλη Πέμπτη πρωί, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, τελείται η Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Στο όλο κλίμα  μάς εισάγει ο επόμενος ύμνος:

«Ότε οι ένδοξοι μαθηταί, εν τω νιπτήρι του Δείπνου, εφωτίζοντο, τότε Ιούδας ο δυσσεβής φιλαργυρίαν νοσήσας εσκοτίζετο και ανόμοις κριταίς, σε τον δίκαιον Κριτήν παραδίδωσι. Βλέπε, χρημάτων εραστά, τον δια ταύτα αγχόνη χρησάμενον, φεύγε ακόρεστον ψυχήν, την διδασκάλω τοιαύτα τολμήσασαν. Ο περί πάντας αγαθός, Κύριε, δόξα σοι».

Με την Ακολουθία των Αγίων Παθών, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, ξαναζωντανεύει μπροστά μας και μέσα μας το Θείον Δράμα. Οι πιστοί νιώθουν ότι γι’ αυτούς: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας»!

Την άλλη μέρα, τη Μεγάλη Παρασκευή, από το πρωί, βαρύ πένθος απλώνεται παντού: «Σήμερο μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα, σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται…» (Μοιρολόι της Παναγίας). Οι Μεγάλες Ώρες, με τις καταπληκτικές Προφητείες και τα ωραία τροπάρια, βαθιά κατανυκτικές. Η συγκίνηση κορυφώνεται στον Εσπερινό, με την αναπαράσταση της Αποκαθηλώσεως και της Ταφής του αχράντου Σώματος του Χριστού. Ποια καρδιά δεν καίγεται, ποια μάτια δε δακρύζουν, στο άκουσμα του ύμνου, «Σε τον αναβαλλόμενον το φως»; Μα, και πόσοι, φέτος, μαζί  με τον γλυκύτατο Ιησού, δε θα θρηνούν και πρόσωπα δικά τους; Μόνος του, στη μέση του Ναού, στολισμένος με  ξενύχτι και αγάπη πολλή, ο Επιτάφιος, θα μοσχοβολάει με τις ευωδίες της ανοίξεως και με τα ανάμικτα συναισθήματα των καταπικραμένων και απαρηγόρητων πιστών, που δε θα ακούσουν τα Εγκώμια, ούτε θα αξιωθούν την Περιφορά του! Όμως, έρχεται η η καταπληκτική Προφητεία του Ιεζεκιήλ, στο τέλος της βραδιάς, να μας δώσει ελπίδα και δύναμη, αποκαλύπτοντας την ανάσταση των νεκρών, που θα γίνει με τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

«Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ, ἀπὸ τοῦ ξύλου καθελών, τὸ ἄχραντόν σου Σῶμα, σινδόνι καθαρᾷ εἱλήσας καὶ ἀρώμασιν, ἐν μνήματι καινῷ κηδεύσας ἀπέθετο· ἀλλὰ τριήμερος ἀνέστης Κύριε, παρέχων τῷ κόσμῳ τὸ μέγα ἔλεος».

             Φτάνομε πια στο τέρμα της Μεγάλης Εβδομάδας, με το υπερευλογημένο Σάββατο, κατά το οποίο:  «Την Θεόσωμον Ταφήν και την εις Άδου κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν». Το πρωί τελούνται: ο αναστάσιμος Εσπερινός, η «Πρώτη Ανάσταση» και, στη συνέχεια, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ, με την πανηγυρικότατη τελετή της Αναστάσεως, τους ανεπανάληπτους, χαρμόσυνους ύμνους και την ωραιότατη Θεία Λειτουργία, περνάμε στο Άγιο Πάσχα-τη μεγαλύτερη Εορτή των Ορθοδόξων. Την Κυριακή το μεσημέρι (ή το απόγευμα), ο Εσπερινός της Αγάπης έρχεται να κλείσει το λατρευτικό  κύκλο των οκτώ ημερών, που είδαμε, ενώ ήδη έχει αρχίσει το Πεντηκοστάριο, με τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα θεωρούμενη ως μια Ημέρα της Αναστάσεως, την Πρώτη και Όγδοη συγχρόνως, που ανοίγει τις πύλες της αιώνιας Βασιλείας.

          Ζούμε μια πρωτόγνωρη τραγωδία, που κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς την αιτία της, ούτε και να προβλέψει την εξέλιξή της. Ιδιαιτέρως οι πιστοί κάθε ηλικίας, μα ακόμα και οι λίγοι άσχετοι με την Εκκλησία, τούτες τις μέρες θλίβονται, παρακολουθώντας αμίλητοι, σαν την Παναγιά, αυτό το ανεξήγητο Δράμα. Όμως, δε θα μας αφήσει  ο Κύριος. Ξέρομε καλά ότι, μετά το Σταυρό, έρχεται η εμπειρία της Αναστάσεως, που φέτος θα τη βιώσουμε μακριά από τους ναούς. «Μένοντας στο σπίτι» και «εσωτερικά». Στερημένοι το  θεϊκό Τραπέζι της αναστάσιμης χαράς. Πολυεύσπλαχνε Κύριε, ας μην επιτρέψεις να ξανασυμβεί! Καλή Ανάσταση, αδελφοί.

Νίκος Σιγανός – Θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3189620

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 22/09/2020 εορτάζουν:Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο ΘαυματουργόςΆγιος Φωκάς ο κηπουρόςΆγιοι Ισαάκ και ΜαρτίνοςΌσιος Κοσμάς ο ΖωγραφίτηςΆγιοι Είκοσι Έξι Οσιομάρτυρες ΖωγραφίτεςΟσία Παρασκευή του Σάρωφ - ΝτιβέεβοΠεριττώς αναφέρεται από ορισμένους συναξαριστές η μνήμη της Αγίας Δροσίδος κόρης του Tραϊανού, και των πέντε Kανονικών (βλέπε 22 Μαρτίου).ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Γαλ. ε´ 11 - 21Ευαγγέλιο: Λουκ. γ´ […]
Go To Top