ΛΑΟΣ, ΕΥΣΕΒΕΙΑ, ΛΑΤΡΕΙΑ

05,Nov

       Μπήκαμε στο Νοέμβριο, μήνα πολύ ευλογημένο. Αμέτρητοι Άγιοι, Άγγελοι και Απόστολοι, με προεξάρχουσα την Παναγία, έρχονται να μας ενδυναμώσουν, για να αντιμετωπίσουμε τα  μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά προβλήματα. Ήρθε και η θεόσταλτη βροχή να αναζωογονήσει τη γη. Επειδή, παράλληλα  με τον υλικό κόσμο, μετέχουμε και στον πνευματικό, επιχειρούμε κάποιες «εξόδους» προς το νοητό Στερέωμα, από το οποίο φως πολύ και δρόσος του Πνεύματος εκπέμπονται διαρκώς, που τα χρειαζόμαστε στην ομιχλώδη και στενάζουσα ζωή μας. Θέλομε λοιπόν να εστιάσομε σήμερα την προσοχή μας στην ευσέβεια, που είναι έντονη στο λαό μας, αλλά και σ’ όλους τους Ορθοδόξους.

[yendifplayer video=2]

          Αποτελεί αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έμφυτο, και η λατρεία του Θεού, καθολικό και πανανθρώπινο φαινόμενο, από τις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι τις πιο ανεπτυγμένες. Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν εξαιρούνται βέβαια, από τον κανόνα. Και θυμόμαστε την επίσκεψη του Αποστόλου των εθνών Παύλου στην Αθήνα, που, όπως διηγείται ο (Έλληνας) Ευαγγελιστής Λουκάς, τη βρήκε «κατείδωλον», δηλαδή, γεμάτη ιερά προσκυνήματα, ανάμεσα στα οποία, και ένα βωμό αφιερωμένο στον «άγνωστο Θεό». Και λέει στους Αθηναίους: αυτόν που, αν και αγνοείτε,  λατρεύετε, ήρθα να σας κηρύξω!

          Με τη δράση και το αξιοθαύμαστο έργο των Αποστόλων, ο Χριστιανισμός αγκάλιασε τον κόσμο, που ήταν βουτηγμένος στην ειδωλολατρία. Όπως ήταν επόμενο, όλα εκείνα τα πλήθη εξακολούθησαν να εκφράζουν την πίστη τους, την ευσέβειά τους, με νέους τρόπους, ενταγμένοι στην Εκκλησία κι ακολουθώντας τους Κανόνες και τα Τυπικά της. Αντί για τις θυσίες ζώων και τις υλιστικές και εν πολλοίς οργιαστικές τελετές, τώρα μετείχαν στην υπέρτατη θυσία του Μεγάλου Αρχιερέως Ιησού Χριστού, με το άρρητο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που αποτελεί το κέντρο και την «πηγή» όλων των άλλων ιερών Μυστηρίων και Ακολουθιών, που μεταδίδουν την αγιαστική Χάρη του Πνεύματος στους πιστούς. Μέσα από την πορεία πολλών αιώνων, με την επίδραση πολλών παραγόντων και κάτω από δύσκολες συνθήκες, διαμορφώθηκε η Ορθόδοξη Λατρεία, που το μεγαλείο της οδήγησε λαούς που ζούσαν στην ειδωλολατρία, όπως οι Ρώσοι και οι άλλοι Σλάβοι, να ζητήσουν ιεραποστόλους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο, ώστε να μεταστραφούν, να γίνουν χριστιανοί, να εκπολιτιστούν και να προοδεύσουν.

          Φιλέορτος και ο λαός μας, αγαπά τους Αγίους και εκφράζει ποικιλοτρόπως τα συναισθήματά του. Το Εκκλησιαστικό έτος, με τις Δεσποτικές, τις θεομητορικές και τις Εορτές των Αγίων, κατανεμημένες με σοφία από τους Αγίους Πατέρες, με τη Θεία Λειτουργία, αλλά και με τις Ακολουθίες του Εικοσιτετραώρου, ομορφαίνει και μεταμορφώνει τη ζωή. Ο ορθόδοξος χριστιανός γεννιέται κι αναθρέφεται στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, βιώνοντας προσωπικά τα γεγονότα και τις σχέσεις με το Θεό, την Παναγία, τους Αγγέλους και τους Αγίους, ως πρόσωπα «δικά του», αλλά και οικείους του Θεού. Αναγεννιέται πνευματικά. Διδάσκεται, ωριμάζει, δημιουργεί. Προχωρεί συνεχώς, κατά τον Απόστολο, «από δόξης εις δόξαν». Βρίσκει  την ουσία και το βαθύτερο νόημα της υπάρξεως. Την ελπίδα- μάλλον, βεβαιότητα- της αιώνιας ζωής.

taxiarxes-660          Είναι φανερό ότι  η ορθόδοξη ευσέβεια, δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι έκφραση, κίνηση, ζωή κοινοτική. Είναι, όπως έγραφε και ο μακαριστός Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, εκκλησιαστική και λειτουργική: «Έξω από την Εκκλησία κι έξω από τη σύναξή της και τη Θεία Λειτουργία, κανένας δεν μπορεί να βεβαιώσει πως είναι ευσεβής και πως ενδιαφέρεται για την Εκκλησία…η ορθόδοξη ευσέβεια δεν διδάσκεται σαν μάθημα σε κανένα σχολείο και σε καμιά αίθουσα, αλλά μέσα στο ναό, όταν γίνεται η  Θεία Λειτουργία και οι χριστιανοί χαίρουν και λυπούνται, αγαλλιούν και κλαίνε, ζώντας μέσα τους τα θεία γεγονότα της πίστεως και αγκαλιάζοντας τα πρόσωπα των Αγίων, που υπηρετούν στο μυστήριο της σωτηρίας» («Η Θεία Λειτουργία», εκδ. Αποστολικής Διακονίας).Έτσι μπορούμε να καταλάβομε, γιατί οι Βίοι των Αγίων, τα Συναξάρια, οι Ύμνοι, οι εικόνες, τα λείψανα των Αγίων και τόσα άλλα ιερά σύμβολα και αντικείμενα, είναι τόσο αγαπητά στους πιστούς. Όμως, η λαϊκή ευσέβεια πολλές φορές εκτρέπεται σε υπερβολές, ενσωματώνοντας αρχαίες αντιλήψεις, ειδωλολατρικές συνήθειες, δεισιδαιμονίες, προλήψεις. Κι είναι δύσκολη η «κάθαρση» από αυτά τα στοιχεία, που μας πάνε σε άλλες, σκοτεινές εποχές, δυσκολεύοντας χωρίς λόγο τη ζωή πολλών και δείχνοντας, στο βάθος, μια νοθευμένη  πίστη.

Τελειώνοντας: χρειαζόμαστε την ορθόδοξη διδασκαλία και την υπακοή στους πνευματικούς και ποιμένες της Εκκλησίας. Με όσα μάλιστα συμβαίνουν τελευταία, ιδιαίτερα στο χώρο της Παιδείας, νομίζω πως οι ορθόδοξοι χριστιανοί επιβάλλεται να αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους στην οικογένεια και στη ζωή της Εκκλησίας. Ορθόδοξη Πίστη, ευσέβεια, Λατρεία: δρόμος φωτεινός και ασφαλής στην πνευματική μας πορεία, που δεν τελειώνει ποτέ, γιατί και ο θεϊκός έρωτας, εμφυτευμένος στα βάθη της υπάρξεως, δεν έχει τελειωμό, ως «ατέλεστη τελειότης».

Νίκος Σιγανός, θεολόγος

Εσπερινός Εγκαινίων του Ιερού Ναου Αγίας Άννης

Ενορία Ευαγγελίστριας – Λήψη από ελικόπτερο

Κοπή Βασιλόπιτας με τον Κώστα Μακεδόνα 21/1/2018

Παρασκευή πρόσφορου

     

Επισκέπτες της Ιστοσελίδας

3649669

RSS Ορθόδοξος Συναξαριστής

  • Το εορτολόγιο της ημέρας
    ..:: Ορθόδοξος Συναξαριστής ::..Σήμερα 29/03/2024 εορτάζουν:Β' ΧαιρετισμοίΆγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων, Κύριλλος διάκονος, και των εν Ασκάλωνι και Γάζη παρθένων γυναικών και ιερωμένων ανδρώνΆγιοι Ιωνάς, Βαραχήσιος και οι συν αυτοίς Ζανιθάς, Λάζαρος, Μαρουθάς, Ναρσής, Ηλίας, Μάρης, Άβιβος, Σιμιάθης και Σάββας (ή Σώθα)Άγιος Διάδοχος επίσκοπος ΦωτικήςΆγιος Ευστάθιος ο Ομολογητής επίσκοπος Κίου ΒιθυνίαςΌσιος Ησύχιος ο ΣιναΐτηςΌσιοι Ιωνάς, Μάρκος […]
Go To Top