ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

10,Ιούν

«Τῶν ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ Μαρτύρων σου, ὡς πορφύραν καὶ βύσσον τὰ αἵματα, ἡ Ἐκκλησία σου στολισαμένη, δι’ αὐτῶν βοᾷ σοι· Χριστὲ ὁ Θεός, τῷ λαῷ σου τοὺς οἰκτιρμούς σου κατάπεμψον, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος» (Απολυτίκιον).

Κλείνει, φίλοι μου, το Πεντηκοστάριον, μια πανέμορφη  περίοδος της  Ορθόδοξης Λατρείας. Οι θεοφόροι Πατέρες όρισαν τούτη την Κυριακή να τιμούμε τους Αγίους όλων των εποχών. Το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας ( Εβρ.11,33-40 και 12, 1-2), μας δίνει την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στο Λόγο του Θεού σε μια εποχή, που όλο και σπανίζει η γνήσια πνευματική τροφή, καθώς ο Υλισμός δείχνει να κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας. Πριν προχωρήσουμε, να διευκρινίσουμε ότι ο Απόστολος των εθνών, πιθανότατα απευθύνεται σε εξ Ιουδαίων χριστιανούς της Παλαιστίνης, που δοκιμάζονταν με διωγμούς από πρώην ομοθρήσκους τους,  προφανώς, για να τους στηρίξει στην πίστη.


«Πίστις ἐστίν, ἐλπιζομένων ὑπόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων», λέει στην αρχή του κεφαλαίου.  Η πίστη, δηλαδή, σημαίνει την ύπαρξη πραγμάτων που ελπίζουμε ότι θα δούμε και θα απολαύσουμε, καθώς και την απόλυτη βεβαιότητα για κείνα που δε φαίνονται. Στους επόμενους στίχους αναφέρει τα πιο σπουδαία πρόσωπα από την Παλαιά  Διαθήκη, που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια της ζωντανής τους πίστης στην Ιστορία  ( Άβελ, Νώε, Αβραάμ, Ιακώβ, Μωυσής, Προφήτες κ. ά.).

Στο αποστολικό ανάγνωσμα απολαμβάνομε τον ανεπανάληπτο έπαινο όλων εκείνων των «δικαίων», που με την ακλόνητη πίστη τους: «κατανίκησαν βασίλεια, εργάστηκαν για τη δικαιοσύνη, γεύτηκαν τις υποσχέσεις του Θεού, έφραξαν στόματα λιονταριών, έσβησαν τη δύναμη της φωτιάς, διέφυγαν τον κίνδυνο της σφαγής, ενδυναμώθηκαν στις ασθένειες, έγιναν δυνατοί στον πόλεμο, έτρεψαν σε φυγή εχθρικές παρατάξεις. Αξιώθηκαν γυναίκες να πάρουν πίσω τα νεκρά παιδιά τους (που τα ανάστησαν Προφήτες). Άλλοι χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου, εμμένοντας στην πίστη τους, για να αναστηθούν σε μια πολύ καλύτερη (την αιώνια) ζωή. Άλλοι πάλι δοκίμασαν εμπαιγμούς, μαστιγώσεις, φυλακίσεις. Λιθοβολήθηκαν, πριονίστηκαν, θανατώθηκαν με μαχαίρι, έζησαν φορώντας προβιές, με στερήσεις, θλίψεις, κακουχίες, περιπλανώμενοι σε βουνά, σε σπηλιές και στις τρύπες της γης.

 Κι όμως, όλοι αυτοί, δεν απόκτησαν όσα τους υποσχέθηκε ο Θεός, γιατί Εκείνος είχε κάτι καλύτερο για μάς προβλέψει, ώστε να μη φτάσουν στην τελειότητα χωρίς εμάς! Για όλα αυτά, συνεχίζει ο Απόστολος, εμείς, έχοντας τριγύρω μας τόσο μεγάλο νέφος μαρτύρων, αφού αποτινάξουμε κάθε βαρύ φορτίο και την αμαρτία που μας εμπλέκει, ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που έχομε μπροστά μας, προσβλέποντας στον αρχηγό της πίστεως και τελειοποιητή Ιησού Χριστό, ο Οποίος υπέμεινε για χάρη μας το Σταυρό και κάθισε στα δεξιά του Θεού».

          Από την ίδρυση της Εκκλησίας, πολλοί ήταν οι αρνητές και οι πολέμιοι της χριστιανικής πίστης. Αναρίθμητοι όμως είναι και κείνοι που ακολούθησαν τον Κύριο, ή και μαρτύρησαν για την αγάπη Του, αν και δεν τον είδαν αυτοπροσώπως. Πίστεψαν στις μαρτυρίες των αυτοπτών θεατών και ακροατών Του. Είδαν τα έργα Του. «Διαβάζουν» τα «βιβλία» Του σ’ ολόκληρο το Σύμπαν. Τον «συναντούν»  στα βάθη της υπάρξεώς τους, μετέχοντας στην άκτιστη Χάρη του Πνεύματος, που, μετά την Πεντηκοστή, ενεργεί και θαυματουργεί ακατάπαυστα στην Εκκλησία. Καλλιεργούν, δηλαδή, τα «πνευματικά αισθητήρια», ώστε να βιώνουν «άρρητα ρήματα», που «οφθαλμός ουκ είδε και ους ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ανθρώπου ουκ ανέβη, α ητοίμασεν ο Θεός τοις αγαπώσιν αυτόν» (Α΄ Κορ. 12, 2,9).

          Λοιπόν, ο Απόστολος Παύλος ανοίγει τον ορίζοντα της σκέψης μας πολύ πιο πλατιά: στις διαστάσεις της Εκκλησίας, που είναι Σώμα Χριστού και κοινωνία ζώντων και κεκοιμημένων. Οι

δίκαιοι» της Παλαιάς Διαθήκης δεν είχαν απολαύσει τους «καρπούς» της πίστης τους, πριν από την Ανάσταση του Χριστού. Μα, και σ’ όλο το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, οι Άγιοι, όπως υποστηρίζουν οι Πατέρες, δε βιώνουν την τέλεια χαρά. Δέονται για μας, προσμένουν κι ελπίζουν τη δική μας μετάνοια, την επιστροφή μας στο Σπίτι του Ουράνιου Πατέρα, για να απολαμβάνουν μαζί μας τα αγαθά στη Βασιλεία του Θεού!

«Ὡς ἀπαρχὰς τῆς φύσεως, τῷ φυτουργῷ τῆς κτίσεως, ἡ οἰκουμένη προσφέρει σοι Κύριε, τοὺς θεοφόρους Μάρτυρας». Η Γιορτή των Αγίων Πάντων, πολύ λαοφιλής, θα λέγαμε πως σηματοδοτεί το πέρασμα προς το «πνευματικό θέρος», των Αγίων του Θεού. Ως ορθόδοξοι χριστιανοί, τους νιώθουμε κοντά μας. Όμως: «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος», κατά το αρχαίο ρητό. Μακάρι να μιμούμαστε τους Αγίους στον καθημερινό στίβο, στους δύσκολους αγώνες της ζωής. Σήμερα, που η πίστη στον Αληθινό Θεό πολεμείται και η Αγάπη πληγώνεται διαρκώς.

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3127961

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 21/02/2020 εορτάζουν:Όσιος Τιμόθεος ὁ ἐν ΣυμβόλοιςΆγιος Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της ΜεγάληςΆγιος Ιωάννης Γ' Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ο από ΣχολαστικώνΆγιος Ζαχαρίας Πατριάρχης ΙεροσολύμωνΆγιος Γεώργιος επίσκοπος ΑμάστριδοςΌσιοι Ανδρέας και ΑνατόλιοςΆγιοι Βερούλιος, Σεκουνδίνος, Σιρίκιος, Φελίσιος, Σέρβουλος, Σατουρνίνος, Φουρτουνάτος και οι συν αυτοίς ΜάρτυρεςΆγιος Μαξιμιανός, Αρχιεπίσκοπος ΡαβέννηςΣύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Κοζελσλάνσκ της ΡωσίαςΠεριττώς αναφέρεται από […]
Go To Top