ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ (Λουκ. Ι΄, 16-21)

17,Οκτ

Με τον Ευαγγελιστή Λουκά, συνοδοιπόροι του Κυρίου

Την περασμένη Κυριακή, στην ωραιότατη Παραβολή του Σπορέως, ακούσαμε για το λόγο του Θεού, που, όπως ο σπόρος, σπέρνεται, αλλά δεν καρποφορεί, παρά μόνο σε καθαρές και αγνές καρδιές. Σήμερα, η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Απόστολο Λουκά, ιατρό και συνοδό του Παύλου, συγγραφέα του τρίτου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων και ζωγράφο θαυματουργών εικόνων της Παναγίας. Γι’ αυτ οι Άγιοι Πατέρες επέλεξαν το παρακάτω ευαγγελικό κείμενο, που αναφέρεται στους Αποστόλους, αλλά αποκαλύπτει αλήθειες σπουδαίες για τους χριστιανούς, μα και για τον έρημο και διψασμένο σύγχρονο κόσμο.

«Είπε ο Κύριος: όποιος ακούει εσάς, ακούει εμένα· όποιος απορρίπτει εσάς, απορρίπτει εμένα· και όποιος απορρίπτει εμένα, απορρίπτει αυτόν που με έστειλε. Γύρισαν δε πίσω οι εβδομήντα μαθητές  γεμάτοι χαρά, λέγοντας: Κύριε, ακόμη και τα δαιμόνια μάς υπακούνε, όταν τα προστάζουμε στο όνομά σου. Και τους είπε: έβλεπα  το σατανά να πέφτει από τον ουρανό σαν αστραπή. Σας δίνω την εξουσία να πατάτε πάνω σε φίδια και σκορπιούς, και να κυριαρχείτε πάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού· τίποτε δε θα σας βλάψει. Μη χαίρεστε όμως γιατί σας υπακούνε τα πονηρά πνεύματα· μάλλον να χαίρεστε που τα ονόματά σας γράφτηκαν  στους  ουρανούς. Εκείνη την ώρα ένιωσε μέσα του αγαλλίαση ο Ιησούς και είπε: σ’ ευχαριστώ Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, γιατί απέκρυψες αυτά από τους σοφούς και τους συνετούς, και τα φανέρωσες στους ταπεινούς. Ναι, Πατέρα μου, αυτό έγινε, γιατί έτσι το θέλησες».

Είμαστε, λοιπόν, στον πρώτο καιρό της δημόσιας δράσης του Χριστού, που έχει καλέσει τους δώδεκα μαθητές. Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός τους αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. Ο Ιησούς τους έστελνε κατά ομάδες να κηρύττουν σε διάφορες περιοχές. Αλλά έπρεπε να τους ενδυναμώσει, ώστε να αντιμετωπίζουν όλα τα εμπόδια με θάρρος και αισιοδοξία. Γι’ αυτό τους διαβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο του κηρύγματός τους δεν ήταν δική τους επινόηση. Ο λόγος του Θεού δεν είναι φιλοσοφία, ιδεολογία, ανθρώπινη εφεύρεση. Είναι η Θεία Αποκάλυψη. Φανερώνει το μέγα Μυστήριο της θείας οικονομίας, που εκτυλίσσεται με πρωταγωνιστή Εκείνον, για τη σωτηρία του κόσμου.

Ο Κύριος είχε δώσει στους Αποστόλους την εξουσία να θεραπεύουν ασθένειες και να εκβάλλουν δαιμόνια, για να πιστεύει ο κόσμος. Κι όταν γύρισαν από τις αποστολές τους, εξέφρασαν τη μεγάλη τους χαρά, καθώς ακόμα και οι δαίμονες υποτάσσονταν σ’ αυτούς, με την επίκληση του ονόματός Του. Είναι η θαυματουργική δύναμη της «Ευχής του Ιησού», ή «καρδιακής Προσευχής», που επρόκειτο να γίνει η οδός της εσωτερικής «συνάντησης» με τον Κύριο, όχι μόνο των ασκητών, που εγκαταλείπουν τα εγκόσμια, αναζητώντας αυτήν ακριβώς τη δύσκολη και γεμάτη πειρασμούς οδό σωτηρίας, αλλά και των «κοσμικών», που ποθούν κι αυτοί τη Βασιλεία του Θεού. Στη συνέχεια, ο Ιησούς αποκάλυψε ότι είδε το Σατανά να «πέφτει από τον Ουρανό». Ιδού, λοιπόν, η αυτομαρτυρία της θεότητας του Κυρίου του ορατού και του αοράτου κόσμου. Ζηλεύοντας τη δόξα του Θεού, ο Εωσφόρος έγινε Διάβολος, ο «Αρχηγός του Σκότους»- ο μέγιστος εχθρός των ανθρώπων.

Αλλά, τα θαύματα δεν είναι προτεραιότητα στη ζωή της Εκκλησίας. Η ίδια αποτελεί το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Θεία Ευχαριστία είναι το μέγιστο και ακατάληπτο Μυστήριο και το κέντρο όλης της Λατρείας. Αλλά, σήμερα, δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να την αρνούνται χριστιανοί, υποκύπτοντας στο «σοκ και το δέος» της πανδημίας. Λοιπόν, η ύψιστη χαρά, λέει ο Ιησούς, είναι να «γραφτούν» τα ονόματά μας στους Ουρανούς. Στο βιβλίο της αιώνιας ζωής, στο οποίο τα πάντα καταγράφονται, για να φανερωθούν κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Στο τέλος, λέει η διήγηση, χάρηκε βαθύτατα ο Ιησούς, που ο Θεός Πατέρας αποκάλυψε τα μυστήρια της Πίστης στους απλούς και αγράμματους, άκακους ανθρώπους, κι όχι στους «σοφούς και συνετούς», στους γραμματείς και Φαρισαίους,  «εχθρούς του Θεού» σ’ όλες τις εποχές, μέχρι και τη δική μας.

Αν ξέραμε, αγαπητοί μου, την αξία του λόγου του Θεού και πόση ευθύνη φέρνομε όλοι οι χριστιανοί… Αν σκεφτόμασταν ότι, όπως είπε ο Χριστός, ο λόγος Του θα μας κρίνει την ημέρα της Κρίσεως, τότε θα τον αντιμετωπίζαμε διαφορετικά. Σήμερα, που πολλοί σκανδαλίζονται, ακόμα και με το άκουσμα της λέξης «Κατήχηση», οφείλουμε να σεβόμαστε τους ποιμένες της Εκκλησίας και να τους υπακούμε, αφού αυτοί έχουν την αποστολική διαδοχή και την κύρια ευθύνη να «ορθοτομούν» το λόγο της αλήθειας του Θεού. Να καθοδηγούν το πλήρωμα της Εκκλησίας.  Μακάρι κι εμείς, με τις πρεσβείες του τιμώμενου σήμερα Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, να γίνουμε-όπως αυτός, εκείνο το δειλινό που πορευόταν με τον Κλεόπα προς τους Εμμαούς- συνοδοιπόροι του Κυρίου και υπηρέτες του θείου Λόγου, στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής και να αξιωθούμε να είμαστε και συνδαιτημόνες Του στο Τραπέζι της Βασιλείας.

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3223899

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 22/01/2021 εορτάζουν:Άγιος Τιμόθεος ο ΑπόστολοςΆγιος Αναστάσιος ο Πέρσης ο ΟσιομάρτυραςΆγιοι Μανουήλ Επίσκοπος, Γεώργιος Επίσκοπος Δεβελτού, Πέτρος Επίσκοπος, Λέων Επίσκοπος Νικαίας, Γαβριήλ, Σιώνιος, Ιωάννης, Λέων, Πάροδος Πρεσβύτερος και άλλοι τριακόσιοι εβδομήντα επτά ΜάρτυρεςΌσιος Αναστάσιος ο ΔιάκονοςΌσιος Ιωσήφ ο ηγιασμένος ο Σαμάκος Όσιος Μακάριος εκ ΡωσίαςΆγιος Ιωάσαφ Φωτιστής της ΑλάσκαςΕύρεσις της Ιεράς Εικόνας […]
Go To Top