ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ (Λουκ.Δ΄,16-22)

30,Αύγ

Στο Νέο Ενιαυτό του Κυρίου

          Στην αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, μια εξόχως σημαντική ημέρα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσα στις ευωδίες  πλειάδων αγίων που γιορτάζουν και στην ομορφιά των ύμνων, προβάλλει ο Ιησούς, κηρύσσοντας για πρώτη φορά στη Ναζαρέτ. Ο Κύριος του Σύμπαντος, ο Αχώρητος και Ακατάληπτος, καταδέχεται να αναγνώσει τη Γραφή, προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις στους συντοπίτες Του. Ας δούμε, λοιπόν, κατά σειρά τα γεγονότα.

          Μετά τη νικηφόρα αντιμετώπιση των  Πειρασμών στην Έρημο, ο Ιησούς γύρισε στη Γαλιλαία, όπου η δράση Του έγινε γρήγορα γνωστή και τον τιμούσαν όλοι στην περιοχή. Μα δεν επρόκειτο να συμβεί το ίδιο και στην πόλη των παιδικών και νεανικών Του χρόνων. Φτάνοντας εκεί, κατευθύνθηκε με τους μαθητές Του στη Συναγωγή, όπου θα αναγνώσει και θα ερμηνεύσει εκείνη την προφητεία του Ησαΐα που αναφερόταν στο  έργο του Μεσσία: «Πνεύμα Κυρίου είναι πάνω μου, γιατί με έχρισε. Με έστειλε να φέρω στους φτωχούς χαρμόσυνο μήνυμα, να θεραπεύσω εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά, να κηρύξω στους αιχμαλώτους απελευθέρωση και στους τυφλούς ανάβλεψη, να ελευθερώσω τους καταπιεσμένους, να κηρύξω το έτος της εύνοιας του Κυρίου». Τελειώνοντας την ανάγνωση και ενώ τα βλέμματα όλων ήταν προσηλωμένα πάνω Του, Εκείνος, με απόλυτη ηρεμία, τους λέει ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκε η γραφή αυτή»!

 Στην αρχή, όλοι θαύμαζαν για τα χαριτωμένα λόγια Του, απορώντας πώς μιλούσε έτσι ο «γιος του μαραγκού», όπως τον αποκαλούσαν. Διαβάζοντας, όμως, Εκείνος, τους διαλογισμούς τους, μίλησε για θαύματα κι επιβεβαίωσε το αρχαίο ρητό, ότι «κανείς προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του». Τότε εξοργίστηκαν,  τον έδιωξαν βιαίως από την πόλη και τον έφεραν πάνω στο βουνό, έτοιμοι να τον ρίξουν στο γκρεμό. Αυτός όμως, διέφυγε, περνώντας κατά θαυμαστό τρόπο ανάμεσά τους! Πραγματικά, ήταν αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά τους. Φαίνεται να μην  ήθελαν να ακούσουν άλλες απόψεις, εκτός από τις δικές τους. Αυτοί, όπως και οι περισσότεροι ομοεθνείς τους, περίμεναν ένα διαφορετικό Μεσσία: με κοσμική δύναμη, θαύματα, εντυπωσιασμούς. Προσκολλημένοι στις ιδέες τους, με τη μικρότητα και την καχυποψία τους, δε μπόρεσαν να τον αγκαλιάσουν με αγάπη. Τον έδιωξαν, σαν το χειρότερο εχθρό τους. Σκληρόκαρδοι, αμετανόητοι, απορρίπτουν τραγικά  το μήνυμα της σωτηρίας.

 Στο διάβα των αιώνων πολλοί  μιμήθηκαν τους Ναζαρηνούς. Πόσα κινήματα, πόσες ιδεολογίες, πόσα συστήματα δεν οικειοποιήθηκαν το επαναστατικό μήνυμα του Χριστιανισμού, χωρίς όμως να ομολογούν την πηγή τους; Σε πολλούς αρέσει η «κοινωνική» διδασκαλία του Χριστού, αλλά αρνούνται τη θεότητά Του. Από την αρχή της δημόσιας ζωής Του ο Κύριος εμφανίζεται ως ο μοναδικός, αυθεντικός Διδάσκαλος και ερμηνευτής του Νόμου. Θαυματουργεί και ενεργεί ως «εξουσίαν έχων». Το κήρυγμά Του έχει μοναδική θεραπευτική δύναμη και χάρη, ώστε να εκπλήσσονται ακόμα κι εκείνοι που τον απορρίπτουν. Αυτός που πάντα ήταν κοντά μας, αλλά δεν το ξέραμε, όπως λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ήρθε στους «δικούς Του», κι αυτοί τον απέρριψαν. Σε όσους όμως τον δέχτηκαν, έδωσε την εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, αυτοί που πιστεύουν στο όνομά Του (Κεφ. Α΄, 11-13).

          «Σήμερον», αγαπητοί μου, ο Xριστός έρχεται κοντά μας. «Σήμερον» απευθύνει το Λόγο Του σ’ όλους, μα και στον καθένα μας προσωπικά. Στέκεται, όπως λέει, και χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας! Αυτό τον «παράξενο επισκέπτη», τον αιώνιο ταξιδευτή, το διωγμένο και κατατρεγμένο, τον εξόριστο από τον τόπο Του, που περιπλανιέται ανάμεσά μας, αοράτως και ορατώς, ως φτωχός, άστεγος, άνεργος, ξένος και πρόσφυγας, μα και περιβαλλόμενος με τις ομίχλες των «θεών» και των ειδώλων του κόσμου, καλούμαστε να ακούσομε, ως το Μεγάλο μας Αγαπημένο. Αν τον δεχτούμε ως Θεάνθρωπο, θα έρθει να κατοικήσει μέσα μας, για να αλλάξει τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις, τη ζωή μας.

          Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι η μέρα της θρησκευτικής συνάξεως ήταν άγια και όλοι έκλαιγαν στο άκουσμα του Νόμου. Και, πού να είχαν το Ευαγγέλιο του Χριστού! Σήμερα, που στην Ορθόδοξη Πατρίδα μας η Κυριακή καταργείται, ενώ οι Εκκλησιαστικές Εορτές υποτιμούνται, ποιο είναι το χρέος μας; Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, το Νέο Ενιαυτό του Κυρίου θεοσεβώς, φιλοξενώντας τον ταπεινά στην καθημερινή μας ζωή κι όχι μόνο στους ναούς, και μάλιστα τυπολατρικά. Για να ευλογηθεί και να καρπίσει η Γη. Να διασωθεί το φυσικό Περιβάλλον, ο όμορφος Πλανήτης μας, που κινδυνεύει θανάσιμα, όχι μόνο εξαιτίας της απληστίας των ισχυρών, μα και της γενικευμένης ασυνειδησίας-ίσως και της δικής μας αμέλειας και αδιαφορίας. Αλλά, και το χωράφι της ψυχής μας να δεχτεί τους υετούς του Πνεύματος, ώστε να αποδώσει καρπούς αντάξιους του θελήματος του Χριστού. Ας ακούσομε, πριν είναι αργά, τί λέει ο αγαπημένος Του μαθητής: «Μακάριος ο αναγινώσκων και οι ακούοντες τους λόγους της προφητείας και τηρούντες τα εν αυτή γεγραμμένα. Ο γαρ καιρός εγγύς» («Αποκάλυψις Ιωάννου» Α΄, 3). Αμήν!

Καλή Εκκλησιαστική Χρονιά. Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176972

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 13/07/2020 εορτάζουν:Σύναξη του Αρχαγγέλου ΓαβριήλΌσιος Στέφανος ο ΣαββαΐτηςΟσία ΣάρραΑγία Γολινδούχ η Περσίδα που μετονομάστηκε ΜαρίαΆγιοι ΗλιόφωτοιΆγιος ΟνησίφοροςΌσιος Νικόδημος της ΤισμάναΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Εβρ. β´ 2 - 10Ευαγγέλιο: Λουκ. ι´ 16 - 21
Go To Top