ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΟΡΕΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

15,Οκτ

«Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού»

Τα υπέροχα λόγια του  Κυρίου, του Μόνου Αληθινού Θεού, θα ηχήσουν στα αυτιά μας τούτη την Κυριακή, που μας καλεί να τον ακούσομε προσεκτικά, και θα μας εξηγήσει ο ίδιος τί εννοούσε. Με τις ανεπανάληπτες Παραβολές, ο θείος Παιδαγωγός διδάσκει υψηλές αλήθειες, με εποπτικό, παραστατικό τρόπο. Ωστόσο,  είπε πως στους μαθητές Του δόθηκε η χάρη να γνωρίσουν τα μυστήρια της Βασιλείας του Θεού, ενώ οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τα λόγια Του, σαν να έχουν κλείσει τα μάτια και τα αυτιά τους σ’ όσα φανερώνει μπροστά τους.

Ας φανταστούμε τον Ιησού να ξεκινάει το έργο Του από τη Ναζαρέτ, την όμορφη κωμόπολη όπου είχε ζήσει μέχρι τα τριάντα Του χρόνια, με το «προγραμματικό» κήρυγμά Του, με το οποίο διαβεβαιώνει ότι Αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Μα, οι συμπατριώτες Του τον κυνήγησαν και γλύτωσε κατά τρόπο θαυμαστό. Στα χωριά της Γαλιλαίας, στις ακρογιαλιές της Λίμνης Γεννησαρέτ, θα «ψαρέψει» τους μαθητές. Θα κάνει θαύματα, κι ο κόσμος θα τον ακολουθεί παντού, μη χορταίνοντας τις θείες διδασκαλίες Του. Θα δοθούν αμέτρητες ευκαιρίες να ομολογήσουν τη θεότητά Του άνθρωποι αγράμματοι, απλοί, μα και γραμματισμένοι, που θα γίνουν φανεροί ή κρυφοί μαθητές Του. Τον ενδιέφερε η γνώμη των ανθρώπων, έχοντας όμως απόλυτη αυτοσυνειδησία. Έδειχνε τη δύναμη της θεότητας, μιλούσε για τη θεϊκή Του προέλευση και υπόσταση, και, όπως στον υπέροχο διάλογο με τη Σαμαρείτισσα, ομολογούσε πως είναι ο Σωτήρας.

 Ο Ίδιος, επίσης, χαρακτήριζε όλους όσοι θεοποιούν τον εαυτό τους «ληστές», γιατί οικειοποιούνται ρόλους και ιδιότητες που δεν έχουν, σ’ όλες τις εποχές, μέχρι και τη δική μας. Εκείνος δεν είπε ότι είναι η Οδός, η Ανάσταση και η Ζωή; Μήπως δεν επαλήθευσε όσα είχε πει, με τη Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάστασή Του; Για σαράντα μέρες εμφανιζόταν Αναστημένος στους μαθητές Του, για να τονώσει την πίστη τους. Κι έστειλε, ύστερα, το Άγιον Πνεύμα, για να ιδρυθεί και να πορεύεται με την καθοδήγησή Του η Εκκλησία επί της γης.

 Και κήρυτταν οι Απόστολοι, οι αυθεντικοί, αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του Λόγου, βάπτιζαν και θαυματουργούσαν στο όνομά Του και διαδόθηκε το Ευαγγέλιο ως τα πέρατα της γης. Εκατομμύρια ανθρώπων έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό. Αναδείχτηκαν Μάρτυρες, Ομολογητές, Όσιοι, θεοφόροι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας, αστέρες του νοητού στερεώματος, που διατύπωσαν τα δόγματα με σαφήνεια, διακονώντας το μέγα Μυστήριο της Θεολογίας, κατέχοντας, βεβαίως την «κατά κόσμον» σοφία, αλλά, κυρίως, τρεφόμενοι, όπως οι Μαθητές στο Υπερώο εκείνη τη Νύχτα, με το Λόγο και τη Θεία Ευχαριστία και ζωοποιούμενοι από το Άγιον Πνεύμα. Έτσι διαμορφώθηκε η διδασκαλία της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας μας και από γενιά σε γενιά, ως Παράδοση γραπτή και προφορική, έφτασε μέχρι σήμερα, ως ο πολυτιμότερος θησαυρός του Θεού στον κόσμο!

Θα μου πείτε: είναι γνωστά όλα αυτά. Δεν ξέρω. Πάντως, πολλοί, παρασυρμένοι από το πνεύμα της Παγκοσμιοποίησης και της «πολυπολιτισμικότητας», τα υποτιμούν, υποβιβάζοντας τον Ιησού στο επίπεδο των ιδρυτών των θρησκειών του κόσμου και την Αγία Γραφή, που είναι θεόπνευστη και αξεπέραστη σε αριθμό κυκλοφορίας και μεταφράσεις, την εξισώνουν με τα «ιερά» κείμενα  ανθρώπων βουτηγμένων στην αμαρτία, την πλάνη, τη φθορά! Άραγε, πόσοι από τους χριστιανούς γνωρίζουν την αξία  της Παραδόσεως; Η θέα, και μόνο, του Ευαγγελίου, τοποθετημένου πάνω στην Αγία Τράπεζα, και η ανάγνωσή του στη Θεία Λειτουργία, θα έπρεπε να μας συγκλονίζουν. Η συνειδητοποίηση της ανεπανάληπτης αξίας του, η εντρύφηση στα άγια νοήματά του, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε άλλες επιλογές. Σε ριζικές αλλαγές στην προσωπική και την κοινωνική μας ζωή.

Σήμερα, οι καρδιές των πολλών έχουν σκληρύνει σαν πέτρες. Ξεθωριάζει η πίστη τους. Δεν τους συγκινεί ο Λόγος του Θεού. Με την αμάθεια, τη χλιαρότητα και την πολυπραγμοσύνη, αδιαφορούν για τα σπουδαία της εκκλησιαστικής ζωής, μένοντας στην επιφάνεια, στην κατάκριση, στο γνωστό «κουτσομπολιό»! Μήπως λοιπόν, είναι καιρός να  αναλογιστούμε τις ευθύνες μας; Ας σκεφτούμε ότι, μέσα από τα ιερά κείμενα, «μιλάει» ο Χριστός. Μας αποκαλύπτει  τις  αλήθειες και  ζητάει την καρδιά μας. Αλλά η Αγία Γραφή είναι σαν το μαχαίρι, που χρειάζεται προσοχή. Σαν τη θάλασσα, που δίνει ζωή, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Είναι φωτιά που ζεσταίνει τις καρδιές, μα μπορεί και να καταστρέψει εκείνους που διαστρέφουν τα θεία λόγια και τα προσαρμόζουν στις σατανικές τους πλάνες. Όμως, οι ορθόδοξοι χριστιανοί μπορούν να αποφύγουν αυτούς τους θανατερούς κινδύνους, εφ’ όσον, ως μιμητές των Αποστόλων, ζουν και πολιτεύονται με συνέπεια εντός της Εκκλησίας, που είναι ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες. Έτσι βιώνουν τη φανερωμένη και ερχόμενη Βασιλεία του Θεού.

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3189618

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 22/09/2020 εορτάζουν:Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο ΘαυματουργόςΆγιος Φωκάς ο κηπουρόςΆγιοι Ισαάκ και ΜαρτίνοςΌσιος Κοσμάς ο ΖωγραφίτηςΆγιοι Είκοσι Έξι Οσιομάρτυρες ΖωγραφίτεςΟσία Παρασκευή του Σάρωφ - ΝτιβέεβοΠεριττώς αναφέρεται από ορισμένους συναξαριστές η μνήμη της Αγίας Δροσίδος κόρης του Tραϊανού, και των πέντε Kανονικών (βλέπε 22 Μαρτίου).ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Γαλ. ε´ 11 - 21Ευαγγέλιο: Λουκ. γ´ […]
Go To Top