Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ- ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (Θ΄36,Ι΄1-8)

29,Ιούν

Η «ώρα του θερισμού»

          Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς μεταφέρει στα μέρη της Γαλιλαίας, τον πρώτο καιρό της δημόσιας δράσης του Χριστού. Από την περιοχή αυτή, που την κατοικούσαν πολλές εθνότητες, με διαφορετικές πίστεις, πολλές δεισιδαιμονίες και ειδωλολατρικές αντιλήψεις, αρχίζει να κηρύσσει και να θαυματουργεί. «Και τον ακολουθούσε πλήθος κόσμου, μη χορταίνοντας την πρωτόγνωρη, γλυκιά θεϊκή παρουσία και στοργή! Βλέποντας ο Ιησούς τον κόσμο, τους σπλαχνίστηκε, σαν πρόβατα που δεν έχουν βοσκό».  

Πονάει την ανθρωπότητα, που τσαλαβουτά στα βαλτόνερα, διψασμένη και ταλαιπωρημένη στις πνευματικές ερήμους και στις κακοτοπιές. «Κοιτάξετε, λέει, ότι έφτασε η ώρα του θερισμού, που είναι πολύς, μα οι εργάτες λίγοι. Γι’ αυτό, παρακαλέστε τον κύριο του αγρού να στείλει εργάτες για το θερισμό του». Πόσο όμορφες εικόνες χρησιμοποιεί ο Κύριος, παρμένες από την ύπαιθρο, αφού, για τριάντα χρόνια, είχε ζήσει με τους απλούς ανθρώπους στην όμορφη Ναζαρέτ! Όμως, ιδού η απορία: πώς μιλάει για «χωράφι έτοιμο να θεριστεί»; Γνώριζε ο κόσμος το θέλημά Του;

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Ιωάννη, ο Θεός Λόγος ήταν πάντοτε στον κόσμο-τον «αγρό» Του- αλλά αυτός δεν τον ήξερε. Μεγάλοι σοφοί, σ’ Ανατολή και Δύση, προσπάθησαν να ανοίξουν πνευματικούς δρόμους, αντικατοπτρίζοντας τις ακτίνες του Ακτίστου θείου φωτός («σπερματικός λόγος»). Στην Παλιά Διαθήκη έδρασαν οι Προφήτες και άλλοι άγιοι άνθρωποι, προετοιμάζοντας την ενανθρώπηση του Θεού. Όμως, εδώ χρειάζεται προσοχή. Μπορεί ο Μωσαϊκός Νόμος να ήταν πρωτοποριακός και να έχει διαχρονική αξία. Αλλά, είναι λάθος να ταυτίζομε τις Δέκα Εντολές με το Ευαγγέλιο, αγνοώντας, προφανώς, το βάθος και την ευρύτητα της διδασκαλίας του Χριστού. Κατά τον Άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς, οι ερμηνευτές του Νόμου είχαν σκοτισμένες ψυχές και διέστρεφαν το πνεύμα του, με αποτέλεσμα αυτός να έχει «νεκρωθεί». Αντιθέτως, ο Κύριος τον ερμηνεύει αυθεντικά, τον επεκτείνει, επαληθεύει τις προφητείες, δίνει το νόημα της σωτηρίας και φανερώνει τη Βασιλεία του Θεού, όντας ο ίδιος το Φως, η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή! Λοιπόν, πέρα από τα όποια επιτεύγματα των ανθρώπων- φιλοσοφίες, θρησκείες, ιδεολογίες, Τέχνες, επιστήμες-ο Χριστός είναι ο Ένας Ουράνιος Άρτος, που έρχεται εν μέσω ημών και προσφέρεται, για να αναστηθεί και να ζήσει ο κόσμος.

 Ωστόσο, ο ιερός Χρυσόστομος επισημαίνει ότι ο Κύριος μιλάει για «θερισμό», ενώ δεν έχουν προηγηθεί η σπορά, το όργωμα κι όλη η πολύμηνη διαδικασία μέχρι την ωρίμανση των σιτηρών, γιατί η διάδοση του Ευαγγελίου μπορεί να γίνει με απίστευτη ευκολία και με πολύ γοργούς ρυθμούς. Κι αυτό βεβαίως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, από την αρχή και σ’ όλη την ιστορική πορεία της Εκκλησίας, παρατηρείται δε  συχνά και στο χώρο της σύγχρονης Ιεραποστολής.

Η εκλογή και η κλήση των μαθητών έγινε σταδιακά, μετά από προσωπική γνωριμία του Ιησού μαζί τους, ώστε να καταρτιστεί ο κύκλος των Δώδεκα, στους οποίους έδωσε την εξουσία να βγάζουν δαιμόνια, να ανασταίνουν νεκρούς, να θεραπεύουν αρρώστους, να μεταδίδουν δωρεάν τη Χάρη και να κηρύσσουν το Λόγο του Θεού. Αν και απλοί άνθρωποι, διέθεταν σπουδαίες πνευματικές ικανότητες, και προπαντός πίστη, ένθεο ζήλο και αγνές καρδιές. Αλλά, η εκλογή τους ενέχει κι ένα μυστηριακό χαρακτήρα. Πέρα από τις δικές μας εξηγήσεις, είναι ο ανεξερεύνητος χώρος του θαύματος, της θείας και Αιώνιας ζωής. Προορισμένοι να γίνουν οι Απόστολοι του Χριστού, μεταρσιωμένοι στο φως που εξέπεμπε η όλη παρουσία Του, «παγιδεύτηκαν» στην αγάπη Του, αλλάζοντας ριζικά ολόκληρη τη ζωή τους. Για τρία χρόνια θα «εκπαιδεύονταν» κοντά Του, για να υποστούν την ημέρα της Πεντηκοστής την εκπληκτική εσωτερική αλλοίωση, ώστε, με το φωτισμό του Πνεύματος, να ενδυναμωθούν, και,  στις πιο αντίξοες συνθήκες, να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Κι ακόμα, να αξιωθούν να είναι στη Δευτέρα Παρουσία οι κριτές της Οικουμένης!

Και σήμερα, αγαπητοί μου, με τις σοβαρές ανάγκες της Εκκλησίας, τη ζήτηση της διδαχής και της μαρτυρίας του Χριστού, ο «θερισμός» είναι πολύς και η έλλειψη προσώπων ικανών, με ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα, μεγάλη. O ιερός Χρυσόστομος μάς παροτρύνει: «Ας τον ακολουθήσομε λοιπόν κι εμείς. Γιατί έχομε πολλές ασθένειες της ψυχής κι αυτές θέλει πρώτα να θεραπεύσει. Εκείνοι άφησαν και πατρίδα και φίλους και συγγενείς. Συ όμως δε θέλεις μήτε το σπίτι σου ν’ αφήσεις, για να πας κοντά Του και να λάβεις πολύ περισσότερα; Και μήτε που ζητούμε αυτό από σένα. Άφησε μόνο την αμαρτία και μένοντας στο σπίτι σου μαζί με τους δικούς σου, θα μπορέσεις εύκολα να σωθείς. Ας έχομε θάρρος στη φιλανθρωπία Του κι ας δείξομε μετάνοια μελετημένη, πριν φτάσει η ημέρα που η μετάνοια δε θα μας ωφελήσει. Και παρακαλώντας Τον, ας του φέρομε και τα δικά μας δώρα, ζήλο και γνώμη και προθυμία αγαθή». Τιμώντας τους μεγίστους στυλοβάτες της Εκκλησίας, μέσα στην παραζάλη του ταραγμένου κόσμου, τους ικετεύομε θερμά:

«Οἱ τῶν Ἀποστόλων πρωτόθρονοι, καὶ τῆς Οἰκουμένης διδάσκαλοι, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων πρεσβεύσατε, εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος».

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3119678

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 26/01/2020 εορτάζουν:Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και ΙωάννηΌσιος Συμεών ο ΠαλαιόςΌσιος ΑμμωνάςΌσιος Κλήμης ο εν τω Όρει Σαγματίω άσκησαςΜνήμη του Μεγάλου ΣεισμούΆγιοι Ανανίας ο Πρεσβύτερος, Πέτρος ο δεσμοφύλακας και οι επτά στρατιώτες μάρτυρεςΌσιος ΓαβριήλΑνακομιδή Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θεοδώρου του ΣτουδίτουΆγιοι δύο Μάρτυρες οι εν […]
Go To Top