Επιστήμη και άνθρωπος

02,Ιαν

«Επιστήμη και θυσία της ανθρώπινης ζωής στο όνομά της ή Επιστήμη στο πλαίσιο σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης;»

Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο το οποίο είχε ως θέμα τα παράνομα πειράματα σε ανθρώπους για την ανακάλυψη του φαρμάκου για τον καρκίνο. Η επιχείρηση ονομαζόταν «Ιφιγένεια» και το όνομα αυτό ήταν συμβολικό, καθώς, όπως η Ιφιγένεια θυσιάστηκε για το κοινό καλό, έτσι και κάποιοι άνθρωποι θα θυσιάζονταν για το κοινό καλό. Από τη ν πρώτη στιγμή μου γεννήθηκαν ερωτήματα, όπως μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, για να σώσει τη ζωή του; Υπάρχουν όρια στην ιατρική; Μπορεί αλόγιστα ο κάθε επιστήμονας να πειραματίζεται παράνομα στο όνομα του γενικού καλού; Πού σταματά η επιστημονική έρευνα και πού ξεκινά η ηθική; Μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρχουν;

Ναι, μπορεί η επιστήμη να συνυπάρχει με την ηθική. Και αυτό, γιατί ο Θεός ποτέ δε στέρησε από τον άνθρωπο τη λογική. Του έδωσε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του τη δυνατότητα να έχει μυαλό και να προοδεύει. Όμως, είναι τελείως διαφορετικό να προοδεύεις με θεμιτά μέσα, με έρευνες, με πειράματα που δεν απαξιώνουν τον άνθρωπο και τα ζώα, και άλλο να προοδεύεις παράνομα, να απαγάγεις ανθρώπους και να πειραματίζεσαι πάνω τους. Άλλο η πρόοδος με σεβασμό στη ζωή και άλλο η πρόοδος μέσω της απαξίωσής της.

Όλη αυτή η κατάσταση φανερώνει την απομάκρυνσή μας από το λόγο του Θεού και τη διδασκαλία του Χριστού. Ο Θεός δε στέρησε τη γνώση από τον άνθρωπο. Η απαγόρευση του καρπού της γνώσης δε σήμαινε απαγόρευση της γνώσης. Αντιθέτως, ο Θεός ήθελε να προστατεύσει τον άνθρωπο από τη γνώση του κακού, της φιλοδοξίας, της μισαλλοδοξίας, της εκμετάλλευσης του συνάνθρωπου και γενικότερα όλων των κακών που αλλοιώνουν τη ζωή μας. Οι επιστήμονες, με γνώμονα το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, όπως δίδαξε ο Χριστός, μπορούν να κάνουν θαύματα. Ο υπέρμετρος εγωισμός του ανθρώπου και η προσπάθειά του να γίνει Θεός είναι αυτό που έφερε και το δίλημμα «Επιστήμη ή ηθική».

Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι πάνω από όλα. Καμία έρευνα, κανένα παράνομο πείραμα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άμετρη και καταχρηστική «χρήση» της στο όνομα του γενικότερου καλού. Αν πραγματικά η έρευνα και τα πειράματα, τα οποία πραγματοποιούνται, ήταν ηθικά αποδεχτά, δε θα στρέφονταν σε παράνομες έρευνες και σε μυστικές συμφωνίες με οικονομικά ισχυρούς, οι οποίοι χρηματοδοτούν τέτοια επιχειρήματα. Πρέπει, λοιπόν, οι επιστήμονες να στραφούν στο Λόγο του Θεού και μέσω αυτού να περπατήσουν στο δρόμο της έρευνας και της ανακάλυψης.

Χρυσή-Σίσσυ Αγγελίδου
θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176315

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 06/07/2020 εορτάζουν:Όσιος Σισώης ο μεγάλοςΆγιοι Λουκία η παρθενομάρτυς, Ρήξος βικάριος και πολλοί άλλοι που μαρτύρησαν στην ΚομπανίαΆγιοι Εικοσιτέσσερις ΜάρτυρεςΆγιος Αστείος επίσκοπος ΔυρραχίουΆγιοι Φιλήμων, Άρχιππος και ΟνήσιμοςΆγιος ΑπολλώνιοςΆγιος ΑλεξανδρίωνΆγιος ΕπίμαχοςΜετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Οσίου ΕυδοκίμουΌσιος ΣίσινιοςΆγιος Κύριλλος ο οσιομάρτυρας από τη θεσσαλονίκηΆγιος Palladius απόστολος της ΣκωτίαςΆγιος ΒασίλειοςΕύρεσις των τιμίων λειψάνων της […]
Go To Top