Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

23,Μάρ

Ο Ευαγγελισμός είναι το χαρμόσυνο μήνυμα το οποίο πήρε η Παναγία από τον αρχάγγελο Γαβριήλ ότι θα φέρει τον Υιό του Θεού στον κόσμο. Η Μαρία, κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, ζούσε μία ευσεβή ζωή στο ναό της Ναζαρέτ, με προσευχή και μελέτη των εντολών του Θεού. Σε ηλικία 15 χρονών αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ. Η ταπεινότητά της, η πίστη της και η καθαρότητα της ψυχής της ήταν αυτά που την έκαναν να ξεχωρίζει και να την επιλέξει ο Θεός, για να φέρει στον κόσμο τον Υιό Του. Έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ο Θεός στη Μαρία και της ανακοίνωσε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου. Με ταπείνωση δέχθηκε η Μαρία, ως δούλη Κυρίου, να γίνει το θέλημά Του και ήρθε το Άγιο Πνεύμα μέσα της, οπότε η αναμονή για την έλευση του Σωτήρος τελείωσε και η λύτρωση της ανθρωπότητας ξεκινούσε.

Η πτώση του ανθρώπου και η εκδίωξή του από τον παράδεισο επέφερε τραγικές συνέπειες στον άνθρωπο. Γνώρισε τον πόνο, το φθόνο, την κακία, τη ζήλια και κυρίως το θάνατο, πνευματικό και σωματικό. Ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από το Θεό, υπερεκτίμησε την αξία του και έφτασε στο σημείο να θεωρεί τον εαυτό του Θεό. Όμως, ο Δημιουργός – Πατέρας δε θα μπορούσε να αφήσει το παιδί του αβοήθητο και στέλνει τον Υιό Του. Η απόλυτη πράξη αγάπης προς τον άνθρωπο. Η Ενανθρώπηση του ίδιου του Θεού, προκειμένου να προσφέρει τη λύτρωση στον άνθρωπο.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του Ευαγγελισμού. Η λύτρωση. Η λύτρωση από την αμαρτία και η ελευθερία από τα δεσμά του θανάτου. Ο Χριστός ανακαινίζει την ανθρώπινη φύση και την απελευθερώνει από τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου. Αυτήν την ανακαινισμένη φύση την προσφέρει στον άνθρωπο με το βάπτισμα και τη Θεία Ευχαριστία. Όπως η θεία και η ανθρώπινη φύση ενώθηκαν στη μήτρα της Παρθένου, έτσι και ο άνθρωπος ενώνεται με το Χριστό μέσω του άρτου και του οίνου της Θείας Ευχαριστίας. Απελευθερώνεται από το διάβολο, ανακαινίζεται με τα Μυστήρια του Βαπτίσματος και της Θείας Ευχαριστίας και βρίσκει ξανά το δρόμο προς τη θέωση.

Αυτό το δώρο του Θεού το πρόσφερε στην ανθρωπότητα η Παναγία μας. Για αυτό και ο λαός, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς την Παναγία και την ευλάβειά του, έχει χτίσει αμέτρητες Εκκλησίες, ξωκλήσια και Μοναστήρια προς τιμήν Της και Της έχει προσδώσει ονόματα με τα πιο γλυκά επίθετα. Παναγία Γλυκοφιλούσα, Αειπάρθενος, Ελεούσα, Κεχαριτωμένη, Δέσποινα, Θεοτόκος, Θεομήτωρ και άλλα πολλά τα οποία εκφράζουν την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό Της. Προσκυνά τις θαυματουργές εικόνες Της και ζητά πάντα την προστασία Της, καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος, η σκάλα προς τη Βασιλεία του Θεού.

Σίσσυ-Χρυσή Αγγελίδου - θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3127966

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 21/02/2020 εορτάζουν:Όσιος Τιμόθεος ὁ ἐν ΣυμβόλοιςΆγιος Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της ΜεγάληςΆγιος Ιωάννης Γ' Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ο από ΣχολαστικώνΆγιος Ζαχαρίας Πατριάρχης ΙεροσολύμωνΆγιος Γεώργιος επίσκοπος ΑμάστριδοςΌσιοι Ανδρέας και ΑνατόλιοςΆγιοι Βερούλιος, Σεκουνδίνος, Σιρίκιος, Φελίσιος, Σέρβουλος, Σατουρνίνος, Φουρτουνάτος και οι συν αυτοίς ΜάρτυρεςΆγιος Μαξιμιανός, Αρχιεπίσκοπος ΡαβέννηςΣύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Κοζελσλάνσκ της ΡωσίαςΠεριττώς αναφέρεται από […]
Go To Top