Είκοσι χρόνια από τη θεμελίωσή του, 5 Μαΐου 1997

24,Μάρ
Ιερά Μητρόπολις Πέτρας& Χερρονήσου
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως
Αγίου Νικολάου
1997 – 2017 

Είκοσι χρόνια από τη θεμελίωσή του, 5 Μαΐου 1997.
Η πόλις του Αγίου Νικολάου σεμνύνεται να έχει προστάτη της τον Άγιο των Μυρέων της Μικράς Ασίας. Μεγάλη η ιστορική πορεία της. Από Λατώ προς Καμάρα, μέγιστη πόλις των Λάτιων, υποβαθμίζεται σε μια άσημη πόλη, χωρίς αίγλη και ταυτότητα, το Μανδράκι, και αναβαθμίζεται σε περικαλέστατη πόλη, πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, ευφήμως γνωστή στα πέρατα του κόσμου, έχοντας ως ποιμένα και προστάτη, πηδαλιούχο, τον μυροβλήτη Άγιο Νικόλαο, τον υπερασπιστή των πτωχών και των ασήμων, τον υπέρμαχο της δικαιοσύνης.

Μεγάλωσε η πόλη, που για τον καθένα από εμάς αποτελεί την γενέτειρα πόλη του. Τόπος γεννήσεως; Άγιος Νικόλαος. Από πού κατάγεσαι; Από τον Άγιο Νικόλαο. Πού πας; Στον Άγιο. Σχεδιάστηκε, έχοντας τις δικές της αδυναμίες ή καλύτερα την αδυναμία, να την οραματιστούμε ως αυτό που θα γινόταν και ως αυτό που θα εξελισσόταν.
Δεν είναι στόχος της παρούσης πραγματείας να τις καταγράψει, πάρεξ όσων αφορούν το σχεδιασμό των ευκτήριων οίκων. Το όραμα των ιθυνόντων κοντό,  βραχύ. Ταξιδεύεις την Πατρίδα και τον κόσμο και παρατηρείς ότι οι ευκτήριοι οίκοι και τα κοινωφελή έργα αναπτύσσονται στην καρδιά των πόλεων, βασικοί πυλώνες της κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Συμβάλλουν με την παρουσία τους στην αυτοσυνειδησία του λαού τους, των κατοίκων τους, των πολιτών τους. Δίνουν και ορίζουν την ταυτότητα του τόπου.
Χώροι συνάθροισης και ανάπτυξης, επικοινωνίας.
Ναϊκοί χώροι έμειναν εκτός σχεδιασμού. Απαιτεί μια απάντηση ο λόγος. Φαίνεται να μην απετέλεσε στόχο και προτεραιότητα.  Απουσιάζουν κι άλλοι χώροι, άθλησης, πολιτισμού, πάρκα, δρόμοι κ.α. Ναι, τους αναζητούμε. Δεν νοιαζόμαστε μόνο για ναούς. Αυτή η ανάγκη ικανοποιήθηκε από το φιλότιμο και την προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Την Κυριακή 12 Μαρτίου κηδέψαμε, πλήρη ημερών, τον μεγάλο δωρητή του οικοπέδου για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Νικόλαο Μαγουλιανό, που μετά της αείμνηστης αδελφής του, Ελένης Ρούβαλη – Μαγουλιανού, πρόσφεραν την περιουσία τους για κοινωφελή- ιερό σκοπό.
Αυτός ο Ναός και τα περί αυτών κτίσματα ανεγείρονται και τα έργα του υλοποιούνται από τις μικρές και μεγάλες προσφορές των ευλαβών χριστιανών.
Όλοι εμείς, όσοι κοπιάσαμε, ματώσαμε, πονέσαμε, αλλά με χαρά φροντίσαμε για την ανέγερση του οίκου της Παναγίας μας, ερχόμαστε φέτος, που συμπληρώνονται είκοσι (20) χρόνια από την τοποθέτηση του θεμελίου λίθου, να ευχαριστήσουμε την Μητέρα του Κυρίου και μεγάλη Μάνα όλων μας, για τη μέριμνα, τη δύναμη και τη χάρη Της που πρόσφερε, προκειμένου να ανεγερθεί ο Ναός Της.
Με αισθήματα ευγνωμοσύνης αναφωνούμε “Αιωνία η μνήμη των μακαρίων και αοιδίμων κτητόρων και ανακαινιστών του Ιερού Ναού τούτου”.  Αιωνία η μνήμη του πατρός και Ποιμενάρχου ημών, Νεκταρίου Αρχιερέως, εμπνευστού πάντων των ευκτηρίων οίκων της πόλεως ταύτης, καθώς και του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού. Ως Ιερός Ναός της Αγίας Άννης έχει καταγραφεί στη συνείδηση των παλαιοτέρων, όπως τον κληροδότησαν και στα παιδιά τους. Ναι, έτσι είναι. Ο ναός της Αγίας Άννης, ο υπόστεγος χώρος θεμελιώσεως, ήταν ο πρώτος Ναός που εξυπηρέτησε τις λατρευτικές ανάγκες της υπό ίδρυσης νέας Ενορίας. Και προ αυτού ο προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Δημητρίου, στο λόφο Ξηροκάμπου. Αυτοί προίκισαν την κόρη της Αγίας Άννας, όπως αρέσει να λέγουν οι παλαιοί σύμβουλοι και επίτροποι της Ενορίας. Και συνεχίζουν να επιτελούν τον σπουδαίο ρόλο τους. Ο Ναός της Αγίας Άννης αναδημιουργείται με σεβασμό στην Αγία Θεοπρομήτορα και εγχαράσσεται στα σπλάχνα βαπτιστήριο ενηλίκων, στο πρότυπο των αρχαίων βαπτιστηρίων.
Ακολουθήθηκε η προτεραιότητα, η ιεραρχία. Η μάνα στα θεμέλια, η κόρη άνωθεν αυτών. Η Κυρία των Αγγέλων.
Ανατρέχουμε στο παρελθόν βάζοντας τη μνήμη μας να ανασύρει μνήμες, εικόνες και αναμνήσεις. Την εικόνα που ο αείμνηστος ποιμενάρχης αγιάζει τον τόπο και καλεί τον μικρόν Ευάγγελο, της Μαρίας και του Νικολάου, να τοποθετήσει επί των θεμελίων τον σφραγισμένο λίθο ψάλλοντας: «συ ει Πέτρος και επί ταύτην την πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησία». 
Πρωτοπρεσβύτερος 
π’ Γεώργιος ΤζάβλαςΕνορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3130416

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 28/02/2020 εορτάζουν:Όσιος Βασίλειος ο ΟμολογητήςΑγία Κυράννα η ΝεομάρτυςΆγιος Προτέριος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος ΑλεξανδρείαςΌσιος Βάρσος Επίσκοπος ΔαμασκούΆγιος Αβρίκιος ο ΜάρτυραςΆγιος Νέστωρ ο ΜάρτυραςΟσίες Μαράνα και ΚύραΆγιοι Έξι Μάρτυρες εξ ΑιγύπτουΆγιος Ιωνάς ο ΛέριοςΆγιοι Νυμφάς και Εύβουλος οι ΑπόστολοιΆγιοι Μακάριος, Ρουφίνος, Ιούστος και Θεόφιλος οι ΜάρτυρεςΆγιοι Καιράλιος, Πουπούλιος, Γάιος και Σεραπίων οι ΜάρτυρεςΆγιοι […]
Go To Top