Γ΄ KYΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ (Ματθ. ΣΤ΄, 22-33)

27,Ιούν

Ο «εσωτερικός φωτισμός»

          Πολλές φορές έχομε ακούσει στα Ευαγγέλια τον Κύριο να χαρακτηρίζει τον εαυτό Του ως Φως και να καλεί τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν. Στη σημερινή περικοπή, που είναι από την Επί του Όρους Ομιλία Του, μιλάει για τον «εσωτερικό» φωτισμό μας, τους κινδύνους του πλουτισμού, τη Θεία Πρόνοια και  τη Βασιλεία των Ουρανών, αποκαλύπτοντας μοναδικές αλήθειες, που, αν τις καρπωθούμε, θα νοηματοδοτηθεί ουσιαστικά η ζωή μας.

          Ξέρομε βέβαια, ότι ο άνθρωπος, πλασμένος με την ιδιαίτερη φροντίδα του Θεού, προικίστηκε με τέτοια χαρίσματα, ώστε να διαφέρει ριζικά από όλα τα όντα. Εξ αρχής εγγράφεται στα βάθη της υπάρξεώς του η θεοειδής σφραγίδα του. Ο ανώτερος προορισμός του.  Είναι δισυπόστατος, με σώμα και ψυχή. Αυτό αποτελεί κοινή πίστη σ’ όλες σχεδόν τις αρχαίες φιλοσοφίες και θρησκείες, και μόνο  ο άνθρωπος της μοντέρνας εποχής, ανοήτως το αρνείται. Λέει λοιπόν Χριστός: «Ο λύχνος του σώματος είναι ο οφθαλμός. Αν αυτός είναι απλός, όλο το σώμα θα είναι φωτεινό. Αν ο οφθαλμός σου είναι πονηρός, όλο το σώμα θα είναι σκοτεινό. Αν το εσωτερικό φως είναι σκοτεινό, σκέψου πόσο θα είναι το σκοτάδι»! Ω, πόσο σπουδαία είναι αυτή η «απλότητα», που αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό της ζωής των πρώτων χριστιανών κι όλων των Αγίων! Έχομε τον «εσωτερικό» μας κόσμο, την πνευματική όραση, το νου και την καρδιά μας. Από κει πηγάζουν: λογισμοί, συναισθήματα, όνειρα, στόχοι, επιθυμίες. Αυτός ο μικρός και συγχρόνως μεγάλος κόσμος κρύβει πολλά μυστικά, εξ ου και οι «εκρήξεις» του-συχνά καταστροφικές στις ανθρώπινες σχέσεις- καθώς και κατακτήσεις αποκαλυπτικές της εν ημίν θείας δόξας!

Η φώτιση, για την οποία μιλάει ο Ιησούς, δε σημαίνει κοσμικές, εγκεφαλικές, επιστημονικές γνώσεις. Καλές βέβαια και χρήσιμες είναι κι αυτές, αλλά δεν μπορούν να μας λύσουν όλα τα προβλήματα, ούτε να δώσουν βαθύτερο νόημα και σκοπό στη ζωή μας. Ο Κύριος εννοεί μια φώτιση «άλλης ποιότητας». Είναι αυτή που ξέρομε  από την  Παράδοσή μας: νους υγιής, στραμμένος στο Θεό. Καρδιά καθαρή, πνεύμα ευθές, ανακαινίζον το «σπίτι του Αγίου Πνεύματος»-την ψυχή μας! Γράφει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: «Όσο ο νους μας προσεγγίζει τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον τέλειο σε καθαρότητα και σε φως, τόσο καθαρότερος γίνεται. Και μαζί με το νου μας καθαρίζεται η καρδιά κι η ψυχή μας, φωτίζονται περισσότερο, γίνονται λαμπερές κι αποκτούν μεγαλύτερη αντίληψη. Όταν ο νους απομακρύνεται από το Θεό, τον αρνείται ή τον βλασφημεί, τότε το κερί σβήνει. Πόσο σκοτεινή γίνεται η ψυχή τότε!»

Συχνά ο Κύριος προέτρεπε να αποφεύγομε τη συσσώρευση υλικών αγαθών και να επιδιώκουμε την απόκτηση των πνευματικών, «ουράνιων» θησαυρών. Μα, θα αναρωτηθούν πολλοί: τη στιγμή που ο πολύς κόσμος και τα Μ.Μ.Ε., από το πρωί ως το βράδυ ασχολούνται, σχεδόν αποκλειστικά, με την Οικονομία (εσχάτως και με την υγεία), το ποδόσφαιρο, τις κόντρες των πολιτικών, την κατανάλωση, το φαγοπότι, τις διασκεδάσεις, ποιο το όφελος από τέτοιες, «αναχρονιστικές», ιδέες; Λοιπόν, ο Χριστός λέει ότι κανείς δεν μπορεί να δουλεύει σε δυο αφεντικά- στο Θεό και στο Μαμωνά-γιατί το ένα θα αγαπήσει και το άλλο θα μισήσει. Τη θεοποίηση του πλούτου θέλει να αποφύγομε, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει βαθιές προεκτάσεις, καθώς βλέπομε, και συνέπειες σ’ όλες τις πτυχές της ζωής μας. Να θυμίσουμε την καταδίκη της φιλαργυρίας στην Αγία Γραφή, ως της ρίζας όλων των κακών, και της πλεονεξίας ως «ειδωλολατρίας»; Οι Άγιοι επισημαίνουν τη σχέση του πλουτισμού με πολλές αμαρτίες, όπως: ψέμα, κλοπή, λαγνεία, φθόνο, μίσος, ψευδορκία, ακόμα και φόνους.

Για να μας προστατέψει από τη «σκλαβιά» των υλικών αγαθών, από το άγχος, τις φυχοφθόρες βιοτικές μέριμνες και «ασθένειες», ο Ιησούς λέει να μη μεριμνούμε υπερβολικά για την τροφή και την ενδυμασία μας. Όχι, βέβαια, ότι απαγορεύει την εργασία, αφού ο Ίδιος όρισε τον άνθρωπο από την αρχή της δημιουργίας του «φύλακα» και «προστάτη» του επίγειου «Παραδείσου». Κι εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε την ανωτερότητα του ανθρώπου, κατά την τάξη και τις προτεραιότητες που έθεσε ο Θεός, τις οποίες ανοήτως ανατρέπουμε, με την απαράδεκτη φυσιολατρία και ζωολατρία, καθώς και με την κακοποίηση του περιβάλλοντος και την υπερεκμετάλλευση- μέχρι και  εξάντληση -των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Πλανήτη!

Διάβασα κάπου ότι η μόνη «θρησκεία» που κατέκρινε ο Χριστός ήταν εκείνη του Μαμωνά. Είναι άραγε τυχαίο; Σήμερα, αυτή φαίνεται να έχει τους περισσότερους «πιστούς» σ’ όλο τον κόσμο! Η καθημερινή ειδησεογραφία, με σκάνδαλα, απάτες και εγκλήματα- μέχρι και τον υπερπλουτισμό μιας ελίτ με εκμετάλλευση ακόμα και της μυστηριώδους φονικής πανδημίας-δείχνουν περισσότερο από ποτέ την επικαιρότητα των λόγων του Κυρίου. Μακάρι, φίλοι μου, εμπιστευόμενοι την Πρόνοια του Θεού, να ομολογούσαμε με τον Ψαλμωδό: «Η Βασιλεία Σου βασιλεία πάντων των αιώνων και η δεσποτεία Σου εν πάση γενεά και γενεά»!

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3182843

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 15/08/2020 εορτάζουν:Κοίμησις της ΘεοτόκουΑνάμνηση Θαύματος Υπεραγίας ΘεοτόκουΆγιος ΤαρσίζιοςΣύναξη της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην ΠάροΣύναξη της Παναγίας της Αγίας Σιών στη ΛέσβοΣύναξη της Παναγίας της Σπηλιανής στη ΝίσυροΣύναξη της Παναγίας της Καστριανής στην ΚέαΣύναξη της Παναγίας της Θαλασσινής στην ΆνδροΣύναξη της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας στην ΊοΣύναξη της Παναγίας της Κανάλας στην ΚύθνοΣύναξη […]
Go To Top