ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ΄ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ (Ματθ. ΚΑ΄, 33-42)

05,Σεπ

Η  «Ώρα του Μεγάλου Τρυγητού»

          Ήδη στο ευαγγέλιο της Πρώτης του Εκκλησιαστικού Έτους («αρχή της Ινδίκτου»), ακούσαμε τον Κύριο να μαρτυρεί ο Ίδιος τη μεσσιανική Του ιδιότητα, στο «προγραμματικό» κήρυγμα της Ναζαρέτ. Στην ωραία Παραβολή της σημερινής περικοπής, με πολλή παραστατικότητα αποκαλύπτει και συγκεφαλαιώνει το σωτηριώδες έργο Του. Ας δούμε την υπόθεση της Παραβολής κι ύστερα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα νοήματά της.

          Λοιπόν, ένας νοικοκύρης φύτεψε ένα αμπέλι, το περιέφραξε, έφτιαξε ένα πατητήρι κι ένα πύργο για τη φύλαξη, το νοίκιασε σε γεωργούς κι έφυγε για άλλο τόπο. Στην εποχή της καρποφορίας έστειλε τους δούλους του για να παραλάβουν το μερίδιό του από τους καρπούς. Αλλά οι γεωργοί τους συνέλαβαν κι άλλο έδειραν, άλλο σκότωσαν, άλλο λιθοβόλησαν. Η αποστολή άλλων, περισσοτέρων δούλων, είχε την ίδια τύχη. Στο τέλος στέλνει το γιο του, με τη σκέψη πως αυτόν θα τον ντραπούν. Όμως, πόση απογοήτευση! Τον συνέλαβαν, τον έβγαλαν έξω από το κτήμα και τον σκότωσαν. Τώρα ο Ιησούς ρωτάει τους ακροατές Του: «Όταν έλθει ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα, τι θα κάμει σ’ εκείνους τους γεωργούς»; Κι αυτοί, πάνω, ως φαίνεται, στη σύγχυσή τους, απαντούν: «Ως κακούς, θα τους εξολοθρεύσει με το χειρότερο τρόπο και θα νοικιάσει το αμπέλι του σε άλλους γεωργούς, που θα του δίνουν τους καρπούς στην εποχή τους». Προχωρεί όμως και πιο πέρα και λέει: «Ποτέ δε διαβάσατε στις Γραφές ότι, ο λίθος  που τον πέταξαν σαν άχρηστο οι οικοδόμοι, έγινε η βάση της γωνίας; Ο Κύριος το έκανε αυτό και είναι αξιοθαύμαστο στα μάτια μας».

          Μιλάει ο Θεάνθρωπος με τόσες παρομοιώσεις, για να μας βοηθήσει να κατανοήσομε το σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του κόσμου. Το απέραντο Σύμπαν είναι το «σπίτι» Του, αλλά, τη γη-τον Κήπο της Εδέμ- έδωσε στον άνθρωπο, τον οποίο όρισε διαχειριστή της. Όμως, στην Παραβολή, σαν αμπελώνας υποδηλώνεται ο Ισραηλιτικός λαός, τον οποίο διάλεξε ο Θεός, για να προετοιμάσει τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Του έδωσε το Νόμο, για να τον προστατεύει σαν φράκτης από τις ειδωλολατρικές συνήθειες των τριγύρω λαών -παρόμοιες με αυτές των Νεοπαγανιστών της εποχής μας, που απορρίπτουν και πολεμούν ποικιλοτρόπως το Ευαγγέλιο και τη Χριστιανική Πίστη. Καθώς από τα σπλάχνα της ευλογημένης γης θα έβγαινε ο Άρτος της αιώνιας Ζωής, από το ωραίο πατητήρι επρόκειτο να πηγάζει ό εκλεκτός Οίνος, που θα παρεχόταν στους πιστούς ως η μέγιστη δωρεά του Ουρανού και δύναμη μεταμόρφωσης του κόσμου. Πύργος ήταν ο παλαιός λαμπρός ναός, πρόδρομος της Εκκλησίας του Χριστού. Γεωργούς ονόμασε τους πρεσβυτέρους του λαού, Αρχιερείς και ιερείς, τους Γραμματείς και τους διδασκάλους. Έτσι κάνει και με μας ο Θεός: μας δίνει όλα τα αγαθά, όλες τις ευκαιρίες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι έτσι να πορευτούμε προς τον αιώνιο προορισμό μας. Το κάνουμε όμως;  Ποιες είναι οι επιλογές μας;

          Αλλά, να, που φτάνει ο καιρός, ή ώρα της εξετάσεως, του απολογισμού των έργων, της ζωής μας. Έστειλε τους θεοφώτιστους Προφήτες στους Ισραηλίτες να ζητήσουν τους «καρπούς» Του-τα καλά τους έργα. Κι έπρεπε οι πρεσβύτεροι και οι άρχοντες του λαού, με τη σοφία και τις γνώσεις που κατείχαν, να υποδεχτούν με σεβασμό τους απεσταλμένους του Θεού. Μα αυτοί, τυφλωμένοι από τα πάθη τους, άλλους έδειραν, άλλους λιθοβόλησαν, άλλους σκότωσαν με άλλους τρόπους! Τα ίδια έπραξε και προς τη δεύτερη ομάδα των απεσταλμένων του Θεού η θρησκευτική και πνευματική ηγεσία. Η κορύφωση του δράματος έρχεται, όταν θα συλλάβουν το Χριστό, θα τον βασανίσουν, θα τον  κακοποιήσουν και στο τέλος θα τον θανατώσουν με τη Σταύρωση-τον πιο ατιμωτικό τρόπο θανάτου της εποχής εκείνης- έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.

          Ωστόσο, το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου δε θα μείνει ημιτελές. Με την Ανάστασή Του θα δείξει ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, η κεφαλή της Εκκλησίας, που η εμβέλειά της εκτείνεται σ’ όλη τη γη, ως Μία, Αγία, Καθολική, Αποστολική. Ευλογημένοι όσοι πιστοί συνειδητοποιούν ποιας Αμπέλου είναι κλήματα, τίνος σώματος μέλη, ποιος είναι ο «Οίνος» ο αγαπητός και ο εκλεκτός. Κι είναι όντως τραγικό, αλλόπιστοι και ειδωλολάτρες να μεταστρέφονται και να δέχονται τα ζωογόνα νάματα της Αλήθειας, ενώ, χριστιανοί, αναθρεμμένοι με το γάλα της Μάνας Εκκλησίας, να αποστρέφουν το πρόσωπό τους από το Χριστό. Να τον διώχνουν και να τον «κακοποιούν», σαν τους «κακούς γεωργούς».

 Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς γράφει: «Ο Θεός είναι πλούσιος εν ελέει, μα είναι και δυνατός στη δικαιοσύνη Του. Ας μην αναβάλλουμε την προετοιμασία των καρπών του αμπελώνα της ψυχής μας…Κάθε μέρα άγγελοι του Θεού θερίζουν ψυχές ανθρώπων και τις μεταφέρουν από τον κόσμο αυτό σαν σταφύλια που μαζεύτηκαν από τον αμπελώνα. Η σειρά μας είναι κοντά, θα έρθει οπωσδήποτε. Ας ευχόμαστε ώστε ο καρπός μας να μην έχει σαπίσει. Είθε οι ψυχές μας να μη βρεθούν απροετοίμαστες, ελλιπείς». Ας το σκεφτούμε, λοιπόν: ο Ιδιοκτήτης του Αμπελώνος είναι εδώ. Κι έρχεται γρήγορα η Ώρα του Μεγάλου Τρυγητού!

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3195868

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 24/10/2020 εορτάζουν:Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»Αγία ΣεβαστιανήΑγία Γυναίκα και το Άγιο Βρέφος τηςΆγιοι Μάρκος, Σωτήριχος και ΟυαλεντίνοςΆγιος Ακάκιος ο ΠρεσβύτεροςΆγιος ΝέρδωνΌσιος Αρέθας «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»Άγιος Maglorious του SarkΆγιος Σενώχ της Τουρώνης ο ΙαματικόςΠεριττώς αναφέρεται από ορισμένους συναξαριστές η μνήμη του Aγίου Πρόκλου Πατριάρχου Kωνσταντινουπόλεως (βλέπε 20 Νοεμβρίου).ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ […]
Go To Top