Αφιέρωμα στους τρεις Ιεράρχες

28,Ιαν

Ο Ιανουάριος δεν κομίζει μόνο ευχές και αόριστες ελπίδες. Συγχρόνως, σκορπίζει πλούσιες ευλογίες στην εκκλησιαστική μας Λατρεία: εκτός από τη μεγάλη Γιορτή των Θεοφανίων και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Χριστού, μεγάλοι Πατέρες προβάλλουν στο στερέωμα της Εκκλησίας, σπάνια πνευματικά αναστήματα, με οικουμενική εμβέλεια και αξία.

 

Από το συναξάρι του Ιανουαρίου

Ήδη από την Πρωτοχρονιά άνοιξε ο κήπος που ευωδιάζει με τα «μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου». Ο Μέγας Βασίλειος, αντικείμενο της διαφημίσεως και του εμπορίου εδώ και πολλές δεκαετίες, πολύ πριν έρθει η γιορτή του «ταξιδεύει» σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σκορπώντας δώρα, χρήματα, χαρές, όνειρα και ελπίδες. Πόσοι, όμως, ξέρουν για το τεράστιο κοινωνικό του έργο, που υπηρέτησε με ταπείνωση, αυταπάρνηση, απερίγραπτες θυσίες; Ποιοι έχουν ακούσει για τις συγγραφές του, που φωτίζουν μέχρι και σήμερα τις έρευνες της επιστήμης; Ή για τη θεσμοθέτηση των
Κανόνων, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε ο Ορθόδοξος Κοινοβιακός Μοναχισμός;

Συνεχίζοντας, ανταμώνουμε: τον Άγιο  Γρηγόριο Νύσσης, τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Αθανάσιο και Κύριλλο, τον Μέγα Αντώνιο,  Καθηγητή της Ερήμου, τον Μακάριο, τον Μέγα Ευθύμιο, τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή. Φτάνουμε, έτσι, στους  «τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας»: Βασίλειον τον μέγα, τον θεολόγο Γρηγόριο και το χρυσορρήμονα Ιωάννη, τους προστάτες της Παιδείας, που τους τιμούμε, όχι μόνο ιδιαιτέρως τον καθένα, αλλά και όλους μαζί στις 30 του μήνα.

 

Τα χαρίσματά τους

Ατενίζοντας τους μεγάλους Ποιμένες και Διδασκάλους της Οικουμένης μάς καταλαμβάνει ιερό δέος. Όσο περισσότερο προσεγγίζουμε τη σκέψη και τον τρόπο ζωής τους, τόσο μεγαλύτερη αισθανόμαστε την πνευματική μας ένδεια. Ποια όπλα, άραγε, διέθεταν, ώστε να κατακτήσουν τόσο περίοπτες θέσεις στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας; Δε θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε πως είχαν όλα τα πνευματικά χαρίσματα στην πληρότητά τους: πίστη, πραότητα, μόρφωση, αγάπη, ταπείνωση, νήψη, φιλανθρωπία, κοινωνικότητα, αγωνιστικότητα, φιλοπαιδαγωγία. Με μια λέξη: μεγαλείο ψυχής, ως θεούμενοι και ένσαρκες εικόνες Κυρίου. Με καρδιές  τετρωμένες από τον Έρωτα προς το Νυμφίο Χριστό, αφιερώθηκαν σ’ Εκείνον και στην Εκκλησία Του με αυταπάρνηση και έσχατη πτωχεία. Και όσοι εκλήθησαν, άφησαν την ησυχία τους, κι ανέλαβαν ύψιστα εκκλησιαστικά καθήκοντα, υπακούοντας στη θεία κλήση, για τις ανάγκες του ποιμνίου.

 

Η παρουσία τους σήμερα

                Σήμερα, που οι χαρισματούχοι στην Εκκλησία σπανίζουν, συχνά νιώθουμε μια πνευματική ορφάνια, αποξένωση, μοναξιά. Καθώς ο λαός μας ταλαιπωρείται και δεινοπαθεί, χρειαζόμαστε μια πραγματική, ριζική στροφή προς τους Πατέρες της Εκκλησίας, που, ως οδοδείκτες, μπορούν να μας οδηγήσουν στο ξέφωτο της αγάπης, της λιτής και ένθεης ζωής, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, για να αντιμετωπίσουμε την «ερημία των πόλεων», την εκβαρβάρωση της  ζωής και τα άλλα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Αν θέλουμε να τους τιμήσουμε ουσιαστικά, εκτός από τις όμορφες γιορτές, τα ήθη και έθιμα, που δείχνουν τη δύναμη της Ελληνικής Παραδόσεως, ας προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε στη ζωή μας. Γιατί κι εκείνοι συνέχισαν το έργο των Αγίων Αποστόλων, ως καλοί στρατιώτες  και μιμητές  του Ιησού Χριστού.

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Ο “Χερουβικός Ύμνος” όπως ακουγόταν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέχρι το 1453

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3176315

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 06/07/2020 εορτάζουν:Όσιος Σισώης ο μεγάλοςΆγιοι Λουκία η παρθενομάρτυς, Ρήξος βικάριος και πολλοί άλλοι που μαρτύρησαν στην ΚομπανίαΆγιοι Εικοσιτέσσερις ΜάρτυρεςΆγιος Αστείος επίσκοπος ΔυρραχίουΆγιοι Φιλήμων, Άρχιππος και ΟνήσιμοςΆγιος ΑπολλώνιοςΆγιος ΑλεξανδρίωνΆγιος ΕπίμαχοςΜετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Οσίου ΕυδοκίμουΌσιος ΣίσινιοςΆγιος Κύριλλος ο οσιομάρτυρας από τη θεσσαλονίκηΆγιος Palladius απόστολος της ΣκωτίαςΆγιος ΒασίλειοςΕύρεσις των τιμίων λειψάνων της […]
Go To Top