Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Της Σαμαρείτιδος, Ιω. Δ΄, 5-42)

16,Μάι

Με το Χριστό, το «ύδωρ το ζων»

«Σαμάρειαν κατέλαβες, Σωτήρ μου παντοδύναμε, καὶ γυναικὶ ὁμιλήσας, ἐζήτεις ὕδωρ τοῦ πιεῖν»      

          Μεταφερόμαστε νοερά, αγαπητοί φίλοι, στην περιοχή της Σαμάρειας, κοντά στην αρχαία πόλη Συχάρ. Κάπου εκεί βρίσκεται  το ιστορικό πηγάδι του Ιακώβ. Τούτη η περιοχή, από τα πανάρχαια χρόνια υπήρξε μάρτυρας πολλών εκπληκτικών γεγονότων. Κατοικημένη από την εποχή των  μεγάλων Πατριαρχών, γνώρισε στιγμές δόξας και μεγαλείου, αλλά και πράξεις ανείπωτης φρίκης: λεηλασίες, αιματοχυσίες, καταστροφές. Εδώ κοντά είναι και το ονομαστό Όρος Γαρειζίν, στο οποίο οι Σαμαρείτες, που αποτελούσαν αυτόνομη θρησκευτική κοινότητα, έκτισαν ναό και λάτρευαν το Θεό. Θανάσιμη εχθρότητα τους χώριζε, καθώς οι Ιουδαίοι τούς θεωρούσαν ως  αιρετικούς, ή ειδωλολάτρες.

          Ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι, πηγαίνοντας ο Κύριος με τους μαθητές Του προς τη Γαλιλαία, μετά από πολύωρη οδοιπορία φτάνει κατάκοπος και διψασμένος στο πηγάδι του Ιακώβ. Κάθεται να ξεκουραστεί, ενώ οι μαθητές πάνε στην πόλη, για ν’ αγοράσουν τρόφιμα. Σε λίγο έρχεται μια γυναίκα από τη Σαμάρεια να αντλήσει νερό. Καθώς ο Ιησούς της ζητάει να του δώσει να πιεί, ανάμεσά τους εκτυλίσσεται  ένας καταπληκτικός διάλογος- ίσως ο πιο πνευματικός της Καινής Διαθήκης. Με τις γλυκές Του κουβέντες, ο Κύριος αποκαλύπτει σιγά-σιγά, όχι μόνο το αμαρτωλό παρελθόν της γυναίκας, αλλά και βαθύτατες θεολογικές αλήθειες. Το αποκορύφωμα έρχεται, όταν θα της φανερώσει ότι Αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Η Σαμαρείτισσα ενθουσιάζεται και τρέχει να πει τα καταπληκτικά νέα στους συντοπίτες της. Έρχονται κι αυτοί, γνωρίζουν το Χριστό, σαγηνεύονται από τα θεϊκά λόγια, τη ζεστή παρουσία Του ανάμεσά τους. Αφού είδαν κι άκουσαν τον Κύριο, τον παρακάλεσαν να μείνει μαζί τους. Εκείνος δεν τους περιφρόνησε. Άλλωστε, γιατί είχε έρθει στη γη; Γιατί ντύθηκε την ανθρώπινη φύση; Μήπως, για να συναναστρέφεται μόνο με «καθώς πρέπει» ανθρώπους; Μήπως, μόνο με τους Ιουδαίους; Ο ίδιος δεν έλεγε ότι ήρθε να καλέσει, όχι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια, να βρει και να σώσει τα «απολωλότα πρόβατα», που περιφέρονται από δω κι από κει χωρίς ποιμένα; Αυτό έπραξε και με τους Σαμαρείτες: δεν τους απέρριψε. Τους ακολούθησε, τον φιλοξένησαν δυο μέρες, σώθηκαν πολλοί κι ομολόγησαν ότι αυτός είναι «ο Σωτήρας του κόσμου, ο Χριστός»!

          Πώς να μη θαυμάσουμε όλα όσα είδαμε να συμβαίνουν εκείνο το ευλογημένο μεσημέρι; Ο Κύριος, με αφορμή τη δίψα του σώματος, προχωρεί στην πνευματική δίψα των ανθρώπων, που αναζητούν σ’ όλες τις εποχές το Θεό. Κι όπως το δροσερό και  καθαρό νερό ξεδιψάει το σώμα, έτσι και  ο Λόγος του Θεού, που προσφέρεται και ερμηνεύεται με εγκυρότητα και υπευθυνότητα στην Εκκλησία, σβήνει τη αιώνια δίψα της ψυχής μας, καθώς, μάλιστα, αγιαζόμαστε με τα Μυστήρια, «δι’ ύδατος και Πνεύματος», και κοινωνούμε  τον Ιησού Χριστό. Το «ακοινώνητον» των ανθρώπων θεραπεύεται. Τείχη πανύψηλα που τους χωρίζουν, μόνο με το οικουμενικό πνεύμα της Εκκλησίας μπορούν να  γκρεμιστούν, με αγάπη και ελευθερία, κι όχι με βία, καταναγκασμό και ισοπέδωση των πάντων, όπως, δυστυχώς, επιχειρείται σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση και τη «Νέα Εποχή».

Άλλωστε, είναι πολύ αξιοπρόσεκτο ότι ο Χριστός δεν υποτιμά τη γυναίκα, όπως έκαναν οι Ιουδαίοι, κι όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σε διάφορες θρησκείες, όπως ο Μωαμεθανισμός. Βλέπομε πώς μια περιφρονημένη γυναίκα αξιώνεται να της αποκαλυφθεί ο Σωτήρας και η πνευματική και ανώτερη λατρεία του Θεού. Το μήνυμα του Χριστού για ισοτιμία των δύο φύλων, κατάργηση των κοινωνικών ανισοτήτων και σεβασμό του ανθρώπου, πλασμένου «κατ’ εικόνα του Θεού», είναι και σήμερα επίκαιρο, σε Δύση και Ανατολή. Τέλος, η Σαμαρείτισσα, αφού γνώρισε το Σωτήρα, δεν μπορούσε να το κρατήσει μυστικό. Μετά την Ανάστασή Του, κήρυξε σε πολλές περιοχές, φτάνοντας στη Ρώμη, όπου και μαρτύρησε επί Νέρωνος και τιμάται ως ισαπόστολος. Είναι η πολύ λαοφιλής Αγία  Φωτεινή.

Από το ιστορικό πηγάδι του Ιακώβ, τώρα και δυο χιλιάδες χρόνια πηγάζει ο αγιασμός των πιστών. Και ο Άγιος Φιλούμενος, που πριν λίγα χρόνια μαρτύρησε στο Ναό, ευλογεί τους πιστούς και θαυματουργεί. Ο Κύριος, με το κρυστάλλινο νερό του λόγου Του ξεδιψάει και μεταμορφώνει τη Σαμαρείτισσα, που η Εκκλησία μας γιορτάζει αυτή την Κυριακή. Αυτήν, τους Αποστόλους και όλους τους Αγίους καλούμαστε κι εμείς να μιμηθούμε, αν θέλομε να είμαστε συνεπείς με την κλήση μας. Εφ’ όσον, βεβαίως-απορρίπτοντας τις  απαράδεκτες και  βλάσφημες απόψεις περί Θείας Ευχαριστίας, που το τελευταίο το διάστημα, μέσα στη σύγχυση και το κλίμα   τρομοκρατίας, διατυπώθηκαν- τρεφόμαστε με τον Άρτο της Ζωής, το «φάρμακον αθανασίας», και οι καρδιές μας αρδεύονται με το «ύδωρ το ζων». Αυτό ζητάμε κι από τον Κύριο, μαζί με τον υμνωδό:

«Ὁ τὸν κρατῆρα ἔχων, τῶν ἀκενώτων δωρεῶν,
δός μοι ἀρύσασθαι ὕδωρ, εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν,
ὅτι συνέχομαι δίψῃ, εὔσπλαγχνε μόνε οἰκτίρμον»
(Εξαποστειλάριον )

 Νίκος Σιγανός, θεολόγος

 

 

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3189635

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 22/09/2020 εορτάζουν:Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο ΘαυματουργόςΆγιος Φωκάς ο κηπουρόςΆγιοι Ισαάκ και ΜαρτίνοςΌσιος Κοσμάς ο ΖωγραφίτηςΆγιοι Είκοσι Έξι Οσιομάρτυρες ΖωγραφίτεςΟσία Παρασκευή του Σάρωφ - ΝτιβέεβοΠεριττώς αναφέρεται από ορισμένους συναξαριστές η μνήμη της Αγίας Δροσίδος κόρης του Tραϊανού, και των πέντε Kανονικών (βλέπε 22 Μαρτίου).ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΑΣΑπόστολος: Γαλ. ε´ 11 - 21Ευαγγέλιο: Λουκ. γ´ […]
Go To Top