Δ΄ΚΥΡΙΑΚΗ – ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ (Ματθ. Ε΄, 14-19)

11,Ιούλ

 

          «Το αλάτι της γης και το φως του κόσμου»

          Τούτη την Κυριακή η Εκκλησία μας γιορτάζει τους Αγίους και θεοφόρους Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία  ασχολήθηκε και αποφάνθηκε οριστικά για τις δύο φύσεις του Χριστού. Αν προσέξουμε, θα δούμε ότι η ευαγγελική περικοπή ταιριάζει απολύτως με την ημέρα, αλλά κι ότι ο Κύριος ξεχωρίζει τους πιστούς και συνεπείς χριστιανούς, κυρίως με τις μεγάλες τους ευθύνες. Αλλά, ας πάρομε τα πράγματα με τη σειρά.

Ακολουθούμε τον Κύριο μαζί με το πλήθος στη Γαλιλαία, όπου εκφωνεί την περίφημη Επί του Όρους Ομιλία, που ωραιότερή της δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ στη γη. Ξεκινάει με τους εκπληκτικούς Μακαρισμούς, που συχνά ψάλλονται σε ιερές ακολουθίες, στις οποίες οι πιστοί απολαμβάνουν τις γλυκύτατες μελωδίες και ενωτίζονται το περιεχόμενό τους. Η ταπεινοφροσύνη, το κατά Θεόν πένθος, η πραότητα, ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, η φιλανθρωπία, η υπομονή στις θλίψεις, στις δοκιμασίες, στις αδικίες, στους διωγμούς για χάρη του Χριστού, αποτελούν προϋποθέσεις της ουράνιας χαράς και της εισόδου μας στη Βασιλεία των ουρανών!

Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει τους μαθητές Του «αλάτι της γης» και «φως του κόσμου». Η πόλη που είναι κτισμένη σε ψηλό βουνό, λέει, δε μπορεί να κρυφτεί. Και, «όπως ο λύχνος, από το λυχνοστάτη, φωτίζει όλο το σπίτι, έτσι και το φως σας πρέπει να λάμπει μπροστά στους ανθρώπους, ώστε, βλέποντας τα καλά σας έργα, να δοξάζουν τον ουράνιο Πατέρα σας». Ξεκαθαρίζει ότι δεν ήρθε για να καταργήσει το Νόμο, αλλά να τον συμπληρώσει. Τον προεκτείνει, ξανοίγοντάς τον σε πανανθρώπινες διαστάσεις, αγκαλιάζοντας όλους με την αγάπη Του. Είναι όμως απόλυτος στην τήρηση των εντολών Του, καθώς όλα όσα λέει η Αγία Γραφή θα πραγματοποιηθούν ακριβώς. Γι’ αυτό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαστρέψει στο ελάχιστο, ή να παρερμηνεύσει τα λόγια Του και να διδάξει διαφορετικά τους ανθρώπους, γιατί θα βρεθεί μακριά Του, ενώ, όποιος πράξει και διδάξει σωστά, θα θεωρηθεί μεγάλος στη Βασιλεία των ουρανών!

Αυτά λέει ο Χριστός στους μαθητές και εμμέσως, διαχρονικά, σ’ όλους τους χριστιανούς. Το επαναστατικό Του κήρυγμα γίνεται σ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας Του στη γη. Στο ίδιο «μήκος κύματος» κηρύσσουν και πράττουν οι Απόστολοι σ’ όλο τον κόσμο. Για να τους μιμηθούν οι Πατέρες και οι Άγιοι της Εκκλησίας, να διαφυλαχτούν οι θείες αλήθειες από την παραχάραξη των αιρετικών και να φτάσουν σε μας ανόθευτες, αυθεντικές, ώστε να μπορεί να σώζεται ο κόσμος. Έτσι, ο τίτλος του χριστιανού, τιμημένος με θυσίες, μαρτύρια και αίμα πολύ, και στην εποχή μας, δείχνει την ξεχωριστή κλήση εκείνων που τον φέρνουν επαξίως. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, «χριστιανός εστι μίμημα Χριστού, λόγοις και έργοις και εννοία εις την Αγίαν Τριάδα ορθώς και αμέμπτως πιστεύων» (Λόγος 17).

Ως ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε μια ιδιαιτερότητα, που πρέπει να την αναζητήσουμε με βάση το Ευαγγέλιο και την παράδοση της Εκκλησίας. Ο Κύριος είναι το Φως  το αληθινό και οι πιστοί  οφείλουν να πορεύονται ως φωτεινοί αστέρες. Για να αντικατοπτρίζουν και να διαχέουν, όπως οι πολύφωτοι Πατέρες και οι Άγιοι, το Άκτιστο φως Του στον κόσμο. Οφείλουμε, λοιπόν, να αναρωτηθούμε κατά πόσο κατέχομε, εννοούμε και δεν παρανοούμε, αλλά και αγωνιζόμαστε να τηρούμε το Λόγο του Χριστού. Σήμερα, πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε σύγχυση και παρεξηγήσεις.  Πολλοί ψευδοπροφήτες παρερμηνεύουν την Αγία Γραφή και σπέρνουν τις πλάνες τους με πολλούς τρόπους. Γι’ αυτό οι ευθύνες των πιστών γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Ο απόστολος Παύλος μάς παραγγέλλει: «Ως τέκνα φωτός περιπατείτε». Το ίδιο κι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, υπογραμμίζοντας την αγάπη ως κριτήριο φωτός ή σκότους, αφού έτσι ακτινοβολεί ανάμεσα στους ανθρώπους το θεϊκό φως.

Γίνεται φανερό ότι, για να είμαστε το «αλάτι και το φως» του κόσμου, χρειαζόμαστε πρωτίστως τη διδαχή του Χριστού. Είναι κρίμα, οι θησαυροί της Πίστης μας να παραμένουν άγνωστοι, «κλεισμένοι» στις βιβλιοθήκες και στα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Τη στιγμή που οι πάσης φύσεως αιρετικοί  οργώνουν τη χώρα, ή  γεμίζουν το Διαδίκτυο με τις πιο απίθανες πλάνες, ενώ οι οπαδοί της Πανθρησκείας προωθούν τις ιδέες και τους «θεούς» τους, οι ορθόδοξοι χριστιανοί να είναι ανυποψίαστοι για τον ανεκτίμητο πνευματικό τους πλούτο, αδιάφοροι για τη μοναδική θεία κληρονομιά, ευχαριστημένοι με την πνευματική αυτάρκειά τους!  Προβάλλει, λοιπόν,  έντονη  η ανάγκη,  να  δουν πιο σοβαρά  το ζήτημα οι ποιμένες μας, που φέρουν και την κύρια ευθύνη της διδασκαλίας των πιστών. Όμως, κατά την Αγία Γραφή, «πάντες διδακτοί Θεού». Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, την ευθύνη για τη διαφύλαξη της Πίστεως έχει όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Ο Κύριος, αγαπητοί μου, μας τιμά και μας επισκέπτεται πολυτρόπως. Μας θέλει συνεργάτες Του. Το μήνυμά Του, πάντα επίκαιρο, έχει όλους μας αποδέκτες του: «Μακάριοι οι ακούοντες τον Λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν» (Λουκ. Ια΄, 28)!

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3127965

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 21/02/2020 εορτάζουν:Όσιος Τιμόθεος ὁ ἐν ΣυμβόλοιςΆγιος Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της ΜεγάληςΆγιος Ιωάννης Γ' Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ο από ΣχολαστικώνΆγιος Ζαχαρίας Πατριάρχης ΙεροσολύμωνΆγιος Γεώργιος επίσκοπος ΑμάστριδοςΌσιοι Ανδρέας και ΑνατόλιοςΆγιοι Βερούλιος, Σεκουνδίνος, Σιρίκιος, Φελίσιος, Σέρβουλος, Σατουρνίνος, Φουρτουνάτος και οι συν αυτοίς ΜάρτυρεςΆγιος Μαξιμιανός, Αρχιεπίσκοπος ΡαβέννηςΣύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Κοζελσλάνσκ της ΡωσίαςΠεριττώς αναφέρεται από […]
Go To Top