ΕΙΣΟΔΕΥΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ

19,Νοέ
21Με τη δύναμη του Θεού, φτάσαμε στα Εισόδια της Θεοτόκου-τη μεγαλύτερη  γιορτή του Φθινοπώρου-πανέμορφη και πολύ λαοφιλή. Τοποθετημένη στις αρχές της νηστείας των Χριστουγέννων, μοιάζει με πύλη που, περνώντας την, μπαίνουμε στο κλίμα του Χειμώνα και της Γεννήσεως του Χριστού. Όπως βλέπουμε στην εικόνα κι ακούμε στην ωραιότατη υμνογραφία, η μικρή Μαριάμ οδηγείται στα Άγια των Αγίων του ναού, όπου άλλος δεν μπορούσε να μπει, παρά μόνο ο Μέγας Αρχιερέας, μια φορά το χρόνο, για να προσφέρει θυσία στο Θεό. Μάλιστα, νεαρές κοπέλες, ντυμένες στα λευκά και κρατώντας λαμπάδες, συνοδεύουν την Αειπάρθενο, που θα αφιερωθεί σ’ Εκείνον και θα μείνει δώδεκα χρόνια στο ναό, ώστε να ετοιμαστεί να κυοφορήσει τον Χριστό. Ας δούμε μερικούς ύμνους, που μας βοηθούν να προσεγγίσουμε καλύτερα το νόημα της Εορτής:
  1. Στο απολυτίκιο η Εορτή χαρακτηρίζεται ως προοίμιο της εύνοιας του Θεού και προαναγγελία της σωτηρίας των ανθρώπων. Με την προσέλευση της Παρθένου στο Ναό, διακηρύσσεται πιο μπροστά η Σάρκωση του Χριστού. Χρέος μας είναι, λοιπόν, να φωνάξουμε δυνατά, χαίρε (Παναγία), που είσαι η εκπλήρωση του σχεδίου του Δημιουργού για τη σωτηρία του κόσμου.
 «Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και  της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν Ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν- Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».
  1. Στο Κοντάκιο ο υμνογράφος αποκαλεί τη Θεοτόκο καθαρότατο ναό του Κυρίου, πολύτιμη νυφική παστάδα και Παρθένο, ιερό θησαυρό της δόξας του Θεού, που, σήμερα μπαίνει στο ναό Του, εισάγοντας, συγχρόνως, τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Αυτή που ανυμνούν οι Άγγελοι, είναι πραγματικά επουράνια σκηνή! Η Παναγία μας, ζώντας τόσα χρόνια νηστεία, προσευχή και το Λόγο του Θεού, ωρίμαζε πνευματικά. Εξαγιαζόταν ολοένα και περισσότερο, ώστε να καταστεί άξιο «κατοικητήριο» του Θεού:
           «Ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστάς και Παρθένος, το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του Θεόυ, σήμερον εισάγεται εν τω οίκω Κυρίου, την χάριν συνεισάγουσα την εν Πνεύματι θείω- ην ανυμνούσιν Άγγελοι Θεού- αύτη υπάρχει σκηνή επουράνιος».
  1. Στην Θ΄ Ωδή του Κανόνα ψάλλουμε: «Άγγελοι την Είσοδον της Παρθένου, ορώντες εξεπλήττοντο, πώς η Παρθένος εισήλθεν εις τα Άγια των Αγίων».
          «Ως εμψύχω Θεού κιβωτώ, ψαυέτω μηδαμώς χείρ αμυήτων, χείλη δε πιστών, τη Θεοτόκω ασιγήτως, φωνήν του Αγγέλου αναμέλποντα, εν αγαλλιάσει βοάτω. Όντως ανωτέρα πάντων υπάρχεις Παρθένε αγνή».      eisodia     Εδώ, ο υμνογράφος περιγράφει την έκπληξη των Αγγέλων και συγχρόνως, θέλει να προλάβει τον «κίνδυνο» των «αμύητων», που θα προσπαθούσαν να τα προσεγγίσουν . Μονάχα των πιστών τα χείλη ας φωνάζουν δυνατά, «όντως, ανωτέρα όλων των δημιουργημάτων είσαι Παρθένε αγνή»! Μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα, όπως τα «πολυσπόρια» των Εισοδίων, που, εκτός από την ευλογία της Εκκλησίας, συνέβαλλαν και στη δημιουργία όμορφων οικογενειακών συνεστιάσεων, καθώς και στην έκφραση γνήσιας αγάπης προς τους γείτονες και συγχωριανούς, ακόμα και αλλοθρήσκους μπορoύμε  να δούμε βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες, ίδιες και στην εποχή μας. Η ανάγκη της αναβιώσεως τέτοιων συνάξεων και  «ανοιγμάτων» προς τους συνανθρώπους μας, στις σημερινές, πολύ δύσκολες, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, γίνεται πολύ επιτακτική. Έτσι έζησε  ο λαός μας, στο διάβα των αιώνων,την εκκλησιαστική-κοινοτική ζωή .Στη συνείδησή του, η Παναγία, όπως γράφει ο Δ. Λουκάτος, «ήταν ό,τι έπρεπε, στο τέλος Νοεμβρίου, να εποπτεύει την καλή κατανομή του ως τώρα εισοδήματος και να θεωρείται από τους ανθρώπους. Ευεργέτιδα  μεν για όσα τους έδωσε κι έφαγαν, ή για όσα τους βοήθησε κι έσπειραν, ελπιδοφόρα δε προστάτρια, για όσα θα τους αφήσει να χαρούν, ως τη νέα σοδειά» («Τα Φθινοπωρινά», σελ.150). Τούτες τις μέρες, πλήθη πιστών τρέχουν στους ναούς, στις πόλεις, στα χωριά και στα Μοναστήρια, σ’ όλη την Ελλάδα, για να τιμήσουν την Παναγία μας. Να την ευχαριστήσουν για τις αμέτρητες ευεργεσίες της. Να ζητήσουν τη βοήθειά της, καθώς, πληθαίνουν τα προβλήματά μας. Μακάρι και τα παιδιά μας να την ένιωθαν  κοντά τους. Να τα αγκαλιάζει με τη μητρική της στοργή. Σε μια εποχή τόσο δύσκολη, να τα προστατεύει από της ζωής τους τις  αμέτρητες κακοτοπιές. Όλοι οι άνθρωποι περνούν από διάφορα «εισόδια»: από τη γέννησή τους, στη φύση, στα σχολεία, στις συντροφιές, στην εφηβεία, στις σπουδές, στα επαγγέλματα, στο γάμο. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι, να ανοίξουμε την καρδιά μας, για να εισέλθει ο Χριστός. Να γίνει η ύπαρξή μας ζωντανός «ναός» του Θεού. Για να αξιωθούμε και την είσοδο στη Βασιλεία των ουρανών!

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

   

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176315

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 06/07/2020 εορτάζουν:Όσιος Σισώης ο μεγάλοςΆγιοι Λουκία η παρθενομάρτυς, Ρήξος βικάριος και πολλοί άλλοι που μαρτύρησαν στην ΚομπανίαΆγιοι Εικοσιτέσσερις ΜάρτυρεςΆγιος Αστείος επίσκοπος ΔυρραχίουΆγιοι Φιλήμων, Άρχιππος και ΟνήσιμοςΆγιος ΑπολλώνιοςΆγιος ΑλεξανδρίωνΆγιος ΕπίμαχοςΜετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Οσίου ΕυδοκίμουΌσιος ΣίσινιοςΆγιος Κύριλλος ο οσιομάρτυρας από τη θεσσαλονίκηΆγιος Palladius απόστολος της ΣκωτίαςΆγιος ΒασίλειοςΕύρεσις των τιμίων λειψάνων της […]
Go To Top