Η Αγία Αγνή (21 Ιανουαρίου)

09,Φεβ

Η Αγία Αγνή καταγόταν από τη Ρώμη και από γενεά λαμπρή και ένδοξη. Πολλές γυναίκες τη θαύμαζαν και πήγαιναν κοντά της. Η Αγία εύρισκε την ευκαιρία και τις προέτρεπε να πιστέψουν στον Χριστό. Όταν άκουσε αυτά ο άρχοντας, κάλεσε κάποιον και του παρέδωσε την Αγία Αγνή με εντολή να την διαπομπεύσει στην πόλη. Εκείνος εκτέλεσε την εντολή του άρχοντα κατά γράμμα και στη συνέχεια οδήγησε την Αγία στο πορνείο. Οποιοσδήποτε όμως πλησίαζε έχανε αμέσως τη σαρκική επιθυμία και γινόταν τόσο ψυχρός, λες και ήταν νεκρός. Αλλά και οι βλέποντες εκείνο το θέαμα, εβόησαν όλοι τους με μια φωνή: «Μεγάλη η δύναμη του Χριστού». Τότε ο άρχοντας την ρώτησε πώς συνέβη αυτό. Η Αγία του απάντησε: «Ὁ Κύριός μου καὶ Θεός μου ἀπέστειλε τὸν Ἄγγελό Του καὶ μὲ προστάτευσε ἀπὸ τὴν ἀτίμωση».

Τότε ο άρχοντας διέταξε να κάψουν στο πυρ την Αγία. Αφού, λοιπόν, η Αγνή σφράγισε πρώτα τον εαυτό της με το σχήμα του Σταυρού, προσευχόμενη μαρτύρησε για τον Χριστό (303–305 μ.Χ.). Μόλις έσβησε η φωτιά, κάποιοι Χριστιανοί πήραν κρυφά το τίμιο λείψανό της και το ενταφίασαν με τιμές.

Στη Ρώμη υπάρχει η Κατακόμβη της Αγίας Αγνής. Εκεί ετάφη η παρθενομάρτυς. Έχει πάρα πολλούς τάφους πρώτων Χριστιανών, αλλά και μαρτύρων κατά μέγα μέρος, όπως π.χ. της Αγίας μάρτυρος Σαβίνης. Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος προς τιμήν της Αγίας Αγνής έχει κτίσει στη Ρώμη βασιλική. Η θυγατέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνη, έπασχε από αθεράπευτη ασθένεια. Με τη μεσιτεία της Αγίας Αγνής θεραπεύθηκε. Εις ένδειξη δε ευγνωμοσύνης η Κωνσταντίνη κατασκεύασε μαρμάρινη λάρνακα και τοποθέτησε εκεί τα οστά της Αγίας. Σήμερα αυτή η λάρνακα είναι μέσα στο ναό της Αγίας. Αργότερα, κοντά στον τάφο της Αγίας Αγνής εξέπνευσε η Παρθενομάρτυς Εμερζιάνα, που κατέφυγε εκεί λιθοβολουμένη από τους άπιστους. Σήμερα το λείψανο της Αγίας ευρίσκεται σε ασημένια λειψανοθήκη, που έφτιαξε ο Πάπας τον 17ον αιώνα.

Άρθρο από το ενοριακό περιοδικό “Ευ”
Επιμέλεια, Ιωάννα Δρακωνάκη - Κρητσωτάκη, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176972

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 13/07/2020 εορτάζουν:Σύναξη του Αρχαγγέλου ΓαβριήλΌσιος Στέφανος ο ΣαββαΐτηςΟσία ΣάρραΑγία Γολινδούχ η Περσίδα που μετονομάστηκε ΜαρίαΆγιοι ΗλιόφωτοιΆγιος ΟνησίφοροςΌσιος Νικόδημος της ΤισμάναΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Εβρ. β´ 2 - 10Ευαγγέλιο: Λουκ. ι´ 16 - 21
Go To Top