ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Ιω.Ζ΄,37-52,Η΄,12)

06,Ιούν

«Το φως του κόσμου, το φως της ζωής»

Πολλές φορές ο Κύριος είχε μιλήσει στους μαθητές Του για τον Παράκλητο, που, μετά την Ανάληψή Του θα ερχόταν στο ευλογημένο εκείνο υπερώο, να τους ενδυναμώσει. Και να, που σήμερα γιορτάζουμε την εκπλήρωση αυτής της επαγγελίας, την οποία στο αποστολικό ανάγνωσμα περιγράφει ο Λουκάς. Ας δούμε όμως το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής, που όχι τυχαία την επέλεξαν οι Πατέρες για τη σημερινή Εορτή.

Μεταφερόμαστε, λοιπόν, νοερώς στα Ιεροσόλυμα, την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής της Σκηνοπηγίας, που διαρκούσε επτά μέρες. Ο Χριστός βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος των προσκυνητών, αλλά, άλλος είναι ο προορισμός Του στη γη. Γι’ αυτό, γεμάτος αγάπη φωνάζει δυνατά: «Όποιος διψάει, ας έλθει σ’ εμένα και να πιεί. Μέσα από κείνον που πιστεύει σε μένα, όπως είπε η Γραφή, ποτάμια ζωντανού νερού από τα σπλάχνα του θα τρέξουν». Οι ακροατές Του, για άλλη μια φορά αντέδρασαν, με διάφορους τρόπους. Άλλοι τον θεώρησαν μεγάλο προφήτη. Άλλοι έλεγαν πως ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας. Κι άλλοι, επειδή είχε ανατραφεί στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας, περιοχή που οι Ιουδαίοι  περιφρονούσαν, αμφισβήτησαν την πιθανότητα να προερχόταν από εκεί ο Σωτήρας, αφού η Γραφή πληροφορούσε ότι θα καταγόταν από τη Βηθλεέμ, γενέτειρα του Δαβίδ.

Δημιουργήθηκε λοιπόν διάσταση στο πλήθος. Μάλιστα, κάποιοι θέλανε να συλλάβουν το Χριστό, αλλά  κανείς δεν τόλμησε να τον αγγίξει. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμα και οι μισθοφόροι στρατιώτες, που από φθόνο είχαν στείλει οι Φαρισαίοι γι’ αυτό το σκοπό, επέστρεψαν άπρακτοι, ομολογώντας ότι, «ουδέποτε ούτως ελάλησεν άνθρωπος», όπως  ο Ιησούς. Όμως, οι δάσκαλοι του Νόμου δεν μπορούσαν να βγουν από τη «φυλακή» του εγωκεντρισμού τους, να ταπεινωθούν και να δουν την αλήθεια. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζουν «καταραμένο» το λαό, επειδή δε γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια το Μωσαϊκό Νόμο! Αλλά, μάλλον αυτοί ήταν αξιοθρήνητοι, με την αντίθεη συμπεριφορά τους.

Ωστόσο, ανάμεσά τους ήταν ο Νικόδημος, που είχε επισκεφτεί μια νύχτα τον Ιησού κι είχαν συζητήσει για την πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων. Τους υπενθυμίζει λοιπόν ότι κανένα δεν καταδικάζει αναπολόγητο ο Νόμος. Για να εισπράξει την ειρωνεία τους και τα γνωστά περί της Γαλιλαίας. Μ’ όλα τούτα, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν την «προανάκριση» κι έφυγαν για τα σπίτια τους. Την επομένη το πρωί, ο Κύριος ξαναγύρισε στο Ναό κι όλος ο λαός ερχότανε κοντά Του. Κι ενώ τα λαμπρά φώτα της γιορτής της Σκηνοπηγίας είχαν σβήσει πια, κι ο ήλιος έριχνε τις ακτίνες του στην Αγία Πόλη, Εκείνος φωνάζει: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου. Ο ακολουθών εμοί, ου μη περιπατήσει εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής»!

 Συγκαταβαίνοντας ο Κύριος προς το ανθρώπινο γένος, συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις της εβραϊκής Θρησκείας. Αλλά δεν έχανε ευκαιρία να αποκαλύπτει υπερκόσμιες αλήθειες και να καλεί τους ανθρώπους σε μετάνοια, πίστη, σωτηρία. Την ημέρα της Πεντηκοστής, δέκα μέρες μετά την Ανάληψή Του, κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα και ενσαρκώνεται η Εκκλησία. Κι ήταν αξιοθαύμαστος ο τρόπος ζωής των πρώτων χριστιανών: ένα Βάπτισμα, μια Πίστη, κοινή Λατρεία, απλότητα, ενότητα, κοινοκτημοσύνη αγαθών!

Πέρασαν οι αιώνες, άλλοτε με δόξες και τιμές κι άλλοτε με διωγμούς κατά των χριστιανών, που γίνονται και στην εποχή μας. Σήμερα, η ανθρωπότητα μοιάζει να ζει μια νέα «Βαβέλ»: σύγχυση, αθεΐα, ειδωλολατρία, υλισμός, μηδενισμός, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεσμών, κίνδυνοι κατά της ελευθερίας, ευτελισμός του ανθρώπινου προσώπου. Ανάμεσα σε πολλές άλλες, αλλοπρόσαλλες φωνές, εκείνη ενός σύγχρονου Γέροντα έρχεται να μας αφυπνίσει: «Τέκνα μου αγαπητά, κάνετε το αγαθό έργο, για να βρείτε και αγαθό. Μετανοήστε, όσο είναι καιρός. Στηρίξτε όλας τας ελπίδας εις τον Πανάγαθον Θεόν, εις τον Κύριόν μας, ο Οποίος έχει την πατρικήν αγάπην εις όλους μας και θέλει να επιστρέψουμε εις την ευθείαν οδόν, την σωτήριον οδόν του φωτός, την οδόν της αληθείας. Έχετε θάρρος, μη φοβάστε, αλλά προσεύχεστε και προσέχετε και ο Παντοδύναμος θα ελεήσει ημάς».

Τελικά, πώς συνδέεται η σημερινή ευαγγελική διήγηση, με τη  μεγάλη Γιορτή της Πεντηκοστής; Ο Χριστός μάς καλεί να τον ακολουθήσομε, ως την Οδό, την Αλήθεια, το Φως. Ο Ευαγγελιστής διευκρινίζει: «Αυτό το είπε, εννοώντας το Πνεύμα που θα ελάμβαναν όσοι πίστευαν σ’ Αυτόν. Γιατί δεν είχαν λάβει το Άγιο Πνεύμα, αφού ο Ιησούς δεν είχε δοξαστεί με την Ανάστασή Του». Βιώνοντας, ίσως τραγικά, τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης, και μπροστά στις απίθανες προκλήσεις της εποχής μας, ας στραφούμε στο δρόμο που μας δείχνει η Εκκλησία, με τη διδαχή του Λόγου και τη Λατρεία:

«Τὸ πανάγιον Πνεῦμα, τὸ προϊὸν ἐκ τοῦ Πατρός, καὶ δι’ Υἱοῦ ἐνδημῆσαν, τοῖς ἀγραμμάτοις Μαθηταῖς, τοὺς σὲ Θεὸν ἐπιγνόντας, σῶσον, ἁγίασον πάντας».

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

 

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3182840

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 15/08/2020 εορτάζουν:Κοίμησις της ΘεοτόκουΑνάμνηση Θαύματος Υπεραγίας ΘεοτόκουΆγιος ΤαρσίζιοςΣύναξη της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην ΠάροΣύναξη της Παναγίας της Αγίας Σιών στη ΛέσβοΣύναξη της Παναγίας της Σπηλιανής στη ΝίσυροΣύναξη της Παναγίας της Καστριανής στην ΚέαΣύναξη της Παναγίας της Θαλασσινής στην ΆνδροΣύναξη της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας στην ΊοΣύναξη της Παναγίας της Κανάλας στην ΚύθνοΣύναξη […]
Go To Top