Ξερή γη

23,Απρ

Άρθρο του περιοδικού “Ευ”

Τα κενά της ξερής γης… της αφυδατωμένης επιφάνειας… οι ασύμμετρες ρωγμές στο χώμα, το ξερό πια χώμα.

Περπατάς σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ενθουσιάζεσαι με την ανάταση ψυχής που σου προσφέρει, απολαμβάνεις, ξεκουράζεσαι, θεραπεύεις τα μάτια σου από την καθημερινή τους ρουτίνα, εξασκείς το σώμα που έχει γίνει έρμαιο των ασθενειών από την απραξία.

Συγκλονιστικές οι εικόνες από τη χλωρίδα και την πανίδα από το βαθύ και εναλλασσόμενο ανακάτεμα των ήχων και των χρωμάτων.

Ανάσες γρήγορες, ανάσες βαθιές περνάνε στα πνευμόνια αυτό που χρειάζονται, το οξυγόνο, κι αισθάνεσαι κάθε σημείο τους να γεμίζει και να φορτίζει ξανά και ξανά την μπαταρία… σε κάθε βήμα.

Αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά. Ο περίπατος αυτός πλέον, η εξάσκηση έντονη ή χαλαρή ανάλογα με τη διάθεση… ορίζει το ρυθμό που στο σώμα μας, το υλικό μας μέρος, θα ακολουθήσει.

Τα πάντα για το σώμα… μα τα πάντα!!!

Η εμφάνισή μας πάντα να είναι Τέλεια, να έχουμε τη δυνατότητα να προκαλέσουμε βλέμματα, να προκαλέσουμε θαυμασμό.

Το πέρασμά μας να δημιουργήσει περιέργεια, να δημιουργήσει σχόλια, να αφήσει θετικές εντυπώσεις… και όλα αυτά, πριν καν ανοίξουμε το στόμα…

Έχουμε φροντίσει τα μέγιστα για το προφίλ στην κοινωνία που περιφερόμαστε…

Την κοινωνία με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που βλέπουμε και μιμούμαστε καθημερινά. Που επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, μόνο και μόνο για να είμαστε αρεστοί.

Τα χρώματα, τα αρώματα και τους ήχους που κάποιοι δημιουργούν.

Γενικά κινούμαστε σ’ ένα περιβάλλον που κοιτάμε το έξω…

Κανείς, σχεδόν, δεν ενδιαφέρεται για το μέσα, στο εσωτερικό τι γίνεται;;; Ξεραΐλα θα έλεγα…

Οι άνθρωποι επηρεασμένοι από τους ρυθμούς, τους αριθμούς, τους εντυπωσιασμούς ξεχνάμε.

Ένα όμορφο λουλούδι θέλει περιποίηση, θέλει φροντίδα, ενδιαφέρον, διάθεση χρόνου.

Πρέπει να είσαι εκεί σχεδόν καθημερινά να του δίνεις ό,τι χρειάζεται. Δε μιλάει, αλλά δεν είναι άψυχο… σου δείχνει τι χρειάζεται, για να παραμείνει εκεί ζωντανό… όπως η ψυχή μας.

Η θέση του συνήθως μόνιμη κάπου σε μια γωνία ή δίπλα σε κάποια κάγκελα μπαλκονιού. Είναι εκτεθειμένο στη βροχή, στον ήλιο, στον άνεμο, στο κρύο… όπως κι η ψυχή μας.

Τι ζητά το έρμο το λουλούδι… βασικά λίγο νερό, να δροσιστεί, να συνεχίσει να παραμένει ζωντανό.

Εμείς, όμως, το δοκιμάζουμε και τ’ αφήνουμε να δούμε μέχρι πότε θ’ αντέξει. Αρχίζει το χώμα από τη δίψα να μαζεύεται και να δημιουργεί κενά… Τότε για μια στιγμή θυμόμαστε, βάζουμε λίγο νερό και σώζουμε την παρτίδα… το ίδιο και με την ψυχή μας.

Αυτήν την αδιαφορία τη δείχνουμε πολλές φορές δοκιμάζοντας τις δυνατότητες του φυτού και φτάνοντας στα άκρα …

Τώρα, όμως, έχουν δημιουργηθεί πολλές και μεγάλες ρωγμές. Προσπαθούμε να το δροσίσουμε, αλλά μάταια. Το χώμα έχει χάσει την ικανότητα να απορροφά και το νερό φεύγει, χάνεται …

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την ψυχή μας, μένει για πάρα πολύ διάστημα στο σκοτάδι από την αδιαφορία μας, εκτεθειμένη στους πειρασμούς, απότιστη από αγάπη, απότιστη από φροντίδα, χωρίς σκάλισμα, χωρίς λίπανση… και ξαφνικά, όταν έχει ερημοποιηθεί, ψάχνουμε νερό να την δροσίσουμε… είναι σχεδόν πάντα αργά.

Το άφθονο νερό που της δίνουμε εξαφανίζεται, δε σταματά καν, για να το δούμε. Απορούμε πού πάει τόσο νερό…

Όμως, εκείνη έχει χάσει την ικανότητα να το συγκρατήσει. Είναι αγύμναστη, είναι ταλαιπωρημένη από την αδιαφορία μας, έχει δεχτεί χιλιάδες χτυπήματα, την έχουμε διαλύσει…

Την έχουμε γεμίσει με ασύμμετρες ρωγμές. Είναι ξερή πια, δε ζει… είναι, όμως, μέσα μας… Είναι δυνατή, γιατί έχει μάθει να παλεύει μόνη της!!!


Γιώργος Μαρνέλλος
Καθ’ οδόν για το μεγάλο ταξίδι του…

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176969

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 13/07/2020 εορτάζουν:Σύναξη του Αρχαγγέλου ΓαβριήλΌσιος Στέφανος ο ΣαββαΐτηςΟσία ΣάρραΑγία Γολινδούχ η Περσίδα που μετονομάστηκε ΜαρίαΆγιοι ΗλιόφωτοιΆγιος ΟνησίφοροςΌσιος Νικόδημος της ΤισμάναΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Εβρ. β´ 2 - 10Ευαγγέλιο: Λουκ. ι´ 16 - 21
Go To Top