Η αληθινή νηστεία στην Ορθοδοξία

04,Απρ

Νηστεία ονομάζεται η αποχή του ανθρώπου από ορισμένες τροφές με σκοπό την τήρηση του θελήματος του Θεού και είναι μια διαδικασία επιλογής. Την νηστεία την δίδαξε στους ανθρώπους ο ίδιος ο Χριστός, καθώς νήστεψε σαράντα ημέρες, πριν ξεκινήσει τον δημόσιο βίο του. Όμως ένα ερώτημα που βασανίζει το μυαλό των πιστών είναι το πώς πρέπει να γίνεται η αληθινή νηστεία και τι προσφέρει.

Η αληθινή νηστεία στην Ορθοδοξία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά κυρίως πνευματική. Αυτό σημαίνει πως η προσπάθεια αποφυγής κάποιων τροφών θα πρέπει να οδηγεί και σε προσπάθεια βελτίωσης του εαυτού μας, δηλαδή μείωση των ελαττωμάτων μας, όπως ο εγωισμός και η ζήλεια, αλλά και η απόκτηση της ταπεινότητας, η οποία στις μέρες μας αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση». Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα με την νηστεία τα τρόφιμα που περισσεύουν από τους πιστούς να δοθούν σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Τέλος με την τοποθέτηση ορισμένων ορίων στον εαυτό μας μαθαίνουμε να ζούμε με τα λίγα και αυτομάτως γινόμαστε πιο δυνατοί και βλέπουμε την ζωή από μια άλλη όψη.

Πολλοί Άγιοι μίλησαν για την νηστεία, για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το νόημα της. Ο Μέγας Βασίλειος ανέφερε ότι νηστεύουμε την τροφή κατά τις σωματικές μας δυνάμεις και ρίχνουμε μεγαλύτερο βάρος στην πνευματική νηστεία. Πιο συγκεκριμένα είπε: « Μην περιορίζεις την αρετή της νηστείας μόνο στην δίαιτα. Αληθινή νηστεία δεν είναι μόνο η αποχή από ορισμένα φαγητά, αλλά και η αποξένωση από τα πάθη και τις αμαρτίες. Να μην αδικήσεις κανέναν. Να συγχωρήσεις τον πλησίον σου σε περίπτωση που σου προξένησε λύπη ή αν σου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα. Διαφορετικά, μολονότι δεν τρως κρέας, τρως τον ίδιο σου τον αδελφό. Μολονότι συγκρατείσαι στο κρασί, δεν συγκρατείσαι στις κακολογίες. Μολονότι νηστεύεις ως το βράδυ, ξοδεύεις την ημέρα σου στα δικαστήρια.» Επομένως ο Άγιος Βασίλειος θεωρεί ότι η σωματική νηστεία χωρίς την πνευματική δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Συνοψίζοντας, η αληθινή νηστεία δεν είναι μόνο η αποχή από τα φαγητά και έχει σκοπό να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι νηστεύουν έχοντας αντιληφθεί την έννοια της αληθινής νηστείας.

Παπαφραγκάκης Κωνσταντίνος
Σταύρος Μπιστολάκης
Ανέστης Μπούσο
Μαθητές 1ου ΓΕΛ
Αγίου Νικολάου

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3169490

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 26/05/2020 εορτάζουν:Άγιος Κάρπος ο Απόστολος από τους ΕβδομήκονταΆγιος Αλφαίος ο ΑπόστολοςΆγιος Αλέξανδρος από την Θεσσαλονίκη ο ΔερβίσηςΆγιος Συνέσιος ο ΕπίσκοποςΆγιος ΑβέρκιοςΑγία ΕλένηΆγιος Αυγουστίνος Αρχιεπίσκοπος ΚαντουαρίαςΆγιος Σιμίτριος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Είκοσι τρείς ΜάρτυρεςΆγιος Ζαχαρίας ο ΙερομάρτυραςΌσιοι Φουγάτιος και ΔαμιανόςΆγιος Πρίσκος ο Μάρτυρας και η συνοδεία αυτούΆγιος Ιούλιος ο ΜάρτυραςΆγιοι […]
Go To Top