Μεγάλη εβδομάδα

15,Απρ

Άρθρο του περιοδικού “Ευ”

Σε λίγες μέρες, και καθώς οι «Χαιρετισμοί» προς την Υπεραγία Θεοτόκος μας έχουν ολοκληρωθεί, πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα

ή Εβδομάδα των Παθών.

Από την Κυριακή των Βαΐων ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών. Ο Χριστός εισέρχεται στην Ιερουσαλήμ και πλήθος κόσμου Τον υποδέχεται «μετά βαΐων και κλάδων»(Ιω. 12, 12-13), φωνάζοντας «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ» (Ιω. 12,13). Ο Χριστός εισέρχεται στην Ιερουσαλήμ ως Βασιλιάς και θα σταυρωθεί ως κακοποιός. Και ενώ γύρω Του επικρατεί ενθουσιασμός, ξέρει ότι αυτοί που εκείνη την στιγμή Τον χειροκροτούν και Τον επευφημούν, σε λίγες μέρες θα Τον αρνηθούν και θα Τον στείλουν στον Σταυρό. Ο Χριστός εισέρχεται στην ουσία στο δρόμο της Σωτηρίας του Ανθρώπου με την Σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του. Έτσι και οι πιστοί την Κυριακή των Βαΐων υποδέχονται τον Χριστό ως Λυτρωτή και ξεκινάνε μαζί Του το δρόμο προς την Σωτηρία.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με τις «Ακολουθίες του Νυμφίου», οι οποίες είναι οι Ακολουθίες των πρώτων τεσσάρων ημερών και οι οποίες προετοιμάζουν τους πιστούς για το Θείο Δράμα. (Κατ’ οικονομίαν η Εκκλησία καθιέρωσε κάθε βράδυ να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης μέρας, προκειμένου να συμμετέχουν στις Ακολουθίες όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί. Έτσι, την Κυριακή των Βαΐων ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, τη Μεγάλη Δευτέρα ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, και ούτω κάθε εξής.).

Κυριακή των Βαΐων

Έτσι, το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων οι πιστοί με το τροπάριο «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται…» ξεκινούν ως συνοδοιπόροι του Χριστού το δρόμο προς την Σταύρωση και την Ανάσταση. Επίσης, παρακολουθούν δύο σημαντικά γεγονότα. Τη ζωή του Ιωσήφ του «Παγκάλου», γιου του Ιακώβ ( Γεν. 37-50) και το περιστατικό με την άκαρπη συκιά, την οποία καταράστηκε ο Χριστός και με έναν μόνο λόγο Του ξεράθηκε (Λκ. 13, 1-9). Με τις δύο αυτές ιστορίες οι πιστοί διδάσκονται ότι ο αγώνας για τη σωτηρία είναι δύσκολος και γεμάτος φθόνος και ζήλια από τους άλλους, όπως στην περίπτωση του Ιωσήφ, τον οποίο ζήλευαν τα αδέρφια του για την ενάρετη ζωή του. Και ότι η απομάκρυνση από τον Θεό, μόνο μαρασμό και θλίψη μπορεί να φέρει.

Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μεγάλη Δευτέρα (Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης) οι πιστοί αναθυμούνται την παραβολή του Χριστού για τις 10 μωρές παρθένες (Μτ. 25, 1-13) και την παραβολή των ταλάντων (Μτ. 25, 14-30). Με τις δύο αυτές παραβολές ο Χριστός συμβουλεύει τους πιστούς να είναι φιλάνθρωποι, εργατικοί και να καλλιεργούν τα πνευματικά τους χαρίσματα.

Μεγάλη Τρίτη

Τη Μεγάλη Τρίτη (Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης) ψάλλεται το τροπάριο της Υμνογράφου Μοναχής, Κασσιανής, η οποία συχνά συγχέεται με την αμαρτωλή γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Χριστού, μετανόησε και πήρε άφεση αμαρτιών από τον Χριστό (Λκ. 7,47). Στην αμαρτωλή αυτή γυναίκα που έδειξε πίστη και αφοσίωση στον Χριστό είναι αφιερωμένη η Μεγάλη Τρίτη.

Μεγάλη Τετάρτη

Τη Μεγάλη Τετάρτη (Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης), και καθώς ολοκληρώνεται η προετοιμασία των πιστών για τα Άγια Πάθη, αναμιμνήσκονται τέσσερα γεγονότα. Το πρώτο είναι ο Ιερός Νιπτήρας, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον ίδιο τον Χριστό. Η ταπείνωση που δείχνει ο Κύριος, ο Υιός του Θεού, δείχνει στους πιστούς ποια πρέπει να είναι η στάση τους και ο τρόπος ζωής τους. Ταπεινοί και υπηρέτες των συνανθρώπων τους, όπως ταπεινός ήταν και στην επίγεια ζωή του ο Χριστός. Δεύτερο είναι ο Μυστικός Δείπνος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Χριστός προσφέρει το Σώμα και το Αίμα Του στους μαθητές Του και ζητά να γίνεται αυτό εις ανάμνησή Του. Πραγματοποιείται δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας. Τρίτο είναι η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαιών, λίγο πριν τη σύλληψή Του και ακολουθεί η προδοσία του Ιούδα. Η αρχή των Παθών Του.

Μεγάλη Πέμπτη

Τα Πάθη αυτά βιώνουν οι πιστοί τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ (Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής). Μεγάλη Πέμπτη βράδυ και η Ακολουθία των Παθών εξιστορεί την πορεία του Χριστού προς τον Σταυρό. Μέσα από την ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων οι πιστοί προχωράνε μαζί με τον Χριστό προς τον Πόντιο Πιλάτο και τον Γολγοθά. Και ανάμεσα στο τέλος του 5ου Ευαγγελίου και πριν το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας». Και όλος ο κόσμος συγκλονίζεται. Τα Πάθη φτάνουν στην αποκορύφωσή τους και οι πιστοί συνταράσσονται με τον θάνατο του Θεανθρώπου. Συνταράσσονται με το γεγονός ότι ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας του κόσμου οδηγήθηκε στον θάνατο.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή (Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου) οι πιστοί θυμούνται την αποστολή του Χριστού στον Καϊάφα και εν συνεχεία στον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος μετά από ανάκριση και προκειμένου να ικανοποιήσει τους Ιουδαίους, Τον καταδικάζει και Τον στέλνει για σταύρωση (έτσι εκτελούσαν τότε τους ληστές, τους λωποδύτες, τους επαναστάτες, όλα τα παραβατικά στοιχεία εν γένει). Από εκεί και πέρα ξεκινάνε τα βασανιστήρια του Χριστού, μαστιγώματα, χλευασμός, ταπείνωση, ειρωνεία. Και την ενάτη ώρα (την ίδια ώρα έσφαζαν τον αμνό του Πάσχα τους οι Ιουδαίοι – προτύπωση της θυσίας του Υιού του Θεού) βγάζει μία μεγάλη φωνή και λέει «Τετέλεσται». Και ο ουρανός γεμίζει σύννεφα και η γη σείεται. Ο Θεός δείχνει την οργή Του για τον θάνατο του Υιού Του. Το πρωί, επομένως, της Μεγάλης Παρασκευής τελούνται οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Το σώμα του Χριστού αποκαθηλώνεται από τον Σταυρό από τον Ιωσήφ τον από Αριμαθείας και τον Νικόδημο. Αυτό το γεγονός θυμούνται οι πιστοί κατά τη διάρκεια της αναπαραστάσεως της Αποκαθηλώσεως. Το απόγευμα (κι ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη μέρα) τελείται η Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου, στην οποία ψάλλονται τα Εγκώμια ή ο Επιτάφιος Θρήνος και στη συνέχεια γίνεται η έξοδος του Επιταφίου στις γειτονιές.

Και η Μεγάλη Εβδομάδα φτάνει στην τελείωσή της. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί αναμιμνήσκεται η ταφή του Κυρίου ή αλλιώς η «εις Άδου κάθοδος του Κυρίου». Οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι ζητούν από τον Πόντιο Πιλάτο να ασφαλιστεί και να περιφρουρηθεί ο τάφος του Χριστού, γιατί, όπως είχε πει ο ίδιος, σε τρεις μέρες θα εγερθεί εκ νεκρών. Και εξέφραζαν ανησυχίες ότι οι μαθητές Του θα επιχειρούσαν να κλέψουν το σώμα Του. Με την άδεια του Πόντιου Πιλάτου σφράγισαν τον τάφο και έβαλαν στρατιώτες να τον περιφρουρούν. Ωστόσο, η Ανάσταση δε γίνεται να αποτραπεί.

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου τελείται και η πρώτη Ανάσταση.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην…» ψάλλουν οι ψάλτες και οι ιερείς και οι ναοί σε όλη την επικράτεια σείονται από τα χτυπήματα στα καθίσματα και τα στασίδια από τους πιστούς. «Σεισμός» γίνεται εκείνη την ώρα και ο Άδης τρομάζει και ο Χριστός τον νικά και προσφέρει την Αιώνια Ζωή, την Ανάσταση και τη λύση από τα δεσμά του. Το πένθος των προηγούμενων ημερών φεύγει και η χαρά για τη σωτηρία και τη νίκη επί του θανάτου καταλαμβάνει τις καρδιές των πιστών.

Στις 12 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ακούγεται σε όλη την Ελλάδα «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος» και ο θάνατος αντικρίζει την ήττα του από την πηγή της ζωής, από τον Υιό του Θεού. Το άγιο Φως της Αναστάσεως, το οποίο έχει φθάσει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας (από την Αθήνα μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό του Έβρου και από τα νησιά του Ιουνίου μέχρι την Κρήτη) από τον Πανάγιο Τάφο, φωτίζει τις καρδιές των πιστών και αγαλλιάζει τις ψυχές τους. Η ζωή έχει κερδίσει και ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να κερδίσει την αιώνια ζωή και να κατοικήσει στη Βασιλεία των Ουρανών. Η Κυριακή του Πάσχα έχει ξημερώσει και τελείται (πρωί στις 11 ή το απόγευμα) ο «Εσπερινός της Αγάπης». Το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες, φανερώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον παγκόσμιο χαρακτήρα του μηνύματος του Χριστού, καθώς και ότι η θυσία του Χριστού αφορά όλο τον κόσμο και όχι έναν μόνο λαό.

Η ελπίδα της Αναστάσεως και η χαρά της νίκης του θανάτου προσφέρεται ως δώρο Θεού σε όλο τον κόσμο. Ας αναλογιστούμε τη σπουδαία αυτή προσφορά του Θεού και ας πορευτούμε με καρδιά γεμάτη αγάπη προς την Αγία Τριάδα και προς το συνάνθρωπο, προκειμένου να καταφέρουμε να φτάσουμε στη θέωση και να μπούμε στη Βασιλεία των Ουρανών.


Γράφει η Σίσσυ-Χρυσή Αγγελίδου, θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3169481

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 26/05/2020 εορτάζουν:Άγιος Κάρπος ο Απόστολος από τους ΕβδομήκονταΆγιος Αλφαίος ο ΑπόστολοςΆγιος Αλέξανδρος από την Θεσσαλονίκη ο ΔερβίσηςΆγιος Συνέσιος ο ΕπίσκοποςΆγιος ΑβέρκιοςΑγία ΕλένηΆγιος Αυγουστίνος Αρχιεπίσκοπος ΚαντουαρίαςΆγιος Σιμίτριος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Είκοσι τρείς ΜάρτυρεςΆγιος Ζαχαρίας ο ΙερομάρτυραςΌσιοι Φουγάτιος και ΔαμιανόςΆγιος Πρίσκος ο Μάρτυρας και η συνοδεία αυτούΆγιος Ιούλιος ο ΜάρτυραςΆγιοι […]
Go To Top