ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ  (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

16,Μάρ

Αναζητώντας το πρόσωπο του Χριστού (Ιωάν. Α΄, 44-52)

Όλοι οι ευαγγελιστές περιγράφουν τις πρώτες ημέρες που είχαν συναντήσει τον Ιησού κάποιοι μαθητές Του στις όμορφες ακρογιαλιές της ευλογημένης Θάλασσας της Τιβεριάδος ή Λίμνης Γεννησαρέτ. Εκεί  μοχθούσαν οι περισσότεροι  να εξασφαλίσουν τον «επιούσιο άρτο» τους. Από τα πλοιάρια και τις ψαρόβαρκές τους   Εκείνος κήρυττε στα πλήθη που συνέρρεαν, μαγεμένα από τους πρωτάκουστους λόγους, τις θαυματουργίες, την αγάπη, την απλότητα, την πραότητά Του. Εκεί, ήδη είχε καλέσει τους πρώτους Αποστόλους, για να τους κάμει «αλιείς ανθρώπων».

Στη συγκεκριμένη διήγηση το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κλήση του Φιλίππου και του Ναθαναήλ. Ο Ιησούς συναντά το Φίλιππο, τον καλεί κοντά Του κι αυτός ανταποκρίνεται και τον ακολουθεί αμέσως. Στη συνέχεια, βρίσκει το φίλο του Ναθαναήλ και του λέει: βρήκαμε αυτόν, για τον οποίο έγραψαν ο Μωυσής και οι Προφήτες, τον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Ο Ναθαναήλ παραξενεύτηκε, καθώς η Ναζαρέτ δεν είχε και την καλύτερη φήμη. Ο Φίλιππος, έχοντας από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας του πιστέψει  στον Ιησού, επιμένει στο φίλο του: «έρχου και ίδε». Βλέποντας ο Παντεπόπτης Κύριος το Ναθαναήλ, λέει: να ένας γνήσιος, άδολος Ισραηλίτης. Στην εύλογη απορία του νεοφερμένου, από πού τον ξέρει, ο Ιησούς του αποκαλύπτει ότι τον είδε πολύ πριν εμφανιστεί στο οπτικό Του πεδίο. Ακολουθεί η ομολογία της θεότητας του Κυρίου από το Ναθαναήλ. Τότε Εκείνος  διαβεβαιώνει ότι οι μαθητές Του θα ιδούν τον ουρανό να ανοίγει και τους αγγέλους του Θεού να ανεβοκατεβαίνουν και να τον υπηρετούν, προαναγγέλλοντας έτσι θαυμαστά γεγονότα: τη Μεταμόρφωση, την Ανάσταση, την Ανάληψη και άλλα πολλά! Στους αιώνες που πέρασαν, εκατομμύρια ανθρώπων είδαν το Φως, βρήκαν τη Ζωή και τη χαρά Του.

Ίσως  να παραξενευόμαστε, που ο Χριστός καλούσε κόσμο, ενώ δεν είχε «πού την κεφαλήν κλίναι». Αυτός που περπατούσε στους δρόμους, στα χωράφια και στους λόφους της Αγίας Γης, ψάχνοντας τα «χαμένα πρόβατά» Του, εκπέμπει τέτοια υπερκόσμια έλξη, που κάθε άδολος αναζητητής της αλήθειας θέλει να τον γνωρίσει. Το θεανδρικό πρόσωπό Του ζωγραφίζεται και ομολογείται με όλα τα εκπληκτικά γεγονότα που περιγράφουν τα ιερά ευαγγέλια. Για να εγγραφεί έκτοτε στη ζωή της Εκκλησίας, στους ναούς- παντού- με σύμβολα, παραστάσεις, μα προπαντός στις άγιες εικόνες και στις καρδιές των πιστών. Έχοντας στα βάθη της υπάρξεώς μας χαραγμένη την άχραντη εικόνα Του, δε θα παύσομε ποτέ να τον αναζητούμε, έως τα έσχατα της Ιστορίας.

Πολλοί αναρωτιούνται «πού είναι» ο Θεός. Μα, μήπως, όχι μόνο στις ώρες του πόνου και των πειρασμών, αλλά και σε στιγμές πνευματικής ανατάσεως, δε νιώθουμε ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό; Μήπως δε θα θέλαμε και μείς να «βρούμε» Αυτόν που είναι μέσα μας και να «μείνουμε», έστω και μια μέρα, μόνο για λίγες στιγμές «μαζί» Του; Πού αλλού μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια, πληρότητα και τη δική Του αγάπη; Όμως, είναι μεγάλη η άγνοια της διδασκαλίας Του και της ζωής της Εκκλησίας. Γι’ αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο επιτακτική η ανάγκη Κατηχήσεως των πιστών, μικρών και μεγάλων. Η ανάγκη αναθέρμανσης και «οριοθέτησης» της Πίστης, με άδολη καρδιά, σαν εκείνη του Ναθαναήλ. Με καθαρότητα, συνέπεια και ενότητα, καθώς αυξάνονται επικινδύνως οι πλάνες, η σύγχυση, η αθεΐα, η Παραθρησκεία, οι αιρέσεις.

Σε καιρούς δύσκολους, ζοφώδεις, σαν τους δικούς μας, τα λόγια του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς προβάλλουν αποκαλυπτικά: «Χωρίς οδό-γράφει- και σε άγνωστες ατραπούς κινούνται σήμερα πολλοί άνθρωποι και ολόκληροι λαοί, επειδή δε θέλουν να αναγνωρίσουν την αλήθεια. Αλλά χωρίς την αλήθεια, δε γνωρίζουμε το στόχο και δεν βλέπουμε το δρόμο, σα να είμαστε στο σκοτάδι χωρίς φως. Η επιστροφή στην αλήθεια και στην πειθαρχία του πνεύματος είναι η ουσιαστική ανάγκη της γενιάς μας και της εποχής μας. Η αλήθεια ονομάζεται Ορθοδοξία και η πειθαρχία του πνεύματος Τιμιότητα. Σκέψου βαθιά αυτές τις δύο λέξεις και θα σου αποκαλυφθούν πολλά μυστικά της εποχής μας, της ακινησίας μας, των παθών μας και της σύγχρονης άσκοπης περιπλάνησής μας…Ο καθρέπτης μας είναι ο Χριστός. Κοιτάζοντας Εκείνον, γνωρίζουμε πώς είμαστε. Γι’ αυτό, μόλις παρατηρήσουμε στην ψυχή μας κάποιο κουρέλι ή βρωμιά, πρέπει αμέσως να γδυνόμαστε και να ντυνόμαστε την καθαρότητα, την αγιοσύνη και την ομορφιά του Χριστού» («Δεν φτάνει μόνο η Πίστη», σελ. 66 και 245-246).

Λαμπρότατη, πανευφρόσυνη, αγαπητοί μου, προβάλλει η Κυριακή της Ορθοδοξίας! Οι καρδιές των πιστών πλημμυρίζουν από κατάνυξη, με τους ωραιότατους ύμνους, τα αναγνώσματα, την περιφορά των αγίων εικόνων. Μάς δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε τους Αγίους μας και την Πίστη μας-την Πίστη των Προφητών, των Αποστόλων, των Μαρτύρων, των Πατέρων, των Ομολογητών, των Οσίων. Και συγχρόνως, να αναθερμάνουμε τη σχέση με την αρχέτυπη εικόνα μας, τον Ιησού Χριστό. Το γλυκύτατο Πρόσωπό Του, που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, καμιά ύπαρξη στο Σύμπαν δε θα μπορέσει ποτέ  να αναπληρώσει επαξίως, ή να  «ανταγωνιστεί»!

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3180741

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 10/08/2020 εορτάζουν:Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και ΙππόλυτοςΆγιος Ήρων ο φιλόσοφοςΆγιοι Έξι Μάρτυρες οι εν ΒιζύηΑγία Αγαθονίκη η Παρθενομάρτυς η εν ΚαρχηδόνιΆγιος Λαυρέντιος της ΚαλούγαςΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Α. Κορ. ιε´ 12 - 20Ευαγγέλιο: Ματθ. κα´ 18 - 22
Go To Top