ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ(Θ΄27-35)

03,Αύγ

 

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με»

          Η ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής μάς μεταφέρει στην Καπερναούμ, όπου τα θαύματα και ο λόγος του Χριστού εκπέμπουν φως και ενέργεια, ώστε να φωτιστεί ο σκοτισμένος μας νους και να αναζωογονηθούν οι σκληρές και χλιαρές καρδιές μας.

          Έχει προηγηθεί η ανάσταση της θυγατέρας του Ιαείρου, γεγονός που έγινε γνωστό σ’ όλη την τριγύρω περιοχή. Μόλις είχε  φύγει από κείνο το σπίτι ο Ιησούς και, να, δύο τυφλοί τον ακολουθούν, φωνάζοντας δυνατά, «ελέησον ημάς υιέ Δαυίδ». Μπορούμε να φανταστούμε την αγωνία τους; Στερημένοι τη δυνατότητα να βλέπουν τον κόσμο, να χαίρονται τα χρώματα, τα δημιουργήματα του Θεού, που όλοι οι άλλοι απολάμβαναν, κι όμως δεν απελπίζονται. Επιμένουν και ακολουθούν από κοντά το μεγάλο Φωτοδότη του Σύμπαντος. Φτάνοντας στο σπίτι που φιλοξενούνταν ο Ιησούς, τους ρωτάει αν πιστεύουν ότι μπορεί να τους θεραπεύσει. Κι αυτοί του απαντούν, «ναι Κύριε».

 Ω, πόσο ευλογημένη είναι αυτή η ομολογία πίστεως και θεϊκής εξουσίας! Χωρίς να έχουν δει τον κόσμο και διαβάσει τις Γραφές ή συγγράμματα σοφών, πιστεύουν στη δύναμή Του. Εμείς, που τόσες δωρεές της αγάπης Του απολαμβάνομε, άραγε, διαθέτουμε τέτοια πίστη; Καθώς, ήδη έχουν ανεβεί ψηλότερα στην κλίμακα της εσωτερικής τους πορείας, ο Κύριος, ακουμπώντας στα μάτια τους και λέγοντας «ας γίνει κατά την πίστη σας», τους δίνει το φως. Κατά τον ιερό Χρυσόστομο, ενεργεί έτσι, για να τους ενισχύσει περισσότερο και να τονίσει την αξία της πίστης. Συγχρόνως, όμως, θέλοντας να δημιουργήσει και σ’ άλλους την ίδια προθυμία, φανερώνει την κρυμμένη πίστη των τυφλών. Κι ενώ τους προστάζει να μην πουν σε κανένα τίποτε, αφού δεν επιζητεί τη διαφήμιση, αυτοί, μόλις βγήκανε από το σπίτι, διαλαλήσανε το θαύμα σ’ όλη την περιοχή. Έγιναν έτσι «κήρυκες» του Θεού,  αφού είχαν δει το φως με την «καρδιακή» προσευχή τους ! Την ίδια ώρα, κάποιοι φέρνουν στον Ιησού ένα κωφάλαλο δαιμονισμένο. Μόλις ο Ιησούς διώχνει το δαιμόνιο, ο κουφός μίλησε και τα πλήθη θαυμάσανε, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχαν τέτοια θαύματα συμβεί στον ισραηλιτικό λαό!

          Όπως συνήθως συμβαίνει με τα θαύματα του Χριστού, οι καλοπροαίρετοι θαυμάζουν και διδάσκονται. Πιστεύουν στη θεϊκή προέλευση και αποστολή Του. Όμως, σχεδόν ποτέ δε λείπουν κι οι κακοπροαίρετοι- οι Φαρισαίοι κάθε εποχής. Κι ενώ είναι αυτόπτες μάρτυρες των θαυμάτων, τον κατακρίνουν ως «αμαρτωλό»! Όμως, εδώ, φτάνουν στην αποκορύφωση του παραλογισμού τους: λένε ότι διώχνει τα δαιμόνια, τάχατες, με τη δύναμη του αρχηγού τους! Περιττεύει, βέβαια,  να σχολιάσουμε τις βλασφημίες τους. Τα κίνητρά τους είναι φοβερά: ζήλεια, φθόνος, εμπάθεια, κακία! Σκληρόκαρδοι, επιμένουν στην αμετανοησία τους, χάνοντας την ευκαιρία να χαρούν την παρουσία του Κυρίου. Να απολαύσουν το σωτήριο λόγο Του. Να δουν, όπως τόσοι συνάνθρωποί τους, το πνευματικό φως. Την απελευθέρωση από τα πάθη και τη δουλεία του Διαβόλου που φέρνει ο Χριστός, για όσους τον δέχονται με καθαρή καρδιά. Καλοπροαίρετα. Χωρίς προκαταλήψεις.

 Η διήγηση κλείνει, με τη συνέχεια της δράσης Του: συγχωρώντας τις ύβρεις και τις κακολογίες, πήγαινε στις πολιτείες και στα χωριά, μιλώντας στις συναγωγές, κηρύσσοντας το ευαγγέλιο της Βασιλείας και θεραπεύοντας κάθε ασθένεια και κάθε πάθος του λαού. Με την πραότητα και την ταπεινοφροσύνη Του διδάσκει και μάς, να ευεργετούμε όλους, φίλους και εχθρούς.

          Ασφαλώς πολλοί θα ζήλευαν εκείνους που συναντούσαν τον Κύριο και θεραπεύονταν ψυχικά και σωματικά. Άλλοι αναζητούν «θεραπείες» και τη «λύτρωση» μέσα από αλλόκοτους, επικίνδυνους «δρόμους». Εμείς όμως ξέρομε καλά ότι το «σπίτι» Του είναι η Εκκλησία, η Θεανθρώπινη κοινωνία. Εκεί, και με την «Προσευχή του Ιησού», θα αναζητούμε τη Χάρη. Το θείο έλεος. Τη σωτηρία. Μακριά από Γιόγκες, Διαλογισμούς, «Εσωτερισμούς» και όλα τα συναφή αποκρυφιστικά εφευρήματα- από την Ανατολή ή τη Δύση, των  ανθρώπων ή του Διαβόλου. Στα Ευαγγέλια παρατηρούμε ότι όλες σχεδόν οι θεραπείες που κάνει ο Χριστός συνδέονται με την πίστη. Δε γίνονται τα θαύματα για εντυπωσιασμό, αλλά από αγάπη για τον άνθρωπο και για ενδυνάμωσή μας. Γι’ αυτό ο Κύριος παραγγέλνει να μην τα διαλαλούνε, μα οι θεραπευμένοι δεν υπακούνε πάντα.  

          Καθώς  περιπλανιόμαστε κι εμείς στα σκοτάδια της ζωής, ας ακούσομε τα λόγια ενός ορθοδόξου μοναχού: «Περπατώ, και, να, Κύριε, περπατάς και συ δίπλα μου. Ή μάλλον περπατάς μπροστά μου και ακολουθώ όπως σε ακολουθούσαν οι μαθητές σου. Παραμένεις αθέατος, αλλά τα μάτια της πίστεώς μου διακρίνουν την Παρουσία σου. Μου φαίνεται ότι περπατώ μέσα στο φως. Γεμίζω με χαρά και δύναμη καθώς σε νιώθω εδώ, κοντά μου. Σ’ αυτό το δρόμο υπάρχουν άντρες και γυναίκες. Διασταυρώνομαι μ’ αυτές τις υπάρξεις, μέσα στις οποίες είσαι συ. Σ’ όλους αυτούς που συναντώ αναγνωρίζω εσένα. Εκεί, που η Παρουσία σου δεν είναι και τόσο εμφανής, ώστε να την αισθάνονται όλοι, αξίωσέ με να την αισθάνομαι και ν’ αναγγέλλω στους αδελφούς μου, ότι συ βρίσκεσαι ανάμεσά μας. Ιησού, υιέ Δαυίδ, ελέησόν με»(«ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», σελ.71-72,79).

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3169481

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 26/05/2020 εορτάζουν:Άγιος Κάρπος ο Απόστολος από τους ΕβδομήκονταΆγιος Αλφαίος ο ΑπόστολοςΆγιος Αλέξανδρος από την Θεσσαλονίκη ο ΔερβίσηςΆγιος Συνέσιος ο ΕπίσκοποςΆγιος ΑβέρκιοςΑγία ΕλένηΆγιος Αυγουστίνος Αρχιεπίσκοπος ΚαντουαρίαςΆγιος Σιμίτριος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Είκοσι τρείς ΜάρτυρεςΆγιος Ζαχαρίας ο ΙερομάρτυραςΌσιοι Φουγάτιος και ΔαμιανόςΆγιος Πρίσκος ο Μάρτυρας και η συνοδεία αυτούΆγιος Ιούλιος ο ΜάρτυραςΆγιοι […]
Go To Top