Οι άνδρες αγαπάτε τας γυναίκας εαυτών

30,Δεκ

Μέρος 1ον
«Οι άνδρες αγαπάτε τας γυναίκας εαυτών, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την Εκκλησίαν και εαυτόν παρέδωκεν υπέρ αυτής… ο αγαπών την εαυτού γυναίκα εαυτόν αγαπά… και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν».

Αυτά είναι δύο χαρακτηριστικά σημεία του αποστολικού αναγνώσματος (Εφεσ. 5,20-23) της ακολουθίας του γάμου.

Ο έρωτας

Ο άνθρωπος είναι ένα ον με δύο διαφορετικά φύλα, καθένα από τα οποία έχει δικά του χαρακτηριστικά, σωματικά και ψυχικά. Η συμπλήρωση του καθενός επιτυγχάνεται με τη συνάντηση με το αντίθετο φύλο, δηλαδή με το άνοιγμα σ’ ένα διαφορετικό κόσμο. Η έννοια του έρωτα για την Εκκλησία σχετίζεται με τ’ ολόψυχο δόσιμο του ενός προς τον άλλο, του γεμίσματος του ενός από τον άλλο. Η εγωιστική πράξη είναι ανέραστη πράξη.

Το μυστήριο του γάμου

Το μυστήριο του γάμου εισάγει τους δυο ανθρώπους ως ζευγάρι, ως σχέση μοναδικών και ανεπανάληπτων προσώπων στο Σώμα του Χριστού. Το ζευγάρι καλείται να υπερβεί κάθε μορφή ατομικισμού και συμφεροντολογίας. Όπως κάθε μυστήριο, έτσι και το μυστήριο του γάμου δεν είναι μια κοσμική τελετή ή ευκαιρία για επίδειξη, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό: είναι μια γιορτή, μια χαρά στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο οι συγγενείς και οι προσκεκλημένοι, αλλά όλο το σώμα της Εκκλησίας.

Γάμος και Θεία Ευχαριστία

Γι’ αυτό άλλωστε, το μυστήριο του γάμου ήταν αρχικά συνδεδεμένο με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Η ακολουθία του γάμου είναι από τις πιο πλούσιες σε τελετουργικά στοιχεία, με συμβολικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Ας μη λησμονούμε ότι «δια των συμβόλων ο Χριστός σημαίνεται και μετέχεται» (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, «Περί της ουρανίου ιεραρχίας» PG 3437C). Πολλά γαμήλια σύμβολα έχουν ως πηγή τους τη Θεία Λειτουργία, έστω κι αν από τον 8ο αιώνα έχουμε την οριστική αποσύνδεση του γάμου από αυτή και τη δημιουργία μιας εκτενούς ακολουθίας.

Τα δαχτυλίδια

Από μέσο εγγύησης των συναλλαγών και ως σημείο αναγνώρισης φίλων σε τυχαία συνάντησή τους, τα δαχτυλίδια στην αρχαία Ρώμη έγιναν συνώνυμα της εξουσίας και της δύναμης, με τα μέλη της ανώτερης κοινωνικά τάξης να φορούν χρυσά και τους πληβείους να φορούν ασημένια. Κάτι παρόμοιο συνέβη και κατά την ιουστινιάνειο εποχή όπου οι ελεύθεροι φορούσαν χρυσά, οι απελεύθεροι αργυρά και οι δούλοι σιδερένια. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Λίνου Πολίτη: στις πολιτισμένες κοινωνίες το δαχτυλίδι του γάμου επείχε θέση σφραγίδας, με την οποία ο άνδρας καθιστούσε τη γυναίκα του βασίλισσα και οικονόμο του σπιτιού του παρέχοντάς της εξουσία.

Τα δαχτυλίδια στην Αγία Γραφή

Στη διδασκαλία της Αγίας Γραφής το δαχτυλίδι παίρνει διάφορες σημασίες: σύμβολο δύναμης και εξουσίας, δόξας και αναγνώρισης, σύμβολο της φιλανθρωπίας του Θεού, αφού «δια δαχτυλιδιού ο πατήρ ημών ο ουράνιος οικτίρμων γέγονεν επί τον άσωτον υιόν» (Λκ. 15-22). Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης διασώζει την εξής παράδοση: το δακτυλίδι του άντρα πρέπει να είναι σιδερένιο, εξαιτίας της σωματικής δύναμης του ανδρικού φύλου και της γυναίκας χρυσό, εξαιτίας της απλότητας και της αγνότητας αυτής. (Συμεών Θεσ/νίκης «Περί του τιμίου νομίμου γάμου « PG 155,508AB). Στο Μικρό Ευχολόγιο συναντάται μια παρόμοια παράδοση, το αντρικό δαχτυλίδι πρέπει να είναι χρυσό και το γυναικείο αργυρό, γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη η γυναίκα ομοιάζει με τη σελήνη η οποία φωτίζεται από τον ήλιο.

Συνεχίζεται…

Ιωάννα Δρακωνάκη -
Κρητσωτάκη, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176314

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 06/07/2020 εορτάζουν:Όσιος Σισώης ο μεγάλοςΆγιοι Λουκία η παρθενομάρτυς, Ρήξος βικάριος και πολλοί άλλοι που μαρτύρησαν στην ΚομπανίαΆγιοι Εικοσιτέσσερις ΜάρτυρεςΆγιος Αστείος επίσκοπος ΔυρραχίουΆγιοι Φιλήμων, Άρχιππος και ΟνήσιμοςΆγιος ΑπολλώνιοςΆγιος ΑλεξανδρίωνΆγιος ΕπίμαχοςΜετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Οσίου ΕυδοκίμουΌσιος ΣίσινιοςΆγιος Κύριλλος ο οσιομάρτυρας από τη θεσσαλονίκηΆγιος Palladius απόστολος της ΣκωτίαςΆγιος ΒασίλειοςΕύρεσις των τιμίων λειψάνων της […]
Go To Top